S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Analýza British American Tobacco: V jaké kondici je tenhle tabákový gigant?

Dominik Petrnoušek
30. 3. 2023
5 min read

Segment, který je zde s námi téměř od nepaměti a dost možná tu s námi ještě dlouho bude. Navíc je založený na tom, že vytváří u lidí závislost. To je přeci geniální obchodní model. Jak toho dokáže tato společnost využít?

British American Tobacco $BTI+0.7%  je mezinárodní tabáková společnost se sídlem v Londýně, která patří mezi největší tabákové společnosti na světě.

BTI se zaměřuje na rozvoj kategorií s nízkým rizikem, jako jsou elektronické cigarety a snus. V roce 2020 tato kategorie představovala 6,1 % tržeb společnosti. BAT také investuje do výzkumu a vývoje nových produktů a technologií, aby zůstala konkurenceschopná na trhu.

Společnost má dobrá čísla, ale tabákový průmysl je vystaven silné regulaci a BTI se musí vypořádat s riziky spojenými s regulací, jako jsou vyšší daně na tabák a zákazy reklamy. Společnost také musí čelit rostoucímu tlaku na regulaci elektronických cigaret a snusu. BTI se snaží zlepšit své výkonnost v oblasti environmentální, sociální a vládní odpovědnosti. Společnost se zavázala k cíli snížit emise skleníkových plynů o 30 % do roku 2025 a provádí projekty na zlepšení pracovních podmínek a zdraví zaměstnanců.

Poslední půlrok nula od nuly

Rizika

Jako každá společnost, i British American Tobacco $BTI+0.7%  je vystavena různým rizikům, které by mohly mít vliv na její výkonnost a hodnotu akcií.

Regulační rizika: Tabákový průmysl je vystaven silné regulaci a musí čelit rizikům spojeným s regulací, o kterých píšu výše.

Zdravotní rizika: Navazují na předchozí bod -  Tabákový průmysl se potýká s rostoucím povědomím o zdravotních rizicích spojených s kouřením tabáku a BTI se musí snažit minimalizovat tyto rizika prostřednictvím inovace a rozvoje kategorií s nízkým rizikem.

Hospodářská rizika: BTI je vystavena hospodářským rizikům, jako jsou volatilní ceny surovin, změny směnných kurzů a změny obchodních podmínek.

Konkurence: Tabákový průmysl je velmi konkurenční a BTI se musí vypořádat s konkurencí od jiných tabákových společností, jako jsou Philip Morris $PM+0.1%, Altria, International, Japan Tobacco International a Imperial Brands.

https://www.youtube.com/watch?v=NOqhAbwZiaQ

Reputace: BTI se potýká s reputačními riziky spojenými s tabákovým průmyslem, jako jsou obavy z dopadu kouření na zdraví a společenskou odpovědnost. Případně problémy s některým z jejich produktů.

Dividenda

Každý rád vidí vysoký výnos. Na tom ale úplně nezáleží, pokud výplata není udržitelná. V příštím roce by měl zisk na akcii vzrůst o 48,6 %. Za předpokladu, že dividenda bude pokračovat v posledních trendech, vypadá to, že by výplatní poměr mohl v příštím roce dosáhnout 54 %, což je vcelku udržitelné.
Společnost sice vyplácí dividendu již dlouhou dobu, ale za posledních 10 let ji minimálně jednou snížila. Od roku 2013 se dividenda zvýšila z 1,26 GBP ročně na 2,31 GBP.

Dividenda několikrát snížena byla. Zdroj

Je to s ní tedy trochu divoké, ale jsou tu i pozitiva.

Společnost BTI je chráněna před bezprecedentním růstem úrokových sazeb, ale není imunní.

Průměrné náklady na dluh činí 4 %, což je pod současnými tržními sazbami, takže očekávají, že v roce 2023 a dále se dopad vyšších sazeb projeví čistých finančních nákladech. V důsledku toho také očekávají, že celoroční čisté finanční náklady v roce 2023 budou činit přibližně 1,9 miliardy GBP.

Mezitím společnost BTI prokázala solidní výkonnost v nových kategoriích, přičemž vedení nyní předpokládá dosažení ziskovosti v tomto segmentu v roce 2024, tedy o celý rok dříve, než bylo plánováno. K tomu přispěl robustní meziroční nárůst počtu zákazníků v nových segmentech o 4,2 milionu na 22,5 milionu na konci roku 2022.

EPS rostou. Zdroj

Mně osobně se společnost úplně nezamlouvá. Dividenda je sice vysoká a asi jakž takž udržitelná. Jinak je ale jak na horské dráze a odvětví celkově považuji za dost rizikové kvůli nejrůznějším vlivům regulací, omezení a trendů.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.