S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Méně známá, ale o to víc zajímavá společnost z perspektivního sektoru

Pavel Botek
8. 3. 2023
6 min read

Trh s průmyslovými obaly a kontejnery má vysoký růstový potenciál, protože je klíčovým prvkem globálního obchodu a průmyslu, což hraje do karet tomuto méně známému hráči, který má širokou škálu produktů a velkou světovou působnost.

Greif $GEF+0.4% je americká společnost specializující se na výrobu a distribuci průmyslových obalů. Společnost vyrábí širokou škálu obalů, včetně kovových a plastových sudů, papírových obalů, pytlů a balících materiálů pro průmyslové a komerční zákazníky. Greif také nabízí služby jako návrh a výrobu specifických obalů na míru, výrobu recyklovaných obalů a další.

Kromě výroby obalů se společnost Greif zaměřuje na udržitelnost a snižování dopadu na životní prostředí. Společnost využívá recyklované materiály a minimalizuje produkci odpadů. Greif má pobočky a zákazníky po celém světě a patří mezi největší výrobce průmyslových obalů na světě.

Pro představu základního sortimentu 👇

Společnost vyrábí například:

Papírové a kartonové obaly - Greif vyrábí papírové a kartonové obaly pro různé průmyslové odvětví, jako jsou potravinářské, farmaceutické, kosmetické a další.

Kovové kontejnery - Společnost Greif vyrábí kovové kontejnery pro různé účely, jako jsou například kontejnery na olej, barvy, chemikálie a další.

Plastové obaly - Greif nabízí širokou škálu plastových obalů, jako jsou například plastové lahve, sáčky a pytle.

Dřevěné obaly - Společnost Greif také vyrábí dřevěné obaly, jako jsou palety a krabice, které jsou určeny pro různé průmyslové odvětví.

Textilní obaly - Greif nabízí také textilní obaly, jako jsou například sáčky na kávu, pytle na mouku a další.

Speciální obaly - Společnost Greif vyrábí také speciální obaly pro speciální účely, jako jsou například obaly pro farmaceutické produkty, obaly pro potraviny s dlouhou trvanlivostí a další.

Greif má hned několik konkurenčních výhod, které jí umožňují být úspěšnou na trhu s průmyslovými obaly:

Na prvním místě je opravdu hodně široká řada produktů, díky čemuž oslovují hodně klientů a zasahují do mnoha sektorů.

Specializace na udržitelnost: Greif se zaměřuje na udržitelnost a snižování dopadu na životní prostředí. Společnost využívá recyklované materiály a minimalizuje produkci odpadů, což je v dnešní době stále důležitější pro zákazníky a investory.

Inovace: Greif se snaží neustále inovovat a vylepšovat své produkty a služby. Společnost investuje do výzkumu a vývoje, aby mohla poskytovat zákazníkům inovativní a efektivní řešení.

Globální působnost: Greif má pobočky a zákazníky po celém světě, což jí umožňuje být konkurenceschopnou na globálním trhu s průmyslovými obaly. To jí také umožňuje poskytovat zákazníkům lokální podporu a služby.

Jaké jsou vyhlídky tohoto sektoru?

Trh s průmyslovými obaly a kontejnery má vysoký růstový potenciál, protože se jedná o klíčový prvek v celosvětovém obchodu a průmyslu. V současné době se očekává, že trh s průmyslovými obaly a kontejnery by mohl růst v průměru o 4-5% ročně a dosáhnout hodnoty přibližně 70 miliard dolarů do roku 2025.

Důvody pro růst tohoto trhu zahrnují rostoucí poptávku po průmyslových obalech a kontejnerech v důsledku růstu celosvětového průmyslu a obchodu, rostoucí povědomí o udržitelnosti a potřeba snižování nákladů v řetězci dodávek.

Vyhlídky na růst tohoto sektoru jsou tedy pozitivní a společnosti, jako je Greif, mají možnost využít rostoucího trhu a nabídnout inovativní produkty a služby, které budou vyhovovat potřebám zákazníků.

Kde všude společnost působí?

Finance

$GEF+0.4% 

Tržby

Průměrná roční míra růstu tržeb je za posledních 5 let 6,8 %, přičemž celkové tržby vzrostly od roku 2009 až ke dnešku o víc jak 100%.

Čistý zisk

Od roku 2017 vzrostl čistý zisk ze 135mil. dolarů na 413. mil dolarů (2021), což vychází v průměru na 25,4 % za tohle období.

Aktiva x Pasiva

Pohled na marže

Přestože je Greif jedním z lídrů v oboru, tak u základních metrik, které hodnotím kladně, vidíme lepší čísla než u jeho konkurentů, a to jak u P/E, P/S, P/B, tak P/FCF. Horší je pak o něco D/E, ale je to jen lehce nad 1, takže to za mě není vůbec špatné.

Navíc společnost vyplácí i dividendu. Dividendový výnos je 3,26% a výplatní poměr 26,11% na základě posledních dat. Společnost Greif vyplácí dividendy od roku 1994 a navyšuje ji již 9 po sobě jdoucích let. 

Predikce analytiků

Co jsem tak našel, tak příliš mnoho analytiků společnost nepokrývá, nicméně když se podíváme na ty, kteří udávají rating, tak většina z nich hodnotí společnost jako BUY s cílovou cenou od 80-94$.

Vlastně se ani není čemu divit, společnost nám představuje solidní výsledky, no a navíc to vypadá, že v silných výkonech bude pokračovat.

Komentář generálního ředitele k poslednímu čtvrtletí:

"Jsem nesmírně hrdý na výsledky, kterých jsme dosáhli v roce 2022. Tento rok byl z finančního hlediska nejúspěšnější v historii společnosti Greif, což podtrhuje naše generování volných peněžních toků ve výši více než 500 milionů dolarů, což slouží jako důkaz našeho silného motoru tvorby hodnoty prostřednictvím realizace strategie Build to Last. Věříme, že tyto vynikající výsledky jsou poháněny vysokou angažovaností našich týmů, naším zaměřením na poskytování legendárních zákaznických služeb a naším konzistentním závazkem k přístupu hodnoty nad objemem," komentoval Ole Rosgaard, prezident a generální ředitel společnosti Greif.

"Očekávaná akvizice společnosti Lee Container navíc pomůže dále zvýšit růst marží. Jsem nadšený z této nové příležitosti a těším se na nadcházející rok s našimi novými kolegy Lee, který bude následovat po uzavření v prosinci."

  • Co na společnost říkáte vy? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.