3 delnice kriptovalut, ki so od leta 2023 dosegle boljše rezultate od bitcoina

V zadnjem letu smo bili priča izjemni rasti nekaterih podjetij s kriptovalutami, ki jim je uspelo znatno povečati svojo tržno vrednost. Ta osupljiva rast je pritegnila pozornost vlagateljev in sproža vprašanja o trajnosti takšnih donosov v prihodnosti. Različna podjetja se razlikujejo po tem, v kolikšni meri so izpostavljena kriptovalutam, kar ima za posledico bistveno različne profile tveganja.

Nekatera od teh podjetij, specializiranih za kriptovalute, ne ponujajo le neposrednih naložb v digitalne valute, temveč tudi širok nabor storitev in tehnologij, ki podpirajo celoten sektor. Čeprav bitcoin in druge kriptovalute dosegajo rekordne vrednosti, saj je rast od leta 2023 znašala nekaj manj kot 300 %, obstajajo tri podjetja, ki jim te podvige še ni uspelo preseči.

Coinbase Global $COIN+2.3%

Družba Coinbase Global, ena od vodilnih borz kriptovalut, je od leta 2023 ohranila močan tržni položaj. V tem obdobju je podjetje zabeležilo znatno rast tržne kapitalizacije, ki je dosegla 49 milijard 49 milijard ameriških dolarjev. To rast podpira vse večja priljubljenost kriptovalut med splošno javnostjo in vlagatelji, kar se odraža v skupnem obsegu poslov, ki jih je podjetje zabeležilo.

COIN
$249.81 $5.65 +2.31%
Target Price
181.73 (-27.25% Downside)

Družba Coinbase Global je lani ustvarila dobiček 94,7 milijona USD, kar je precejšnje izboljšanje v primerjavi z izgubo v višini 2,6 milijarde USD v letu 2022, kar gre pripisati predvsem zmanjšanju stroškov in odsotnosti visokih stroškov amortizacije. Vendar pa morajo biti vlagatelji previdni, saj se delnice družbe Coinbase Global trgujejo z razmerjem P/E v višini 39, kar lahko kaže na njihovo relativno visoko vrednotenje. Kljub temu številni analitiki menijo, da je delnica še vedno privlačna naložbo z dolgoročnim potencialom, zlasti za tiste, ki so optimistični glede prihodnosti kriptovalut.

COIN
$249.81 $5.65 +2.31%

Ker Coinbase Global ni odvisna samo od bitcoina, temveč ponuja širok portfelj kriptovalut, vlagateljem ponuja priložnost, da razpršijo svoja kriptovalutna sredstva. To je pomembno, saj kljub temu, da bitcoin ostaja najbolj priljubljen digitalna valuta, je bil njen delež v skupnem obsegu trgovanja na platformi Coinbase leta 2023 le 34 %.. Ta diverzifikacija skupaj z različnimi ponujenimi storitvami, vključno z naročniškimi in transakcijskimi storitvami, ki predstavljajo približno polovico njihovih prihodkov, podjetju zagotavlja stabilnejšo finančno podlago in zmanjšuje njegovo odvisnost od nihanj posameznih kriptovalut.

CleanSpark $CLSK+0.8%

Podjetje CleanSpark, specializirano za rudarjenje bitcoinov, je znano po tem, da je sposobno učinkovito krmariti po dinamični pokrajini kriptovalut. Leta 2023 so se prihodki povečali na 168,4 milijona dolarjev, kar je bilo 28-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom. Ta preobrat ni bil mogoč le zaradi povečanega zanimanja za kriptovalute in rasti njihovih cen, temveč tudi zaradi učinkovitejšega poslovanja in strategije zmanjšanje stroškov. Poleg tega je podjetje zabeležilo 36 milijonov dolarjev dobička od poštene vrednosti bitcoinov, kar je pripomoglo k pozitivnemu rezultatu.

