S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Analýza Philip Morris: Další tabákový gigant, který se pohybuje na tenkém ledě?

Dominik Petrnoušek
1. 4. 2023
6 min read

Philip Morris je jedním z největších výrobců a distributorů tabákových výrobků na světě. Společnost vyrábí a prodává cigarety, bezdýmé tabákové výrobky a nové tabákové a nikotinové výrobky. Je to skvělý byznys. Je to ale i skvělá akcie?

Základní přehled

Philip Morris International je jedním z největších světových výrobců tabákových výrobků a mezi jeho hlavní značky patří Marlboro, L&M a Parliament. Společnost byla založena v roce 1847 v USA a v roce 2008 se odštěpila od mateřské společnosti Altria, aby se zaměřila výhradně na mezinárodní trhy.

PM se snaží diverzifikovat svůj portfolio v nových segment, včetně produktů jako jsou elektronické cigarety a výrobky s nízkým obsahem nikotinu. Společnost také investuje do výzkumu a vývoje v této oblasti. Ač to zní divně, tak PM se také snaží být společensky odpovědnou společností a podporuje například programy na boj proti kouření a výzkum v oblasti zdraví. Společnost také investuje do udržitelnosti a snižování emisí skleníkových plynů.

Nicméně, společnost se stále potýká s kritikou za své podnikání, které může přispět ke zhoršování zdravotního stavu lidí a ke škodám na životním prostředí. PM se také potýká s regulacemi v mnoha zemích, které omezují prodej a reklamu na tabákové výrobky.

Sektor

Tabákový průmysl je historicky silným sektorem s vysokou mírou věrnosti zákazníků a stabilním cash flow. Nicméně, v posledních letech čelí průmysl regulacím a legislativním tlakům, které omezují reklamu, zvyšují daně a zavádějí nejrůznější metody pro odrazení zákazníků od kouření a užívání tabákových produktů.

Hlavní konkurenti Philip Morris $PM+0.1%  na globálním trhu zahrnují společnosti jako British American Tobacco $BTI+0.7%, Japan Tobacco International a Imperial Brands. Všechny tyto společnosti se snaží diverzifikovat své portfolia a přizpůsobit se měnícím se spotřebitelským preferencím a regulacím.

Philip Morris International vykazuje stabilní příjmy, které se pohybují kolem 70 až 80 miliard USD ročně. Přestože se objem prodeje klasických cigaret snižuje, společnost úspěšně expanduje do segmentu bezdýmých tabákových výrobků a alternativních nikotinových produktů, jako je IQOS.

Revenue společnosti se pohybuje kolem 80 - 90 miliard $ ročně. Zdroj

Společnost má stabilní ziskovost s maržemi EBITDA okolo 40 % a čistou marží kolem 25 %. Tyto údaje naznačují, že společnost je schopna efektivně řídit své náklady a udržet vysokou úroveň ziskovosti. Philip Morris je známý tím, že pravidelně rozděluje atraktivní dividendy, což ho činí atraktivním pro investory hledající pravidelný příjem. Dividendový výnos se obvykle pohybuje kolem 4-6 %, což je nadprůměrný výnos ve srovnání s celkovým trhem.

Dividenda PM pravidelně stoupá. Zdroj

Aktuální situace

Za posledních sto let vydělaly tabákové společnosti miliardy a miliardy dolarů prodejem výrobku, který je škodlivý, drahý a zapáchá. A teď se zkuste zamyslet, kolik peněz by mohly vydělat, kdyby stejný výrobek neměl všechny tyto negativní vlastnosti. No, to se stává skutečností, a to rychleji, než se očekávalo.

Čím více času uplyne, tím více se spalitelný tabák stává společensky nepřijatelným, takže se nejedná o trh, který by byl využitelný ve velmi dlouhém časovém horizontu. Je potřeba něco nového!

IQOS

Když jsou výrobky, které vyrábíte, nejčastější příčinou úmrtí, jimž lze na světě předcházet, musíte pravděpodobně něco změnit, a to společnost Philip Morris udělala. S uvedením IQOS se karta zcela obrátila, protože tento výrobek řeší velkou část problémů spojených s kouřením. Samozřejmě ne všechny a pořád to rozhodně není nic zdravého. Jen je to o trochu lepší neý klasické kouření.

Tabáková pára produkovaná pomocí IQOS se skládá z 90 % z vody a glycerinu a obsahuje v průměru o 95 % nižší koncentraci škodlivých chemických látek než cigareta. To samozřejmě neznamená, že není zdraví škodlivá.

Zákazníci to vidí a zákazníci tak také nakupují a přecházejí. Z hlediska ziskovosti čísla potvrzují správnost plánu společnosti Philip Morris. Příjmy z nekuřáckých výrobků rychle rostou a daří se jim vyrovnávat s poklesem v segmentu spalitelného tabáku. Navíc s tím, jak se zvyšuje jejich podíl na celkových tržbách, se zlepšuje i marže volného peněžního toku. V roce 2018 činila váha výrobků bez kouře na celkových tržbách 12 %, v roce 2022 pak 32 %. A dobré je, že konkurence tomuto tempu vůbec nestíhá. Náskok na Altriu a British American Tobacco je poměrně velký, zejména pokud jde o podíl tržeb z nekuřáckých výrobků na celkových tržbách: u první jmenované je to 10,3 %, zatímco u druhé 17,8 %.

Vypadá to, že Morris má oproti konkurenci trošku lépe rozběhnutý future-proof segment. Navíc jak už to tak bývá, tak finanční a dividendová pozice společnosti v tomto segmentu je velice dobrá a stabilní. Ocenění je vyšší, protože investoři jsou si těchto kvalit vědomi. Osobně se tabákovým firmám vyhýbám, ale PM mi přijde jako jedna z těch lepších voleb.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.