S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

SVB rozpoutala na trhu peklo. Může se opakovat globální ekonomická krize?

Dominik Petrnoušek
14. 3. 2023
6 min read

Sledování aktuální situace kolem Silicon Valley Bank vzbuzuje mezi investory velké emoce a obavy o vývoj na trhu. Je zřejmé, že jsme svědky významného vývoje, ale nelze přímo srovnávat současnou situaci s globální krizí, kterou v roce 2008 způsobil pád banky Lehman Brothers. Nebo ano?

Krach SVB je největší téma posledních dní a dost moná několika následujících let

Krach banky Silicon Valley otřásl trhy po celém světě a vyvolal nepříjemné otázky: Bude se finanční krize z roku 2008 opakovat? Miliardář a manažer hedgeových fondů Bill Ackman přirovnal pád SVB k Bear Sterns - první bance, která se zhroutila na začátku globální finanční krize v letech 2007-2008.

Na Twitteru Ackman napsal: "Riziko selhání a ztráty vkladů zde spočívá v tom, že další, nejméně kapitálově vybavená banka bude čelit runu a zkrachuje a domino bude padat dál".

Bill Ackman: Máte 48 hodin na opravu nezvratné chyby s bankou SVB Financial

Někteří analytici se však domnívají, že krach SVB je prozatím spíše záležitostí konkrétní společnosti. Administrativa Joea Bidena také tvrdila, že bezpečnostní opatření přijatá po finanční krizi v roce 2008 ochrání ekonomiku země v souvislosti s uzavřením banky Silicon Valley.

Americká ministryně financí Janet Yellenová vyjádřila plnou důvěru bankovním regulátorům, že v reakci na tuto událost přijmou odpovídající opatření, a poznamenala, že bankovní systém zůstává odolný a regulátoři mají účinné nástroje k řešení tohoto typu událostí. A tak se také Fed v neděli večer rozhodl.

Fed uvedl, že zřídí "Program termínovaného financování bank" (Bank Term Funding Program - BTFP), který umožní americkým bankám půjčit si miliardy za výhodných tržních podmínek, pokud budou půjčky zajištěny dluhopisy ministerstva financí, vysoce kvalitními dluhovými cennými papíry agentur nebo cennými papíry krytými hypotékami. Tyto cenné papíry nebudou podléhat obvyklému diskontu neboli srážce, pokud budou použity jako zajištění úvěru, uvedl Fed, což umožní americkým bankám získat rychlou hotovost na základě jejich plné nominální hodnoty. V důsledku prudkého nárůstu tržních úrokových sazeb, který zaplavil portfolia s pevným výnosem po celém světě, mají banky nerealizované ztráty z dluhopisů ministerstva financí, agenturních dluhopisů a MBS v odhadované hodnotě 620 miliard USD.

Úřady tedy dělají vše pro to, aby se 2008 nezopakoval. Co když ale přeci?

Názory předních obchodníků se zásadně liší. Jedni jsou přesvědčeni o katastrofě, jiní o tom, že s roke 2008 nemá tato situace nic společného. Nejhlasitějším je jako vždy Michael Burry, který očekává katastrofu: Já to věděl. Historie se opakuje. Michael Burry varuje a komentuje aktuální dění kolem SVB

Americký finanční komentátor Robert Armstrong ve svém posledním názorovém článku uvedl, že "kolaps SVB není předzvěstí dalšího roku 2008".

Armstrong ve Financial Times napsal, že "riziko nákazy v rámci bankovního systému se zdá být nepravděpodobné. Ale na konci každého cyklu zvyšování sazeb centrální bankou nastává fáze, kdy se věci ve finančním systému začnou lámat. Tyto zlomy, ať už menší či větší, podkopávají důvěru investorů a spotřebitelů a zvyšují pravděpodobnost recese. Selhání SVB není předzvěstí dalšího roku 2008, ale znamená začátek fáze zlomu".

Blíží se konec cyklu zvyšování sazeb, který by znamenal zlom? Zdroj

Ekonomka Stephanie Pomboyová uvedla: "Jsme na pokraji finanční krize ve stylu roku 2008. Čekají nás závažné důsledky a myslím, že se to velmi rychle zvrhne kvůli všem těm pákovým efektům".

Mike Mayo, vedoucí bankovní analytik společnosti Wells Fargo, řekl:

"Je to jako den a noc ve srovnání s globální finanční krizí před 15 lety. Tehdy podle něj banky podstupovaly nadměrná rizika a lidé si mysleli, že je vše v pořádku. Nyní jsou všichni znepokojeni, ale pod povrchem jsou banky odolnější než za celou generaci."

https://www.youtube.com/watch?v=k2VSSNECLTQ&t=98s

Rozdíly?

V roce 2007 se světem prohnala největší finanční krize od dob Velké hospodářské krize poté, co se zhroutila hodnota hypotečních cenných papírů spojených s neuváženými úvěry na bydlení. Panika na Wall Street vedla ke krachu společnosti Lehman Brothers, která byla založena v roce 1847. Vzhledem k tomu, že velké banky byly vůči sobě navzájem značně angažované, vedla krize ke kaskádovitému rozpadu globálního finančního systému, který připravil o práci miliony lidí.

Naproti tomu úpadek banky Silicon Valley Bank částečně pramení z agresivního zvyšování úrokových sazeb Federálním rezervním systémem v uplynulém roce.

Když se sazby amerického Fedu blížily nule, banky se zásobily dlouhodobými, zdánlivě málo rizikovými státními dluhopisy. A s neustálým zvyšováním sazeb amerického Fedu od roku 2022 v rámci boje proti inflaci se hodnota těchto aktiv snížila, takže banky sedí na hromadě nerealizovaných ztrát.

Někteří klienti Silicon Valley Bank začali vybírat peníze, aby uspokojili své potřeby likvidity. A dále už to znáte...

Zda se bude rok 2008 opakovat je těžká otázka. Začátek je jiný. Zda se ale nerozběhne domino efekt se dozvíme asi až časem.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.