S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Luminar Technologies- Investice do bezpečí na cestách

Brokero
6. 3. 2023
4 min read

Kdo sleduje technologický progres v rámci seriálu závodů Formule 1, tak ví, že největší akcent je ve vývoji kladen na bezpečnost pilota. Majorita řešení si dříve nebo později najde cestu do automobilů na běžných silnicích. Nejvíce rizikový faktor, který ani nejnovější vymoženosti z F1 nedokáží eliminovat, je nicméně nadále díl mezi volantem a sedačkou. Jeho nedostatky bude do budoucna vyhlazovat LIDAR (Light Detection and Ranging). Ten dává díky mapování terénu pomocí laserového paprsku detailní přehled o okolí a tím dokáže překážky odhalit mnohem lépe než kamera, nebo kamera v kombinaci s radarem. 

O zmíněnou technologii se z investičního pohledu zajímáme již nějakou dobu. Po zveřejnění strategické spolupráce Mercedesu s Luminar Technologies Inc. ($LAZR-0.6% : NASDAQ) jsme se na společnost podívali blíže. Luminar se na trh dostal sloučením se SPACem, akcie ve svém nejlepším okamžiku cenou sahala na 40 USD, začátkem tohoto roku šla dokonce i pod 4 USD. Z pohledu tržní kapitalizace se jedná o firmu o hodnotě přesahující 3 miliardy dolarů.

Luminar nás zajímá hlavně z toho důvodu, že s ním spolupracují již etablované automobilky, jako je Volvo, Daimler Truck, zmíněný Mercedes Benz, ale i nováčci trhu v podobě Polestar. CEO Volvo se dokonce vyjádřil, že LIDAR bude součástí standardní výbavy nového elektrického SUV EX90. Celkově je a bude tento komponent nedílnou součástí autonomních automobilů. Společnost plánuje do roku 2027 produkci milionů IRIS+ LIDARů a jejich implementaci vidí napříč spektrem (nikoli pouze v případě nejluxusnějších modelových řad).

Naším primárním důvodem, proč si myslíme, že je LIDAR budoucí součástí běžné výbavy každého automobilu jako je dnes ABS, bezpečnostní pás nebo airbag je samotný pud sebezáchovy. S tím se samozřejmě váže snížení počtu nehod, z čeho plyne nižší krytí ztrát z pojistných událostí. LAZR nedávno oznámil strategickou spolupráci s jednou z největších světových zajišťoven Swiss Re. Dle poslední prezentace pro investory pojišťovny čekají, že je bude ve 2027 ročně stát krytí havarijních škod okolo 1 bilionu dolarů. To je pádný argument pro masovou adopci. Očekávaná efektivita ve výši 20 % by znamenala úsporu zhruba 200 mld. USD.

Všechno to zní super, nicméně co už taková paráda není, jsou čísla. Luminar za poslední čtvrtletí vygeneroval tržby ve výši 11,13 mil. USD, přičemž ve stejném období ztráta činila 144,82 mil. USD. Nejvyšší položkou nicméně byly výdaje na výzkum a vývoj (64,93 mil. USD). Z pohledu hotovosti společnost za celý rok spálila 260 mil. USD. Na konci roku bylo v pokladně a na účtech bezmála 500 mil. USD v cashi a ekvivalentech. Majorita z toho (419 mil. USD) v likvidních nástrojích jako jsou americké státní poukázky, dluhopisy a korporátní bondy. Všechno jednoduše převoditelné na peněžní prostředky. LAZR již nutně potřebuje generovat výnosy z provozu. Prostředí vyšších úrokových sazeb nebývá k podobným projektům milosrdné. Ihned po reportu kvartálních výsledků vydala společnost zprávu, že vydává 2,03 mil. nových akcií. Tento krok není nijak ojedinělý, při stejné rychlosti pálení hotovosti by získaná částka ale stačila na dobré 3 týdny.

Celkově se v nás celá myšlenka hodně pere a to hned z několika důvodů. Zdráháme se například investovat do vodíku (Plug, Ballard apod.), jelikož firmy již roky sledujeme. Vždy přijde oznámení strategického partnerství, které skončí a obě strany se vydají svou vlastní cestou. Chápeme to tak, že dlouhodobý hráč od nově příchozího vysaje know-how a další spolupráce není nutná. Podobné riziko vnímáme i zde. Na druhou stranu si dokážeme velice živě představit, že se jedná o miliardový byznys a Luminar má všechny předpoklady stát se společností s kapitalizací v řádech desítek miliard. Akcie budeme ještě nějakou dobu bedlivě sledovat a v okamžiku, kdy ucítíme krev, tak se pokusíme urvat si nějaké menší sousto. Samozřejmě se bude jednat o zlomek standardní pozice, u kterého bude potenciální plná ztráta smutná ale nikoli tragická událost.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.