S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Analýza SYNNEX Corporation: Bude obrovský růst tržeb dobrým lákadlem i pro investory?

Pavel Botek
27. 3. 2023
7 min read

SYNNEX Corporation je globální distribuční společnost, která se specializuje na informační technologie a elektronické komponenty. S pobočkami po celém světě a širokým portfoliem produktů a služeb se stala jedním z klíčových hráčů na trhu. Je však zajímavá i pro investory?

Společnost TD Synnex Corp $SNX+1.2% je jedním z největších světových distributorů informačních technologií a elektronických komponent. Společnost se zabývá distribucí a prodejem počítačových a telekomunikačních produktů, spotřební elektroniky, softwaru, sítě a bezpečnostních řešení. Dále se společnost TD Synnex Corp zaměřuje na poskytování služeb v oblasti cloud computingu, mobilních řešení, IoT a dalších technologií, které pomáhají firmám zlepšovat své podnikání a zvyšovat výkonnost.

Společnost TD Synnex Corp má své pobočky po celém světě a nabízí svým zákazníkům širokou škálu produktů od předních světových výrobců. Díky svému rozsáhlému portfoliu produktů a služeb se společnost TD Synnex Corp stala jedním z klíčových hráčů na trhu s informačními technologiemi a elektronickými komponenty.

  • SYNNEX Corporation byla založena v roce 1980 a v současnosti má okolo 22 000 zaměstnanců.

Synnex Corp má své pobočky po celém světě a působí globálně. Její hlavní trhy jsou v Severní Americe, Evropě a Asii. V Severní Americe má společnost pobočky v USA a Kanadě. V Evropě má pobočky v několika zemích, včetně Německa, Francie, Itálie, Nizozemska, Španělska a Velké Británie. V Asii má společnost pobočky v Číně, Hongkongu, Indii, Japonsku, Koreji, Malajsii, Singapuru a Tchaj-wanu.

Bližší pohled na to, čím se zabývají:

1. Distribuce hardwaru a softwaru: SYNNEX nabízí širokou škálu IT produktů, včetně počítačů, tiskáren, síťových prvků a software.

2. Cloudové služby: SYNNEX nabízí cloudové služby pro malé a střední firmy, včetně cloudového úložiště, cloudových aplikací a služeb pro správu cloudových řešení.

3. Služby řízení životního cyklu produktů: SYNNEX poskytuje služby pro řízení životního cyklu produktů, včetně logistiky, skladování, plánování a předprodejních a poprodejních služeb.

4. Finanční služby: SYNNEX nabízí finanční služby, včetně financování pro partnery a služby pro řízení účtů.

5. Služby pro řešení IT: SYNNEX poskytuje služby pro řešení IT, včetně konzultací, implementace a podpory pro firmy různých velikostí a odvětví.

6. Služby pro řešení bezpečnosti: SYNNEX nabízí služby pro řešení bezpečnosti, včetně bezpečnostních audity, analýz bezpečnosti a řešení pro zabezpečení sítí a dat.

7. Služby pro řešení obchodu: SYNNEX poskytuje služby pro řešení obchodu, včetně řízení dodavatelského řetězce, marketingových programů a služeb pro e-commerce.

Finance

Hrubý zisk společnosti se v průběhu posledních čtyř let zvýšil z 2,9 miliard USD v roce 2019 na 3,9 miliard USD v posledním roce. Náklady na výrobu se však také zvýšily, z 20,9 miliard USD v roce 2019 na 29,7 miliard USD v roce 2021. To znamená, že hrubý zisk se zvýšil, ale ne tak rychle jako náklady na výrobu.

Impozantní je ale pohled na tržby, které byly v roce 2019 na 23,7 mld. dolarech, zatímco v roce 2022 byly tržby na 62,3 mld. dolarech, což je obrovský skok v rámci pár let.

