S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

David Einhorn loni rozdrtil svou výkonností index S&P 500. Zde jsou 3 akcie, které mu v tom pomohou i letos

Pavel Botek
9. 3. 2023
6 min citire

Po několikaletém období nedostatečné výkonnosti se David Einhorn z Greenlight Capital v roce 2022 vrátil ve velkém stylu. Einhornův hedgeový fond ve výši 1,4 miliardy dolarů dosáhl v loňském roce výnosu téměř 37%, čímž rozdrtil konkurenci a hlavní americké indexy, které končily rok v mínusu.

David Einhorn

V rozhovoru Einhorn připsal svůj outperformance shortování vysoce spekulativních a neziskových technologických akcií, které byly oblíbené u drobných investorů během boomu akciového trhu vyvolaného COVID v letech 2020 a 2021, stejně tak jako vlastnictví long portfolia "nudných", hodnotově orientovaných společností.

Některé ze společností, které Einhorn vlastní, představují hluboké diskontní nákupy, přičemž mnoho z nich je disciplinovanějších, pokud jde o vrácení hotovosti akcionářům, a proto jsou pro něj jasnou volbou.

Konkrétně jde o 3 akcie, které hodlá držet dlouhodobě a doporučuje je držet i v náročném prostředí roku 2023. Zde jsou jeho 3 tipy 👇

Tenent Healthcare $THC+0.4% 

Sleduj THC na Buliosu

Tenet Healthcare Corporation je americká společnost, která se zabývá poskytováním zdravotnických služeb. Společnost provozuje nemocnice, ambulantní střediska, urgentní péči a další zdravotnická zařízení. Tenet Healthcare má sídlo v Dallasu v Texasu a působí v USA a v intenzivnější formě také v Mexiku.

Einhornova investiční teze: 

"Tenent Healthcare je provozovatel nemocnice. Loni se dostali do potíží s nedostatkem pracovních sil. Chyběl jim výdělek a tak dále. Viděli jsme, že násobek je v jednociferných číslech, podnikání se zdá být relativně stabilní a odolné vůči recesi. Lidé jdou do nemocnice a onemocní tak jako tak. A máte společnost, která nyní začíná skutečně vracet kapitál akcionářům. Myslím, že mají zpětný odkup 1 miliardy dolarů proti tržní kapitalizaci 6 miliard dolarů. Takže když vidíte takovou příležitost, zaujali jsme středně velkou pozici," řekl Einhorn.

Podíval jsem se v rychlosti i na rizika, a pár jich zde máme 👇

Mezi její slabé stránky patří:

  • Vysoká úroveň zadlužení a finanční náklady
  • Závislost na vládních programech jako Medicare a Medicaid
  • Regulační rizika a právní spory související s jejím provozem
  • Konkurenční tlak ze strany jiných poskytovatelů zdravotní péče

Consol Energy $CEIX+3.0% 

Sleduj CEIX na Buliosu

Společnost Consol Energy Inc. je producent a vývozce vysokokalorického bituminózního termálního a přechodného metalurgického uhlí se sídlem v Canonsburgu v Pensylvánii. Mezi její silné stránky patří:

  • Vlastnictví a provoz některých z nejproduktivnějších důlních operací s dlouhými stěnami v severním appalačském pánvi
  • Schopnost dodávat uhlí na domácí i mezinárodní trhy s využitím strategických terminálů a dopravní infrastruktury
  • Zaměření na snižování nákladů, zvyšování efektivity a zlepšování bezpečnosti
  • Diversifikace do oblasti těžby zemního plynu prostřednictvím dceřiné společnosti CNX Resources Corporation

Einhornova investiční teze je:

"Všichni nenávidí uhlí, takže tady je příběh. Společnost nemá žádný dluh a má hodnotu asi 2 miliardy dolarů. Myslím, že letos budou mít asi 800 nebo 900 milionů dolarů volného peněžního toku. Možná stejná částka i v následujícím roce. Takže do značné míry se volný peněžní tok bude rovnat celé hodnotě společnosti mezi letošním a příštím rokem. Nemají žádný dluh, takže očekáváme, že budou odkupovat [akcie] a vracet tento kapitál. Takže během několika let očekáváme, že dostaneme téměř všechny naše peníze zpět. A stále budou mít v zemi zásoby uhlí na 30 let," řekl Einhorn.

Opět zde přikládám i pohled na rizika 👇

Mezi její slabé stránky patří:

  • Závislost na kolísání cen uhlí a poptávce po energii
  • Regulační rizika a environmentální odpovědnost související s jejím provozem

Teck Resources Limited $TECK+3.8% 

Sleduj TECK na Buliosu

Společnost Teck Resources Limited je jedním z největších diverzifikovaných těžařských a metalurgických společností na světě. Mezi její silné stránky patří:

  • Uznávané postavení lídra v oblasti ESG výkonnosti s kvalitními aktivy v atraktivních jurisdikcích.
  • Je vedoucí producent v oblasti několika kovů a má rozmanité produktové portfolio s prokázanou operační excelencí prostřednictvím nákladové konkurenceschopnosti.
  • Silné finanční zdraví s přísným rámcem alokace kapitálu.
  • Vysoké marže a atraktivní násobky zisku ve srovnání s konkurencí.

Einhornova investiční teze:

"Budou kupovat svůj (metalurgický) obchod s uhlím od svého obchodu s kovy. A udělali to prostřednictvím spin-offu opravdu chytrým způsobem, kde většina peněžních toků v příštích několika letech stále půjde do kovoprůmyslu, i když budou pocházet z uhelného byznysu, a myslím, že pokud budeme mít všechnu tu elektrifikaci, Budeme potřebovat mnohem více mědi. A to je opravdu místo, kde je kovová část podnikání. Obchoduje se za nepříliš vzrušující jednociferný násobek zisků a myslím, že ve střednědobém horizontu je velmi malá nabídka mědi... Pokud budeme mít všechna tato elektrická vozidla, budeme potřebovat mnohem více mědi. Takže jsem opravdu býčí ohledně cen mědi ve střednědobém horizontu a myslím, že Teck Resources z toho bude mít dobrý prospěch," řekl Einhorn.

Mezi její slabé stránky patří:

  • Dluh a finanční náklady
  • Závislost na kolísání cen kovů a poptávce po komoditách
  • Regulační rizika a environmentální odpovědnost související s jejím provozem

Závěrem bych podotknul, že je nám asi jasné, že výkonnost z roku 2022 lze připisovat spíše shortům, zatímco tato část portfolia bude během na delší trať a pro držení na delší období. U těchto 3 společností nemusí každému sedět aktuální ceny, musíme si ale uvědomit, že tohle je spíš taková hra na vracení peněz akcionářům pomocí odkupů či budoucích dividend, alespoň tak to z rozhovoru vyznívalo.

  • Jak se líbí jeho výběr vám? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.