S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analýza Humana: Solidní společnost, kterou zákazníci milují. Budou ji milovat i investoři?

Dominik Petrnoušek
26. 3. 2023
6 min citire

Rychle rostoucí společnost se skvělým produktem, která překonává trh a zdá se být rozumně oceněná. Může na tom být vůbec něco negativního? Pojďme se na to společně podívat.

Humana se zabývá zdravotní péčí zaměřenou na specifické skupiny

Základní přehled

Společnost Humana Inc. je americká zdravotnická společnost se sídlem v Kentucky, USA. Zaměřuje se na poskytování zdravotního pojištění a zdravotnických služeb pro jednotlivce, zaměstnavatele a vládní organizace. Humana je jednou z největších zdravotnických společností v USA a patří i mezi největší společnosti na světě. Společnost se také zaměřuje na poskytování služeb pro seniory, včetně programů Medicare Advantage a Medicare Prescription Drug Plan.

https://www.youtube.com/watch?v=nPjrso-XNQ8

Humana má více než 46 000 zaměstnanců a poskytuje zdravotní péči pro více než 20 milionů lidí po celém světě. Společnost je také aktivní v oblasti korporátní odpovědnosti a podporuje mnoho charitativních projektů a programů.

Humana čelí konkurenci od dalších zdravotnických společností, jako jsou UnitedHealth Group, Anthem Inc. a Aetna Inc. Nicméně, díky své velikosti a rozsahu nabídky zdravotnických služeb a technologií, má společnost Humana silnou pozici na trhu a je schopna reagovat na změny v zdravotnickém průmyslu a potřeby zákazníků.

Sektor

Sektor, ve kterém působí společnost Humana, je zdravotnictví a zdravotní pojištění. Tento má v USA velký potenciál pro růst a vývoj, protože zdravotnictví je pochopitelně velmi důležité pro pro mnoho obyvatel USA a celková spotřeba zdravotnických služeb v zemi stále roste.

V USA existuje několik trendů, které ovlivňují sektor zdravotnictví a zdravotního pojištění. Patří mezi ně stárnutí populace, nárůst chronických onemocnění, rostoucí náklady na zdravotní péči a snaha o zlepšení kvality a přístupnosti zdravotnických služeb.

Zdravotnický sektor je velmi rozmanitý a zahrnuje mnoho oblastí, jako jsou primární péče, specializovaná péče, farmaceutické služby, zdravotní pojištění a mnoho dalšího. Společnost Humana Inc. se zaměřuje na poskytování zdravotního pojištění a zdravotnických služeb pro jednotlivce, zaměstnavatele a vládní organizace, a díky své velikosti a rozsahu nabídky zdravotnických služeb a technologií má silnou pozici na trhu.

Celkově lze říci, že zdravotnický sektor je oblast s vysokým potenciálem růstu, ale také s vysokou úrovní regulace a riziky. Společnosti jako Humana Inc. se snaží reagovat na tyto výzvy inovacemi a využíváním technologií, aby mohly udržet svou pozici na trhu a poskytovat kvalitní zdravotní péči pro své zákazníky. Pokud se jí to podaří, tak má vyhráno.

Posuďte sami. Sektor zdravotnictví v USA je opravdu gigantický. Zdroj

Konkurence

  • UnitedHealth Group Inc $UNH+0.6% poskytuje zdravotní péči pro seniory a další zranitelné skupiny v USA a je největší zdravotnickou společností v USA.
  • Anthem Inc $ELV+0.7% 
  • Oak Street Health $OSH+0.1%  - Společnost Oak Street Health poskytuje zdravotní péči pro seniory a další zranitelné skupiny v USA a zaměřuje se na poskytování péče v komunitách s nízkými příjmy.

Tyto společnosti mají také velké tržní podíly a stojí před podobnými výzvami a příležitostmi jako Humana.

Rizika

Zdravotnický průmysl je silně regulován a změny v předpisech a regulacích mohou mít významný dopad na provoz a výkonnost společnosti Humana Inc. Například změny v Medicare a Medicaid předpisech mohou ovlivnit platby za zdravotnické služby poskytované společností. Společnost Humana Inc. musí také řešit náklady na poskytování zdravotní péče a zdravotního pojištění, které mohou být vysoké. Pokud se náklady zvýší víc, než se očekává, může to ovlivnit výkonnost společnosti a ziskovost. Podobně jako u $CANO-2.1%, kterou jsem také analyzoval, čelí Humana personálním rizikům. Společnost Humana Inc. závisí na kvalifikovaných zdravotnických pracovnících pro poskytování zdravotní péče. Pokud se nedostatek kvalifikovaných pracovníků zhorší, může to ovlivnit kvalitu poskytované zdravotní péče a výkonnost společnosti.

Aktuální situace

Investoři se nemusí obávat. I přes slabší růst Humana očekává, že bude schopna překonat své předchozí ziskové cíle. Společnost také nedávno oznámila, že opustí pojišťovnictví založené na zaměstnavatelích, čímž uvolní hotovost a zaměří se na své ziskovější aktivity.

Humana se na rozdíl od některých jiných pojišťoven zaměřuje na starší Američany. Více než 84 % jejích příjmů pochází z pojistného, zatímco zbývajících 16 % z novějšího podniku CenterWell, který poskytuje seniorům domácí péči, lékárenské služby a primární péči.

https://www.youtube.com/watch?v=cqJb1u1UtH8

V oblasti Medicare Advantage však Humana skutečně vyniká.Tato činnost vygenerovala v roce 2022 tržby ve výši téměř 73 miliard dolarů, což představuje 80 % příjmů společnosti Humana z pojištění. Společnost je druhým největším hráčem v této oblasti.

Společnost Humana samozřejmě nabízí více než jen Medicare Advantage. Společnost rozšiřuje svou činnost CenterWell, která přináší vyšší marži. CenterWell je malá, ale rychle roste. Tržby této jednotky dosáhly ve čtvrtém čtvrtletí 4,1 miliardy dolarů s provozní marží 6,4 %. S růstem podílu této divize na celkovém objemu by provozní marže společnosti Humana měla do roku 2026 vzrůst na 5,2 %. Výsledkem by byl přibližně 14% roční růst zisku na akcii do roku 2026.

Zdroj

Akcie Humana vypadají obstojně. Obchodují se za 17x očekávaného zisku v roce 2023, což je dobrý násobek pro akcie, které rostou zhruba dvakrát rychleji než index S&P 500. Je také levnější než UnitedHealth, která se obchoduje za 19,2násobek očekávaného zisku v roce 2023. Opět to sice není něco, co bychdo svého porfolia hledal, ale líbí se mi výrazně víc, než konkurent $CANO-2.1%

Co vy? Zaujala vás tato společnost?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.