V nákladech na provoz a správu se v posledních čtyř letech také vyskytly zvýšení, a to z 2,08 miliardy USD v roce 2019 na 2,63 miliardy USD v roce 2021. Nicméně, provozní zisk společnosti se zvýšil z 813,8 milionu USD v roce 2019 na 1,27 miliardy USD v posledním finančním roce, což ukazuje, že společnost dokázala efektivně snížit určité náklady.

Celkově lze říci, že společnost TD Synnex Corp zaznamenala v posledních letech růst tržeb a provozního zisku, ale zároveň se zvýšily náklady. Společnost také vydělávala méně na úrocích, než co platila, což je potřeba zlepšit.

Balance Sheet

Celková aktiva společnosti se v průběhu posledních čtyř let zvýšila z 11,7 miliard USD v roce 2019 na 27,7 miliard USD v roce 2022. Zároveň se zvýšily i celkové závazky a menšinové zájmy, z 7,9 miliard USD v roce 2019 na 19,8 miliard USD v roce 2021.

Celkový kapitál společnosti se zvýšil z 6,5 miliard USD v roce 2019 na 11,9 miliard USD, zatímco čistý dluh společnosti se zvýšil z 2,8 miliard USD v roce 2019 na 3,1 miliard USD. Společnost měla také v posledních letech pozitivní pracovní kapitál, který se zvýšil z 2,8 miliard USD v roce 2019 na 3,5 miliard USD. Tento trend ukazuje na to, že společnost má dostatečné finanční prostředky na financování svého provozu.

Celkový kapitál společnosti je větší než celkové závazky, což znamená, že společnost má k dispozici dostatek kapitálu pro financování svého růstu a investic. Zároveň má společnost negativní hodnotu netto hmotného majetku, což znamená, že hodnota jejích hmotných aktiv je nižší než celková hodnota závazků a menšinových zájmů.

Cash Flow

Celkově lze říci, že společnost TD Synnex Corp měla v posledních letech problémy s generováním hotovostního toku z provozu. Zároveň investovala více peněz do svého podnikání a platila více peněz za splácení dluhu a vyplácení dividend, než co byla schopna generovat z finančních aktivit. Tento trend může být potřeba zlepšit, aby společnost mohla financovat své provozní náklady a investice do růstu.

Valuace

  • P/E společnosti je 13,53, což je poměrně atraktivní číslo, a to i ve srovnání se sektorovým průměrem. 
  • Insider Own (Podíl vlastněný interními investory) je 0,90% což je překvapivě málo.
  • Market Cap (tržní kapitalizace) společnosti je 8,92 miliard USD. 
  • Forward P/E společnosti je 6,86, což naznačuje, že investoři očekávají růst zisku společnosti v následujícím roce.
  • PEG společnosti je 1,50, což může naznačovat, že akcie jsou relativně přemrštěny vzhledem ke své předpokládané růstové perspektivě.
  • Sales (tržby) společnosti jsou 62,34 miliard USD. To znamená, že společnost má velký objem tržeb, což může být pozitivním signálem pro investory (ovšem jen malé procento z nich jsou pak čisté zisky - za mě velká neefektivita, což ostatně vidíme také u marží).
  • P/S (Price-to-Sales ratio) společnosti je 0,14, což naznačuje, že akcie společnosti jsou relativně levné vzhledem k jejím tržbám.
  • ROA (Return on Assets) společnosti je 2,20%, což naznačuje, že společnost nevyužívá svá aktiva efektivně k vytváření zisku.
  • ROE (Return on Equity) společnosti je 8,10%, což je o něco lepší, ale stále to nemusí být pro investory líbivé číslo.
  • Dividend yield společnosti je 1,53%.

Predikce analytiků

10 analytiků nabízejících 12měsíční cenové prognózy pro TD Synnex Corp má střední cíl 123,50, s vysokým odhadem 150,00 a nízkým odhadem 109,00. Medián odhadu představuje nárůst o +34,77 % z poslední ceny 91,64.

  • Co říkáte na společnost vy?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.