S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

2 méně známé dividendové akcie, které můžete dost možná držet navždy

Dominik Petrnoušek
27. 3. 2023
6 min read

Dividendové akcie jsou mezi investory oblíbené. Obzvláště pak v případě, že se ekonomika nachází v divokých časech. A právě ty nyní máme. V takových situacích je ještě důležitější, aby dividendová akcie byla stabilní. A přesně na dvě takové se dnes podíváme.

Dividendové akcie mají solidní šanci v průběhu času překonat ostatní druhy aktiv

Samozřejmě bych zde mohl psát třeba o klasikách jako $KO-0.4% nebo $JNJ+0.2%. Přijde mi ale zajímavější představit společnosti, které až tak známé nejsou. Dnes jsem si vybral $DUK+1.0% a $MKC-0.6%

Duke Energy $DUK+1.0% 

Analýza společnosti Duke Energy

Duke Energy je jedna z největších veřejně obchodovaných energetických společností v USA.

Duke Energy byla založena v roce 1904 Jamesem Buchanem Dukem pod názvem Southern Power Company. Dnes má sídlo v Charlotte, Severní Karolíně. Společnost se postupně rozrůstala až do dnešní podoby, kdy zahrnuje široké spektrum energetických aktivit, včetně produkce, distribuce a prodeje elektřiny a zemního plynu. Duke Energy je jednou z největších energetických společností ve Spojených státech s tržní kapitalizací více než 60 miliard dolarů. Společnost působí ve třech hlavních segmentech:

  1. Elektrická energie: Společnost generuje a distribuuje elektřinu pro více než 7,9 milionu zákazníků v šesti státech - Severní Karolíně, Jižní Karolíně, Floridě, Indianě, Ohiu a Kentucky.
  2. Zemní plyn: Duke Energy zásobuje zemním plynem přibližně 1,6 milionu zákazníků v pěti státech.
  3. Energetické služby: Společnost poskytuje řešení v oblasti energetické infrastruktury, obnovitelných zdrojů a dalších energetických služeb.

Duke Energy je společnost s stabilním finančním výkonem a solidními fundamenty. V roce 2020 dosáhla společnost celkových příjmů 23,9 miliardy dolarů a čistého zisku 1,5 miliardy dolarů. Dlouhodobě společnost vykazuje rostoucí příjmy a zisk, což svědčí o jejím schopnosti generovat hodnotu pro akcionáře.

Duke Energy se zaměřuje na následující strategické priority:

  1. Decarbonizace: Společnost se zavázala snížit své emise uhlíku o 50 % do roku 2030 a dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Plánuje investovat do obnovitelných zdrojů energie, modernizace sítě a dalších nízkouhlíkových technologií.
  2. Modernizace infrastruktury: Duke Energy investuje do modernizace a rozšíření své energetické infrastruktury, aby byla schopna lépe sloužit svým zákazníkům, zlepšit spolehlivost sítě a přizpůsobit se měnícím se tržním podmínkám.
  3. Zákaznická orientace: Společnost se zaměřuje na poskytování výjimečného zákaznického servisu, aby udržela svou konkurenceschopnost a upevnila si svou pozici na trhu.
  4. Inovace: Duke Energy se snaží být lídrem v oblasti inovací a technologických trendů v energetice, což zahrnuje investice do digitální transformace, chytré sítě, energetického úloži

Společnost vyrábí většinu energie ze zemního plynu, jaderné energie a uhlí a pouze 1,5 % z obnovitelných zdrojů. Neregulovaná energie z obnovitelných zdrojů je vysoce konkurenční a její výnosy jsou často zanedbatelné. Zdá se, že společnost Duke se ráda soustředí na regulované služby, což z ní činí nudnou, i když stabilní utilitu. Akcie Duke se obchodují za vyšší násobek odhadovaného zisku na akcii v roce 2023 a mají dividendový výnos 4,24 %.

McCormick $MKC-0.6% 

Společnost McCormick & Company je americká společnost specializující se na výrobu a prodej koření, bylinek, omáček a dalších potravinářských produktů. Společnost byla založena v roce 1889 a má sídlo v Hunt Valley. McCormick & Company je jedním z největších výrobců koření na světě a má pobočky v 160 zemích.

McCormick & Company je stabilní a výnosná společnost s ročními tržbami přes 5 miliard USD. Silně se zaměřuje na rozvoj nových produktů a rozšiřování svého obchodního portfolia. Společnost také investuje do inovativních technologií a digitalizace, aby usnadnila prodej a distribuci svých produktů. V roce 2021 společnost oznámila plán akvizice společnosti Cholula, což posílí její postavení na trhu s kořením a omáčkami.

McCormick & Company má rozsáhlé výrobní kapacity v USA, Kanadě, Evropě a Asii. Společnost vlastní a provozuje více než 50 výrobních zařízení a zaměstnává přes 12 000 lidí po celém světě. Společnost má také rozsáhlou distribuční síť, která umožňuje rychlou a efektivní distribuci produktů do celého světa. McCormick & Company působí v konkurenčním prostředí, kde soutěží s jinými výrobci koření a potravinářských produktů. Mezi největší konkurenty společnosti McCormick patří společnosti Unilever, Nestlé, ConAgra Foods a Kraft Heinz.

Trh s potravinářskými produkty se stává stále více ovlivněnými trendy v oblasti zdravého stravování a preference pro přírodní a organické produkty. McCormick & Company se snaží reagovat na tyto trendy prostřednictvím vývoje nových produktů a zlepšování kvality svých produktů.


Vzhledem k tomu, že stále více spotřebitelů vaří doma a roste povědomí o prospěšnosti koření pro zdraví, je společnost Grand View Research optimistická ohledně budoucnosti globálního trhu. To se odráží v prognóze firmy, podle níž bude celosvětový trh s kořením a kořením každoročně růst tempem 5,6 % z 37,3 miliardy USD v roce 2022 na 57,7 miliardy USD v roce 2030. S ohledem na tento výhled analytici předpokládají v příštích pěti letech 5,1% roční růst zisku společnosti McCormick.

Dividendový výnos společnosti ve výši 2 % je o něco vyšší než 1,7% výnos indexu S&P 500. A vzhledem k tomu, že dividendový výplatní poměr by měl za současný fiskální rok dosáhnout necelých 55 %, neměla by mít dividenda problém s vyšším růstem.

Co vy? Máte některou ze společností? Nebo jaké dividendové tituly preferujete?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.