Kapitalizacija podjetja CleanSpark v letošnjem letu znaša 3,5 milijarde dolarjev, kar odraža znatno povečanje v primerjavi s prejšnjimi obdobji. Za podjetje je značilno, da agresivno vlaganje v razvoj svojih rudarskih dejavnosti in tehnologije, kar mu omogoča, da ostane konkurenčno tudi v obdobjih, ko cena bitcoinov ni stabilna. Dnevni razpon delnic podjetja je med 15,55 in 18,08 dolarja, pri čemer je 52-tedenski od 3,3 USD do 24,7 USD., kar kaže na veliko volatilnost in vlagateljem zagotavlja tako pomembne priložnosti kot tveganja.

CLSK
$15.70 $0.12 +0.77%

Kljub nedavnemu "prepolovitvi"ki je zmanjšala količino novo ustvarjenih bitcoinov in povečala njihovo vrednost, si družba CleanSpark še naprej prizadeva za optimizacijo svojega poslovanja in povečanje dobička. IZVRŠNI DIREKTOR Zach Bradford je poudaril, da z visokimi maržami iz poslovanja in učinkovitostjo rudarjenja pričakuje, da bo podjetje ohranilo svoj položaj kljub zmanjšani količini izkopanih bitcoinov. Podjetje pričakuje, da se bo njegov delež povečal za do 20 %, kar kaže na zaupanje v njihovo sposobnost prilagajanja in inoviranja.

MicroStrategy $MSTR+0.2%

MicroStrategy, podjetje, ki je znano po svoji temeljni usmeritvi v kriptovalute, zlasti bitcoin, je postalo eden največjih korporativnih imetnikov te digitalne valute. Konec leta 2023 je podjetje objavilo, da je imelo v lasti več kot 214.000 bitcoinovs čimer je postalo ključni akter na področju kriptovalut. Vendar pa ta velika količina digitalnega premoženja prinaša tudi precejšnja tveganja, kot so pokazali finančni rezultati v zadnjih letih. V letu 2023 je podjetje ustvarilo dobiček zaradi davčne olajšave v višini 429 milijonov dolarjev, ki je bila ključna za doseganje pozitivnega finančnega rezultata, medtem ko je v predhodnem letu podjetje utrpela izgubo zaradi oslabitve digitalnih sredstev v višini 1,4 milijarde dolarjev.

MSTR
$1,599.92 $3.72 +0.23%
Target Price
255 (-84.06% Downside)

Izvršni direktor podjetja MicroStrategy, Michael Saylorje znan po svojem bikovski naravnanosti do bitcoina, ki ga pogosto primerja z zlatom, vendar z veliko privlačnejšimi lastnostmi in brez pomanjkljivosti. To navdušenje se odraža v strategiji podjetja, ki kriptovalute ne vidi le kot naložbeno priložnost, temveč tudi kot osrednji element svojega poslovnega modela. Saylorjevo prepričanje o dolgoročnem potencialu bitcoina kot "digitalno zlato" je ključnega pomena za razumevanje naložbenih odločitev podjetja, ki kljub velikim nihanjem vrednosti kriptožetonov še naprej kopiči kriptožetone.

MSTR
$1,599.92 $3.72 +0.23%

Vendar pa finančna uspešnost podjetja MicroStrategy ostaja predmet razprav med vlagatelji. S tržno kapitalizacijo, ki močno presega 800-krat pričakovanih prihodnjih dobičkov, je očitno, da je tržno vrednotenje podjetja močno vpliva njegove naložbe v bitcoine. Čeprav je podjetje dokazalo, da bo leta 2023 ustvarilo dobiček, osnovno poslovanje še vedno prinaša izgubo. To bi lahko predstavljalo veliko tveganje za vlagatelje, če bi se cena zmanjša bitcoina ali spremembam v predpisih o kriptovalutah.

Opozorilo: Na portalu Bulios je mogoče najti veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito samoanalizo.

Vir: Burios.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Imate račun? Nato se prijavite . Ali pa ustvarite novo .

No comments yet
Timeline Tracker Overview