S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analýza společnosti Engie: Přehlížený poklad v energetickém sektoru?

Dominik Petrnoušek
23. 2. 2023
5 min read

Energetický sektor zažil v minulém roce neuvěřitelný boom. Je tak až skoro s podivem, že v něm mohou stále zůstávat společnosti s rozumným oceněním. Ale jednu takovou jsem přeci našel!

Engie se zabývá vším možným spojeným s energetikou

Engie $ENGI.PA+0.1%  je francouzská energetická společnost se sídlem v Paříži. Byla založena v roce 2008 jako nástupce společnosti Gaz de France a od té doby se rozrostla do globálního podniku s působností v mnoha zemích světa. Engie se specializuje na produkci, distribuci a prodej elektřiny a plynu, a také na poskytování energetických služeb pro průmysl, podniky a domácnosti. V roce 2021 měla společnost Engie přibližně 171 000 zaměstnanců a přibližně 66 miliard eur tržeb. Engie má velké zázemí v Evropě, ale také v Asii, Latinské Americe a Africe.

Mezi hlavní oblasti působnosti společnosti patří výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů, distribuce elektřiny a plynu, výroba a prodej elektřiny a plynu, energetické služby pro průmyslové zákazníky a domácnosti a řízení sítí elektřiny a plynu. A poslední dobou je analytiky hodně opěvována a zmiňována.

Engie je oproti zbytku trhu ve slušném stavu - podobně jako ostatní energetické společnosti. 

Aktuální důležitou premisu k možnému růstu je to, že se čeká, až si investoři uvědomí, jak je Engie podhodnocená vzhledem k její historii. Podle analytiků to přijde, až bude tento fakt lépe komunikován a nebo až přijdou dobré výsledky. Kromě toho se předpokládá, že posun směrem k obnovitelným zdrojům energie přináší velký potenciál k růstu.

Základní údaje společnosti

Poslední výsledky za fiskální rok 2022 byly opravdu slušné.

EBITDA vzrostla o 30 % na 13,71 miliardy eur. Stejně tak i prognózy DPS ve výši 1,40 EUR. A co je nejdůležitější - analytici zaměření na tento sektor tvrdí, že existuje slušná šance, že společnost překoná výhled vzhledem ke konzervativním předpokladům o ziskovosti flotily paroplynových elektráren. Celkově je výhled oproti předchozím projekcím výrazně lepší a je podpořen zdravým dividendovým výplatním poměrem, takže bude trhem pravděpodobně dobře přijat.

Predikce a výsledky Engie v poslední době. Zdroj

Z hlediska ocenění se společnost v současnosti obchoduje za 9x forward P/E a za předpokladu, že se jí podaří splnit výhled, se budeme pohybovat na úrovni cca 8x forward P/E. Při 8x se obchoduje na téměř historicky nejnižším ocenění.

Úspěšný rok zaznamenala také divize obnovitelných zdrojů energie díky pozitivnímu vývoji cen a 3,9 GW nové kapacity přidané v roce 2022.

https://www.youtube.com/watch?v=Vj9IKKlEo-o

Dobrých výsledků dosáhla i divize jaderné energetiky, a to díky vyšším cenám navzdory vysoké jaderné dani v Belgii a cenovému stropu pro elektřinu. Meziroční nárůst divize Energy Solutions činil 18 %, což bylo důsledkem vyšších cen energií a solidních obchodních výsledků navzdory teplejšímu počasí. Na druhé straně teplejší počasí v Evropě téměř neutralizovalo výkonnost sítě v Latinské Americe. A konečně segment Supply je slabší než před rokem v důsledku sezónních faktorů, vyšších evropských teplot, cenových kontrol a dalších vládních zásahů.

Divize a rozdělení Engie. Zdroj

Engie SA je společnost s dlouholetou historií placení dividend svým akcionářům. Nyní se tedy podíváme na dividendovou politiku Engie, včetně výše dividend, dividendového výnosu a historie výplaty dividend.

Dividendová politika: Engie si klade za cíl vyplácet stabilní a rostoucí dividendy svým akcionářům. Společnost plánuje vyplácet alespoň 75% zisku konsolidované skupiny jako dividendu.

Výše dividend: V roce 2021 společnost Engie oznámila dividendu ve výši 0,75 eur za akcii. Tento výplata byla snížena oproti předchozímu roku o 32% kvůli dopadu pandemie Covid-19. V roce 2020 byla dividendová výplata ve výši 1,05 eur za akcii.

Dividendový výnos: Dividendový výnos Engie se pohybuje kolem 4,5-5% na základě aktuální ceny akcií. To je výrazně nad průměrem trhu a díky tomu se Engie stala oblíbenou volbou investorů hledajících stabilní a výnosné investice.

Historie výplaty dividend: Engie má dlouhou historii výplaty dividend. Společnost pravidelně vyplácí dividendy svým akcionářům a má silnou základnu stálých investorů, kteří oceňují stabilitu dividendové politiky společnosti.

Historie dividend. Zdroj

Engie je společnost s dlouhodobou historií výplaty dividend, která si klade za cíl vyplácet stabilní a rostoucí dividendy svým akcionářům. V roce 2021 došlo k poklesu dividendové výplaty kvůli dopadu pandemie Covid-19, ale dividendový výnos Engie zůstává výrazně nad průměrem trhu. Engie se tak stává zajímavou volbou pro investory hledající stabilní a výnosné investice. Nyní se zdá být i celkem rozumně oceněnou. Na mém watchlistu aktuálně zůstává. 

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.