S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Dopady rozdělení Alibaby na akcionáře

Brokero
12. 4. 2023
5 min czytania

Alibaba Group Holding Ltd. ($BABA+2.1% ) nepatří mezi naše doporučení, nicméně v minulosti jsme s touto akcií velice aktivně pracovali, proto bychom se rádi detailněji podívali na téma zmíněného rozdělení a jaké to dle nás bude mít dopady na držené pozice.

Celá skupina má být rozdělena do 6 jednotek, přičemž každá má mít vlastní vedení, určitou míru autonomity a možnost pracovat se svou kapitálovou pozicí. Alibaba Group se úplně rozpouštět nebude, v jejím čele bude nadále stát aktuální CEO Daniel Zhang. Ten zůstane i jako CEO nejrychleji rostoucí sekce Cloud Intelligence, která se bude zabývat aktivitami ve vztahu ke cloudu, umělé inteligenci, nebo např. službě DingTalk. Taobao Tmall Commerce má pod sebou nakupování přes internet v Číně. Divize má i v budoucnu zůstat nedílnou součástí celé skupiny. Global Digital Commerce budou tvořit eshopy mimo Čínu, jako je Lazada, AliExpress nebo Trendyol apod. Do jednotky Local Services spadají rozvážkové služby jako je Ele.me nebo online cestovní kancelář Flaggy. V sekci Digital Media and Entertainment můžeme hledat Youku (čínský YouTube), filmová studia apod. Jako poslední jsme záměrně nechali logistickou divizi Cainiao Smart Logistics, kde se již objevily zprávy o jejím možném umístění na burzu v Hong Kongu.

Rozdělení by mělo přinést více pozitiv než negativ. Dá se čekat, že jednotlivé sekce budou více agilní, mělo by to zlepšit rozhodovací proces a přinést rychlejší a adresnější reakce na změny tržního prostředí. Alibaba by ani neměla být tolik trnem v oku regulátorů, jelikož se již nebude jednat o tak velkou skupinu. Pro akcionáře má být hlavním benefitem potenciální odemčení hodnoty, kdy je společnost nyní oceňována jako e-commerce gigant, co může zastínit zbývající části, které se mohou jako samostatné jevit více přitažlivé. Jinými slovy si management myslí, že po sečtení hodnot všech 6 dílů vychází vyšší suma, než je stávající tržní kapitalizace BABA. Samozřejmě, že musíme zmínit i negativa, která s sebou operace přináší. Matka - Alibaba Group Holding - si stále udrží kontrolu nad vzniklými jednotkami. Z antimonopolního pohledu se tedy bude i po rozdělení jednat o obří kolos. Nově vzniklým entitám budou růst určité nákladové položky (risk management, výdaje za právní služby, back office, administrativa, výpočetní technika apod.).

Rádi bychom se nyní vrátili ke zprávě o možném IPO logistické divize Cainiao. Zatím toho moc nevíme, zkusíme ale nastínit, jak si představujeme, že by listing mohl vypadat a co by měl za dopad na akcionáře. 

Jednotka Cainiao byla založena v roce 2013. Ve 4Q22 divize generovala na výnosech 16,6 mld. CNY (2,4 mld. USD; +27 % YoY), z čeho vznikla EBITA ztráta ve výši 12 mil. CNY. Loni to ještě bylo -92 mil. CNY. Logistické služby pod touto značkou jsou dostupné ve 200 zemích a regionech. Na konci loňského roku provozovala 15 třídících center a spolupracovala globálně s více než 500 partnery.

Na samotném primárním úpisu firmy by měly pracovat banky China International Capital Corp. a Citigroup Inc. Měl by proběhnout na trhu v Hong Kongu a pokud to umožní sentiment, tak je dokončení plánováno do konce tohoto roku. S IPO se váže spousta neznámých a to hlavně u těch nejdůležitějších faktů. Nevíme valuaci (20 mld. USD z médií bereme s rezervou), podíl počtu akcií umístěných na trh, ani jak proběhne ve vztahu k držitelům mateřských akcií BABA.

Vzhledem k tomu, že potřebuje Cainiao nové prostředky na financování svého rozvoje (např. budování cargo centra u letiště v Shenzenu) nám odpadá varianta, že by BABA část akcií dala na trh a další část rozdala svým akcionářům. Myslíme si, že se bude jednat o navýšení kapitálu, tudíž nám nejvíce vychází varianta, v rámci které budou vytvořeny akcie Cainiao (100% vlastníkem bude BABA), jejich počet se navýší o novou emisi mířící na burzu v HK a vytěžené prostředky půjdou do pokladny separované entity. Jako možnost se nabízí, že část svého podílu prodá i mateřská Alibaba, co by vyztužilo její kapitálovou pozici a přineslo potenciální náboje na další možný zpětný odkup akcií.

Nemyslíme si, že bude situace obdobná jako v případě konkurenčního Tencentu, který svým akcionářům přímo předal držené akcie JD.com nebo Meituan. TCEHY divestoval podíly ve firmách mimo svůj jádrový byznys. Samozřejmě se ale může jednat o hybrid, kdy Alibaba vytvoří Cainiao Network Logistics Co, akcionář např. za 10 akcií BABA obdrží 1 nově vzniklé entity a navýšení kapitálu proběhne až následně. Tato varianta na nás ale působí až moc kostrbatě.

Celkově si myslíme, že se jedná o pozitivní krok, kdy čekáme, že celková suma separovaných jednotek bude tvořit hromadu převyšující tržní kapitalizaci holdingu. Nezáleží úplně na tom, jakou formou distribuce proběhne. Benefit pro akcionáře by se měl dříve nebo později dostavit.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.