S&P 500 ^GSPC 5,195.42 +0.28%
Tesla TSLA $178.88 -3.18%
Alphabet GOOG $172.91 +1.81%
Nvidia NVDA $914.50 -0.75%
Meta META $468.34 +0.57%
Microsoft MSFT $412.01 -0.37%
Apple AAPL $182.07 +0.20%
Amazon AMZN $188.98 +0.15%

Analytici Morningstar: Kupte si tyto 3 akcie, které si udrží nadprůměrnou dividendu i v recesi

Pavel Botek
6. 4. 2023
6 min read

Po nadějném začátku roku se nad Wall Streetem rozhostil mrak úzkosti a nejistoty. Federální rezervní systém se snaží najít rovnováhu mezi ovládáním inflace a zamezením bankovní krize, která by mohla vést k poklesu ocenění akcií a zhoršit nadcházející recesi. Problémů je zkrátka stále mnoho, a to je taky důvod, proč analytici vytvořili výběr top 3 akcií pro držení v nadcházející recesi.

Po turbulentním posledním čtvrtletí roku 2022 se akcie v letošním roce silně zvedly s obnovenými nadějemi, že inflace dosáhla svého vrcholu, Federální rezervní systém se odkloní od svého režimu zvyšování sazeb a jakákoli recese, která by mohla nastat, bude ztlumena robustním růstem mezd a úsporami, které američtí spotřebitelé nahromadili během pandemie.

Avšak o tři měsíce později a v důsledku největší bankovní krize, kterou USA zažily od recese v roce 2007, se tento optimismus značně snížil a nad Wall Streetem visí mrak úzkosti a nejistoty.

Nyní se Fed snaží najít křehkou rovnováhu mezi ovládáním nekontrolovatelné inflace a tím, aby bankovní krize nekrvácela do dalších sektorů. Tento úkol je skličující, protože jakákoli úvěrová krize by mohla mít obrovské důsledky na soukromý kapitál, soukromé půjčky a komerční realitní podniky. To by mohlo vést k poklesu ocenění akcií a zhoršit nadcházející recesi.

"Centrální nervový systém ekonomiky, což je finanční systém, bude opatrnější," řekla Nanette Abuhoff Jacobsonová, globální investiční stratég Hartford Funds, v nedávném rozhovoru.

"Opatrnost znamená, že budou půjčovat méně, a to znamená, že spotřebitelská a podnikatelská aktivita se zpomalí. To samo o sobě způsobí zpomalení americké ekonomiky, ale pravděpodobně to bude mít širší dominový efekt," dodala.

Jelikož mnozí analytici mají obavy ohledně budoucnosti, tak vybírají kvalitní dividendové akcie, které investorům přinesou alespoň nějakou stabilitu a stabilní příjem v podobě výplaty dividendy i v recesi. Tohle je tedy top výběr analytiků Morningstar 👇

Pioneer Natural Resources $PXD+0.7% 

Pioneer Natural Resources je americká společnost, která se zabývá těžbou, výrobou a prodejem ropy, zemního plynu a dalších energetických komodit. Společnost se zaměřuje na těžbu v ropných polích v Texasu a v oblasti Permian Basin, což je jedna z nejvýznamnějších ropných oblastí v USA. Kromě toho se Pioneer Natural Resources také věnuje výzkumu a vývoji nových technologií pro těžbu ropy a plynu, což zahrnuje například použití horizontálních vrtů a hydraulického štěpení.

Společnost má dividendu ve výši 12,95%, přičemž dividendu vyplácí od roku 2012 a za posledních 5 let vzrostla o 119%. Analytici tvrdí, že společnost i přes rozsáhlé investice generuje v posledních letech dostatečný provozní cash flow, který by mohl být použit k pokrytí dividendových výplat, takže zde klesá riziko, že budou ve větším ohrožení během recese.

Altria Group $MO+0.6% 

Altria Group je americká společnost, která se zaměřuje na výrobu a prodej cigaret, doutníků, elektronických cigaret a dalších tabákových výrobků. Společnost je největším výrobcem cigaret v USA a vlastní také několik dalších značek, jako jsou například Marlboro, Parliament, Virginia Slims, Benson & Hedges, a další. Vedle tabákových výrobků se Altria Group také věnuje výrobě a prodeji vína a různých alkoholických nápojů prostřednictvím své dceřiné společnosti Ste. Michelle Wine Estates.

Společnost vyplácí dividendu ve výši 8,46%, přičemž jde o stabilního hráče, který dividendu vyplácí a navyšuje už víc jak 50 let, přičemž v posledních 5 letech vzrostla o víc jak 7%.

Na základě posledních údajů o cash flow se zdá, že Altria Group má dostatečné množství provozního cash flow pro udržení a další výplatu dividend. Největším rizikem jsou zde možné regulace a snížená poptávka, ale to může být klidně otázka až za dalších x let, takže bych v tuto chvíli neměl obavy a klidně bych tabákovku v recesi držel.

US Bancorp $USB-0.6% 

US Bancorp je americká finanční společnost, která se zabývá poskytováním bankovních a finančních služeb. Mezi hlavní aktivity společnosti patří poskytování půjček, hypoték a kreditních karet, správa majetku, investiční služby a správa důchodových fondů. US Bancorp také provozuje síť bankomatů a poskytuje služby obchodování s cennými papíry.

Společnost je jednou z největších bank v USA a poskytuje své služby jak jednotlivcům, tak i malým a středním podnikům, korporacím a vládním institucím. US Bancorp se také angažuje v oblasti firemní sociální odpovědnosti a podporuje řadu charitativních a neziskových organizací.

Společnost vyplácí dividendu ve výši 5,47%, přičemž je vyplácena víc jak 10 let a za poslední 5 let byla dividenda navýšena o 10%. Na základě posledních údajů o cash flow se zdá, že US Bancorp má dostatečné množství provozního cash flow pro udržení a další výplatu dividend. Navíc společnost generuje pozitivní free cash flow, což znamená, že má dostatek peněz i pro financování investic do svého podnikání.

  • Co říkáte na výběr analytiků? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.