S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Chcete investovat do čisté energie? Pak by vám podle analytiků neměly uniknout tyto 2 akcie.

Martin Bartkovský
12. 4. 2023
6 min read

Dnes se podíváme na velice zajímavý sektor, který má podle analytiků slibnou budoucnost. Toto pramení z různých kroků vlád, a také z celkového nastavení společnosti. V tomto sektoru jsou totiž 2 akcie, které se líbí analytikovi Morgan Stanley Andreowi Percocovi.

Ekonomika zelené energie zažívá strmý růst, přičemž sociální a politické faktory podporují přechod od tradičních fosilních paliv k udržitelným a ekologickým zdrojům energie. Tento trend nabízí investiční příležitosti, zejména v oblasti čisté energie. Andrew Percoco, analytik společnosti Morgan Stanley, vidí potenciál v oblasti obnovitelných zdrojů energie a doporučuje dvě akcie se 100% růstovým potenciálem nebo více.

Stem, Inc. $STEM+5.4% 

Graf ceny akcie.

První z těchto akcií je Stem, Inc. $STEM+5.4% , inovativní společnost v oblasti čisté energie, která kombinuje obnovitelnou energii, ukládání energie a umělou inteligenci. Stem nabízí inteligentní bateriové systémy a platformu poháněnou umělou inteligencí, která optimalizuje propojení mezi výrobou energie na místě, napájením ze sítě a uloženou energií. Zákazníci společnosti tak mohou ušetřit až 30% svých nákladů na energii.

Platforma Athena společnosti Stem je považována za nejpoužívanější systém ve své třídě. Její umělá inteligence byla po dlouhou dobu trénována, což z ní činí nejefektivnější software svého druhu. Platforma je dostupná po celém světě a působí ve 75 jurisdikcích. Stem odhaduje, že jeho adresný trh by mohl do roku 2050 dosáhnout 1,2 bilionu dolarů.

Společnost Stem již nyní vykazuje silný růst, s tržbami ve výši 363 milionů dolarů v roce 2022, což představuje 186% meziroční nárůst. Andrew Percoco ze společnosti Morgan Stanley vnímá akcie Stem jako atraktivní investici s potenciálem 103% růstu.

Stále vnímáme strategii STEM zaměřenou na software jako příznivý způsob, jak hrát na trhu skladování energie, a jako dlouhou – dlouhodobý hnací motor růstu, který je značně nedoceněný v aktuální 20% slevě akcií vůči ostatním zásobníkům energie… STEM vnímáme jako klíčového příjemce zlepšujícího se dodavatelského řetězce baterií a vidíme atraktivní příležitost křížového prodeje mezi jeho staršími skladovacími zařízeními a solárním monitorováním.

Očekávání analytiků.

Jak můžeme vidět, tak Percoco není sám, kdo u této akcie očekává značný růst. K něm se v poslední době připojilo 8 analytiků, kteří se shodli na cílové ceně ve výši 13,63 USD na akcii.

Sunnova Energy International $NOVA-7.0% 

Graf ceny akcie

Druhá doporučená akcie je Sunnova Energy International $NOVA-7.0% , lídr v oblasti solární energie. Společnost Sunnova zajišťuje všechny aspekty procesu solární instalace, od instalace střešních panelů po připojení domácího napájecího systému k akumulátorům energie. Sunnova také poskytuje záložní služby pro své produkty, opravy, úpravy a výměny dílů podle potřeby, a dokonce i pomoc s financováním a pojištěním.

Sunnova působí ve 40 státech USA a Portoriku a má více než 130 tisíc zákazníků. Společnost očekává, že v roce 2023 dosáhne příjmů ve výši 1,1 miliardy dolarů, což představuje 37% meziroční nárůst. Díky svému růstu a širokému portfoliu solárních služeb se Sunnova stává významným hráčem v oboru obnovitelných zdrojů energie.

Andrew Percoco z Morgan Stanley vidí akcie Sunnova Energy jako atraktivní investici s potenciálem 100% růstu. Percoco dále zdůrazňuje, že přechod na čistou energii je nezbytný pro boj s klimatickou krizí a snižování emisí skleníkových plynů. Investování do zelené energie tak představuje nejen finanční příležitost, ale také prostředek k podpoře udržitelnosti a ochrany životního prostředí.

Líbí se nám expozice NOVA na značně nedostatečně penetrovaném trhu (4 % amerických domácností) se silnými vyhlídkami dlouhodobého růstu. Existuje několik krátkodobých rizik, včetně potenciálního dlouhodobého zpomalení poptávky v důsledku změn politiky v Kalifornii a jejího vystavení potenciálně volatilnímu finančnímu prostředí, které může vyvinout tlak na akcie. Jak již bylo řečeno, vidíme to jako atraktivní nákupní příležitost pro ty, kteří jsou ochotni akceptovat krátkodobou volatilitu, protože akcie se obchodují pod hodnotou svých stávajících aktiv.

Očekávání analytiků.

I zde můžeme vidět, že Percoco není jdeiný, kdy této společnosti věří. K němu se v poslední době přidalo dalších 12 analytiků, kteří se shodli na cenovém cíli ve výši zhruba 33 USD na akcii.

Závěr

Přechod na čistou energii a rostoucí poptávka po technologiích založených na obnovitelných zdrojích energie vytváří prostor pro další inovace a expanzi. Je důležité poznamenat, že investice do akcií z oblasti zelené energie mohou nést určitá rizika, jako je kolísání trhu a regulace, které mohou ovlivnit tržní hodnotu společností. Nicméně, progresivní investoři, kteří hledají dlouhodobý růst a příležitosti v oblasti udržitelnosti, by měli zvážit investice do společností, jako jsou Stem, Inc. a Sunnova Energy International.

Vzhledem k neustále rostoucímu zájmu o zelenou energii a její roli v boji proti klimatické krizi, je pravděpodobné, že investice do obnovitelných zdrojů energie budou nadále získávat na popularitě. Významný růst akcií společností Stem a Sunnova ukazuje, že trh se zaměřuje na udržitelné energetické zdroje a technologie.

V budoucnu můžeme očekávat, že sektor zelené energie bude nadále růst a získávat na významu. Vlády, podniky i jednotlivci si stále více uvědomují nutnost přechodu na udržitelné zdroje energie a snižování emisí skleníkových plynů. Tento trend bude pravděpodobně pokračovat, což umožní další růst a expanzi společností, jako jsou Stem a Sunnova, a poskytne investiční příležitosti pro ty, kteří chtějí podpořit udržitelný rozvoj a boj s klimatickou krizí.

Jako závěr, investice do zelené energie představují jedinečnou příležitost pro ty, kteří chtějí kombinovat finanční zisky s podporou udržitelného rozvoje a ochrany životního prostředí.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.