S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Analýza Colgate-Palmolive: Bezpečný přístav za diskutabilní cenu

Dominik Petrnoušek
5. 3. 2023
5 min read

Colgate-Palmolive je oblíbenou volbou defenzivních a dividendových investorů. Je opravdu ale tou nejlepší volbou, do které může dnes investor jít?

Základní údaje o společnosti Colgate-Palmolive

Společnost se zabývá výrobou a prodejem spotřebních výrobků v oblasti osobní a domácí péče. Počet zaměstnanců je více než 35 000. Colgate-Palmolive $CL-0.6% je jednou z největších společností v oblasti osobní a domácí péče na světě, s řadou značek, které jsou dobře známé a oblíbené po celém světě, včetně zubní pasty Colgate, mýdla Palmolive a pracích prášků Ajax. Společnost má silnou mezinárodní síť s prodejem ve více než 200 zemích a vlastní výrobní závody v 50 zemích.

Základní hodnoty

Hlavní tržby společnosti pocházejí ze segmentu osobní péče, následované segmentem domácí péče. V oblasti osobní péče společnost konkuruje s dalšími velkými hráči na trhu, jako jsou Procter & Gamble a Unilever. Vzhledem k rostoucímu povědomí o zdraví a životním stylu se však očekává, že bude poptávka po zdravých a ekologických výrobcích stoupat, což může přinést společnosti další příležitosti k růstu.

Zisky společnosti v posledních letech rostou. Zdroj

Rizika

Nejedná se o nijak divoký sektor. Rizika jsou tedy celkem jasná - Hlavním rizikem pro společnost Colgate-Palmolive jsou výkyvy v cenách surovin a nákladů na energii, což může ovlivnit ziskovost společnosti. Dalším rizikem může být konkurence a ztráta tržního podílu v oblasti osobní a domácí péče.

Výsledky za Q4

Společnost Colgate-Palmolive oznámila výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2022, přičemž zisk splnil konsensuální odhad a tržby jej překonaly. Tržby i zisk ve čtvrtém čtvrtletí rovněž překonaly odhady.

Navzdory náročným makroekonomickým podmínkám výsledky získaly boost díky pokračující pozitivní dynamice a růstu tržeb ve všech divizích. Rovněž se daří plnit iniciativy v oblasti řízení růstu tržeb a produktivity prostřednictvím vyšších investic do inovací, reklamy a digitální transformace.

Cena akcií v poslední době není nijak zásadně divoká

Zisk ve výši 77 centů na akcii poklesl o 3 % oproti předchozímu čtvrtletí.

Čisté tržby ve výši 4 629 milionů USD vzrostly oproti předchozímu čtvrtletí o 5 %. Na organické bázi se tržby společnosti zvýšily o 8,5 %, přičemž došlo ke zlepšení ve všech divizích a kategoriích. Jednalo se o 16. po sobě jdoucí čtvrtletí organického růstu tržeb.

Hrubý zisk ve výši 2 574 milionů USD se meziročně zvýšil o 0,6 %. Hrubá zisková marže se však snížila na 55,6 %. Celosvětový tržní podíl společnosti Colgate v kategorii manuálních zubních kartáčků dosáhl od počátku roku 31,7 %. Společnost pokračuje ve svém vedoucím postavení na celosvětovém trhu zubních past, její tržní podíl k dnešnímu dni činí 39,8 %.

Výsledky za čtvrté čtvrtletí byly pro analytiky zklamáním. Společnost nedosáhla na hrubé marže a společnost provedla další velké snížení hodnoty svého portfolia značek péče o pleť.

Vidět záporný odhad je celkem vzácnost. Zdroj

Společnost Colgate ukončila Q4 2022 s hotovostí a peněžními ekvivalenty ve výši 775 milionů USD a celkovým dluhem ve výši 8 766 milionů USD. Čistá hotovost z provozní činnosti činila k 31. prosinci 2022 2 556 milionů dolarů.

Vedení společnosti vydalo výhled na rok 2023. Společnost očekává růst tržeb o 2-5 %, včetně zisků z akvizic podniků vyrábějících krmiva pro domácí zvířata, kompenzovaný jednomístným nepříznivým měnovým dopadem. Očekává se, že organické tržby budou na horní hranici dlouhodobého cíle 3-5 %. Vykazovaná hrubá marže se pravděpodobně meziročně zvýší, a to díky vyšším investicím do reklamy.

Dividenda

Její volný peněžní tok za posledních 12 měsíců činil 1,9 miliardy dolarů, což stále stačí na pokrytí 1,7 miliardy dolarů, které Colgate-Palmolive v tomto období vyplatila na dividendách.

Colgate-Palmolive má velmi nízkou historickou betu vůči indexu S&P 500, což znamená, že trhy neočekávají dramatické denní pohyby akcií. Pouhým nákupem a držením akcií pravděpodobně nedosáhnete lepších výsledků než index S&P 500, protože mnoho investorů věří, že společnost je nyní spravedlivě oceněna a v budoucnu se na tom příliš nezmění. To může pracovat ve váš prospěch, pokud akciové trhy klesnou, protože akcie s nižší betou obvykle tolik neklesají (historicky vzato). Pokud přičteme dividendu, která by se navíc opět mohla zvýšit, získáme solidní defenzivní volbu. Bohužel za cenu výrazně vyšší, než ve své strategii očekávám.

Dividenda krásně stoupá. Zdroj

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.