S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

Řecké akcie – ne příliš sledovaný, ale zajímavý trh!

Michal Semotan
13. 3. 2023
5 min read

Když se řekne slovní spojení řecké akcie, nebo Aténská burza, ruku na srdce, kolik z vás si pod tím představí konkrétní akciové tituly. Řecko bylo zaškatulkována jako „díra na peníze“, stát co málem zkracoval, nebýt pomoci EU. Proto dost často platilo mezi investory povědomí, že místních dluhopisů, nedej bože akcií, je lepší se nedotýkat. Ale toto už dávno neplatí.

Proč tomu tak je? Stát prošel poměrně drastickou reformou, a řada věcí funguje možná lépe, než u nás doma, bohužel. Aténská burza je však s Prahou v některých věcech podobná, likvidita proti západní Evropě je nižší, investoři si jí méně všímají, proti Praze však mají Atény dvě výhody. Výrazně větší počet titulů na hlavním trhu včetně diverzifikovaných sektorů, a hlavně pak obchodování v EURu – to znamená, že evropští investoři nepodstupují měnové riziko. Další výhodou bych zmínil to, že se stát nebojí privatizovat některé společnosti prostřednictvím domácí burzy, v poslední době zvažuje prodej 30%ního podílu v aténském letišti.

Jedním z hlavních lákadel aténské burzy je elektrárenská společnost PPC, tj. obdoba domácího Čezu. V minulosti se dost potýkala s vysokým zadlužením, a provozem „špinavých elektráren“ na řeckých ostrovech. Prošla však konsolidací, restrukturalizací, prodala částečně svůj podíl v distribuci, a tím snížila zadlužení a vydala se na pole obnovitelných zdrojů. V Řecku to dává smysl, jak vítr na moři či slunce mohou být významnými producenty energie. Proměny společnosti k lepšímu si všimla známá investiční jména a v posledních letech se objevili mezi největšími akcionáři jména jako je CVC, Blackrock, domácí investiční fondy bank, a naposledy Goldman Sachs, který si v PPC koupil rovnou podíl přes 5%! Největším akcionářem nadále zůstává Řecko s 34%ním podílem, trochu smutné pro nás, že velké investiční hráče naši domácí politici svým jednáním (viz windfall tax) spíše odrazují a v Řecku je přilákají.

Graf akcií PPC na aténské burze za posledních 5 let:

Další silným segmentem jsou pak bankovní tituly (opět obdoba Prahy), banky prošly silným doplněním kapitálu a obchodují se nyní nadále v diskontu oproti západoevropským bankám (rozpětí P/BV se pohybuje u Alpha Banky a Pireusu 0.43-0.36 na 2023). Na aténské burze najdeme i zajímavé dividendové akcie, populární je zejména společnost Opap z loterijního byznysu – a světě div se – s českou vlastnickou stopou. Akcie Opapu platí pravidelně dividendu, při ceně 14.5EUR je její dividendový výnos okolo 8% p.a. v EURech, hlavním akcionářem je Allwyn Greece. Na trhu je také zastoupen segment rafinérii, Motor Oil Hellas je producentem paliv a valuačně naceněn na velmi příznivých hodnotách. Mě zaujala společnost Cenergy Holdings, která je úspěšným producentem podmořských kabelů a potrubí, s produkcí na domácím řecké půdě a v Rumunsku. Její produkty míří do výstavby větrných parků na moři, kabelového spojení a z mého pohledu jde o velmi zajímavý sektor s omezenou konkurencí a silnou budoucí poptávkou. Cenergy dodává své díly např. k výstavbě větrných parků Orstedu u Spojených států.

Zajímavým projektem se zabývá např. realitní developer Lamda Development, jde o přeměnu bývalého starého aténského letiště v moderní rezidenční čtvrť, v kombinaci s obchody, kancelářemi a marínou. Prodražení stavebních prací dle toho co jsem četl, však z mého pohledu trochu snižuje možnou ziskovost celého projektu, také kupci často se rekrutující z Ruska, pak mohou na trhu nyní chybět.

Obecně lze říci, že řecká burza je výrazně volatilnější a tím i rizikovější než klasické západoevropské trhy, ale potenciál ve společnostech obchodovaných v Aténách určitě je. Otázkou pro investory je, jestli svůj diskont v ocenění dokážou řecké společnosti v budoucnu snížit a tím pádem posílit více, než ostatní západoevropské trhy. Pohybuju se v řeckých akciích již dlouho, je potřeba přiznat, že trh má za sebou dost divokou minulost se skandály především v bankovním sektoru, a řada investorů tam utrpěla velké ztráty. Ale není od věci si rozšířit obzor i na tuto velmi často přehlíženou burzu, atraktivní akcie se tam dle mého názoru najdou. My v současné době držíme dlouhé pozice v Cenergy a Alpha bance.

Jak jsem již zmínil, trh v Aténách dost často reaguje prudčeji, i kvůli nižší likviditě, při výprodeji na trzích tedy více padá, naopak při růstu přijdou kupci o něco později a ceny pak přestřelují pro změnu druhým směrem. Vzhledem k tomu, že to vypadá nyní na korekci na akciových trzích, je potřeba opatrně našlapovat i kolem aténské burzy, a ten správný čas k nákupům letos zřejmě teprve přijde.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.