S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Zajímavá možnost investice do největšího megatrendu současnosti skrze ETF

Dominik Petrnoušek
9. 3. 2023
4 min read

Všichni to vidí, všichni to ví. Největším megatrendem současnosti je jednoznačně AI. A všichni se hrnou do investic do ní. Jenže trefit se správně je těžké. Pokud chcete rozložit riziko, tak právě pro vás jsou tu AI ETFs!

Umělá inteligence je bezesporu největším trendem současnosti

Odvětví umělé inteligence se za posledních několik let velmi rozrostlo a zdá se, že se z vedlejších projektů velkých technologických firem stává nutností pro dlouhodobou konkurenceschopnost. Společnost jako Google se aktuálně při vývoji mohou přetrhnout, aby tuto ztrátu dohnaly.

Investice firem do umělé inteligence enormně vzrostly, ale neměly by to být jen korporace, kdo si z rostoucího segmentu umělé inteligence ukousne. Pokud chcete do AI investovat, ale nevíte jak, nechete riskovat nebo prostě preferujete diverzifikaci, tak zkuste fond ETF Global X Robotics and Artificial Intelligence $BOTZ-0.6%. Mimochodem zase super ticker. Podobně jako $UFO+1.3% pro vesmírné ETF 😁

Množství dolarů investovaných do AI do roku 2021. Zdroj

Cílem fondu Global X Robotics and Artificial Intelligence ETF je investovat do společností, které potenciálně mohou těžit z většího zavádění a využívání robotiky a umělé inteligence. Obsahuje 37 akcií, ale je poměrně silně zastoupen, přičemž 10 nejvýznamnějších akcií tvoří zhruba dvě třetiny fondu.

Aktuální největší pozice v ETF. Zdroj

Co může investory překvapit, je to, kolik společností fondu nepůsobí konkrétně v odvětví informačních technologií. Umělá inteligence ovlivňuje a bude ovlivňovat různá odvětví, proto je dobré investovat do společností, které tuto technologii zavádějí do svého podnikání. ETF je atraktivní volbou také proto, že zahrnuje jak americké, tak mezinárodní společnosti. Diverzifikace je klíčovou součástí úspěšného dlouhodobého investování, takže diverzifikace v rámci ETF, jako je tento, je výhodná, i když je zaměřen na umělou inteligenci. ETF má nákladový poměr 0,68 % (6,80 USD na 1 000 investovaných USD), takže je mnohem dražší než většina indexových fondů, ale to se u specializovaného fondu tohoto typu dá očekávat.

https://www.youtube.com/watch?v=uoxv_A_NKds

Předpokládá se, že rostoucí popularita AI u mainstreamu bude mít obrovský dopad na celé odvětví. V roce 2022 měl celosvětový trh s umělou inteligencí hodnotu přibližně 136,6 miliardy dolarů. Podle výzkumu společnosti Grand View Research se předpokládá, že v letech 2023 až 2030 poroste toto odvětví složenou roční mírou růstu (CAGR) o 37 %.

Dalším znakem toho, že se odvětví stále nachází v raných fázích růstu, je počet nových patentů souvisejících s umělou inteligencí v tomto odvětví. V roce 2017 bylo americkým úřadem pro patenty a ochranné známky vydáno 3 267 patentů souvisejících s AI; v roce 2021 tento počet vzrostl na 18 753. Od ledna do listopadu 2022 bylo vydáno téměř 16 000 patentů souvisejících s AI.

Tato křivka hovoří naprosto jasně. Zdroj

Nikdo nedokáže s jistotou říci, kam se odvětví AI v budoucnu posune, ale všechny náznaky a údaje ukazují na to, že půjde o jeden z nejvýznamnějších technologických posunů za poměrně dlouhou dobu.

Další zajímavou volbou může být třeba ETF $ROBO-0.7% $IRBO+0.1% nebo $ROBT-1.1%.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.