S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Odvetvie autonómnych vozidiel je pripravené na výbušné 1000% zisky

Každá veľká potravinárska a logistická spoločnosť má v roku 2022 otestovať autonómne doručovanie a kamiónovú dopravu a niektorí významní hráči už spúšťajú kompletné služby robo-taxi, čo by dokázalo priniesť týmto spoločnostiam enormné zisky v pomerne krátkom čase. Analytici očakávajú, že by to mohlo byť aj 10X!

Rok 2022 môže byť prelomový pre autonómne vozidlá.

Kvôli vojne na Ukrajine stúpajú ceny plynu aj kovov. Prudké ceny plynu spôsobujú, že jazdiť v aute poháňanom plynom je nákladné. A rastúce ceny kovov medzitým veľmi predražujú výrobu elektromobilov. Preto, bez ohľadu na to, akým smerom sa spotrebitelia obrátia, náklady na osobnú automobilovú dopravu budú počas nasledujúcich 12 až 24 mesiacov pravdepodobne veľmi vysoké.

S nárastom extrémne vysokých nákladov na osobnú automobilovú dopravu budú spotrebitelia pravdepodobne pochybovať o potrebe vlastniť osobné vozidlá. Dnešný hyperprepojený svet nám skutočne umožňuje privolať Uber $UBER-0.4% alebo Lyft $LYFT+1.9% v podstate odkiaľkoľvek. Ale ceny Uber a Lyft budú aj naďalej rásť kvôli inflácii miezd.

Konečným riešením je samozrejme autonómna jazda – služba zdieľania jázd postavená na autonómnych autách. Takáto služba spotrebiteľom výrazne zníži náklady na osobnú automobilovú dopravu. Je to skutočne budúcnosť, tvrdia zainteresovaní. Autonómne vozidlá sa v USA už v určitej miere využívajú.

Uber Eats po celej krajine využíva flotilu áut bez vodiča na rozvoz jedla a iného tovaru. V Houstone spoločnosť Domino’s $DPZ+0.9% rozváža pizzu autonómne pomocou mini samoriadiacich áut. 7-Eleven spustila vlastnú autonómnu doručovaciu službu v Kalifornii. Kroger $KR-0.8% používa AV na doručovanie potravín vo Phoenixe a Houstone. FedEx $FDX+0.1% testuje autonómne dodávky aj v Houstone. A TuSimple $TSP-5.7% medzitým autonómne riadi nákladné autá po celom Phoenixe.

Autonómne vozidlo Dominos Pizzerie.

A možno si myslíte, že všetko, o čom som doteraz písal, sa týka prepravy tovaru, nie ľudí. Ale takto to všetko začína. To znamená, že táto revolúcia začína testovaním autonómnej technológie pri preprave tovaru. Cena chyby je cena tovaru – nie ľudský život. Potom, keď sa preukáže, že tovar je bezpečný, spoločnosti použijú rovnakú technológiu na prepravu ľudí.

Waymo spoločnosti Google $GOOG+10.0% minulý týždeň skutočne oznámila, že v San Franciscu spúšťa plne autonómnu službu robo-taxi. 

Rusko-ukrajinská vojna len prilieva olej do ohňa, ktorý už horí veľmi silno.

Výsledok? V priebehu rokov budú samoriadiace nákladné autá a dodávky tvoriť väčšinu svetovej logistickej siete. A do roku 2030 budú samoriadiace autá všadeprítomné a budú prepravovať nielen tovar všade, ale aj vás a mňa. Samozrejme, ekonomické dôsledky sú tu obrovské . Hovoríme o zmene paradigmy nielen na dopravnom trhu v hodnote niekoľkých biliónov dolárov, ale aj o zásadnej prestavbe poisťovníctva, zdravotníctva, cestovného ruchu, ropného a plynárenského priemyslu – a ešte oveľa viac. Celkovo sa predpokladá, že AV revolúcia vloží do globálnej ekonomiky 7 biliónov dolárov – každý jeden rok!

Cruise pod $GM+0.5%, Tesla $TSLA-1.1%, Waymo od Alphabet $GOOG+10.0% a Aurora Innovation Inc $AUR+7.1% patria medzi mnohé spoločnosti, ktorých cieľom je nasadiť technológiu plne autonómnych vozidiel v Spojených štátoch v priebehu nasledujúcich dvoch až troch rokov, bez ohľadu na to, či to federálne regulačné orgány dovolia alebo nie. Nevnímajte to ale ako investičnú radu, len ako pohľad retail investora. Pri písaní tohto článku som čerpal z Investorplace.com

Ak sa vám takéto články páčia môžete mi dať follow, aby vám nič neuniklo.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No toto bude veľmi zaujímavé odvetvie aj z pohladu marketu

Tak toto odvetvie bude určite zaujímavé a $GOOG+10.0% ma prekvapil