S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Analýza General Dynamics: Obranný gigant, který zklamal investory

Dominik Petrnoušek
17. 4. 2023
8 min czytania

Investoři vyhledávají obranný průmysl pro jeho růstové a defenzivní vlastnosti. Mezi nejoblíbenější tituly odvětví patří od nepaměti General Dynamics. Nastal však čas pro nákup jeho akcií?

Základní přehled

General Dynamics $GD+0.4% je americká globální společnost zaměřená na výrobu zbraní, vojenské techniky a informační systémy.

General Dynamics je jednou z největších společností v obraném sektoru světa. Byla založena v roce 1952. Sídlí v Falls Church ve Virginii. Má tržní kapitalizaci přes 63 mld. USD a roční obrat okolo 39 mld. USD.

Hlavní činnosti General Dynamics zahrnují výrobu lodí, útočných dronů, protivzdušné obrany, informačních systémů a systémů velení a kontroly. Mezi nejznámější produkty patří ponorky třídy Virginia, raketové kříže Tomahawk, stíhací letouny F-16 Fighting Falcon nebo rušička EA-18G Growler.

https://www.youtube.com/watch?v=CMdYjXTwbZE

General Dynamics je jedním z největších dodavatelů amerického ministerstva obrany a jeho produkty se využívají ve více než 40 zemích. Značná část obratu pochází z dlouhodobých státních zakázek a smluv. Vedle USA působí General Dynamics také v Kanadě, Spojeném království, Austrálii a dalších zemích.

Klíčové strategické priority General Dynamics zahrnují udržení pozice hlavního dodavatele amerického Ministerstva obrany, expanze do zahraničních trhů, růst v oblasti informačních systémů a kybernetické obrany a akvizice nových technologií. Rizika představují politické změny, rozpočtové škrty obranných výdajů nebo konkurence.

Mezi hlavní výhody General Dynamics patří silné tržní postavení, diverzifikace obratu a odbytu, potenciál růstu obranného sektoru. Největší nevýhody vidím v citlivosti na politické rozhodnutí, obecném růstu zadlužení státu a cyklickém charakteru odvětví.

Společnost General Dynamics představuje lídra globálního obranného průmyslu. Při udržení významného postavení největšího dodavatele USA může nadále profitovat z rozvoje sektoru. Rizika celkového zadlužení země, rozpočtových škrtů a změn politické podpory by však investorům neměla uniknout. General Dynamics nabízí diverzifikaci, avšak její akcie podléhají volatilitě.

Sektor

Obraný průmysl a výroba zbraní patří mezi sektory, které budí diskuze. Na jedné straně představují stabilní odvětví s vysokou poptávkou po jejich produktech ze strany států. Na druhé straně existují závažná etická a morální rizika, která s výrobou zbraní souvisejí.

V posledních letech došlo ve výrobě zbraní k řadě fúzí a akvizic, které vytvořily několik globálních gigantů. Tato koncentrace roste obavy z monopolistického postavení.

Obranné společnosti výrazně investují do výzkumu a vývoje nových technologií (drony, nadzvukové zbraně, laserové zbraně), aby uhájily konkurenční výhodu. Znamená to ale také riziko vysokých nákladů na neúspěšné projekty.

Poptávka po obranných systémech silně závisí na rozhodnutích vlád a politiků. Změny vlády či názorů mohou hubit strategické plány obranných společností. Navíc - činnost obranného průmyslu často vyvolává debaty o morální oprávněnosti výroby určitých zbraní nebo zapojení do konfliktů s cílem prodeje zbraní. Tlak na společenskou odpovědnost tlačí na regulaci průmyslu.

Hlavní příležitosti obranného sektoru spočívají v globálním růstu výdajů na obranu, investicích do technologických inovací a rozvoji exportu do rozvojových zemí. Rizika představují politické změny, rozpočtové škrty, konsolidace poptávky, etické otázky a konkurence nových technologií. Výhled obranného průmyslu je nestabilní a závisí na strategických rozhodnutích vlád.

Konkurence

Obraný průmysl patří mezi odvětví s velmi vysokou konkurenci. Několik největších globálních společností se podělilo o významnou část trhu, zatímco množství menších firem usiluje o svůj podíl.

Lockheed Martin $LMT+0.2% je největší obranná společnost světa. Nabízí širokou škálu produktů od stíhaček F-35 po drony MQ-9 Reaper. Má úzce propojeny vztahy s Kongresem a Pentagonem.

Boeing $BA+3.4%  rovněž patří mezi lídry průmyslu. Je výrobcem strategických bombardérů B-52, stíhaček F/A-18E/F Super Hornet nebo dronů MQ-25 Stingray. Pozice Boeingu je úzce spojena s US Navy a letectvem.

Raytheon $RTX-0.5%  je globální leader v protiletadlových obranách, jako je systém Patriot. Vyrábí rovněž taktické jaderné zbraně, střely Tomahawk či dron MQ-9 Reaper. Má velký vliv na Pentagon a Kongres.

Northrop Grumman $NOC+0.2% známý kvůli bombardéru B-2 Spirit nebo raketovému systému TRIDENT. Vyrábí také nejmodernější stíhačku F-35 Lightning II v rámci programu Joint Strike Fighter. Udržuje těsné vztahy s vládou USA.

Okrem těchto leaderů trhu působí v obranném průmyslu tisíce dalších společností výrazně menšího rozsahu. V sektoru panuje silná konkurence z hlediska cen, kvality, inovací i schopnosti získat strategické kontrakty. Reakce na změny poptávky nebo strategie vlády mohou rychle změnit pořadí největších hráčů.

Aktuální situace

Společnost General Dynamics dokázala během tří let zvyšovat svůj zisk na akcii o 0,8 % ročně, což poslalo cenu akcie výše. Pro srovnání, 20% roční nárůst ceny akcie překonává růst zisku na akcii. To naznačuje, že trh se po několika posledních letech pokroku cítí vůči akciím optimističtěji.

EPS GD. Zdroj

Ve stručnosti lze říci, že většina zemí NATO oznámila zvýšení výdajů na obranu až na 2,0 % HDP země. V dalších evropských zemích, jako je Polsko nebo země pobaltského prostoru, by však výdaje mohly tuto úroveň překročit s cílovou hodnotou 3 %, a to jistě představuje dobrou příležitost pro společnost General Dynamics, zejména pokud jde o její pozemní techniku a vozidla.

Další scénář, který by mohl zvýšit objednávky, se týká napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem. Ta potřebuje nejen raketové systémy a letadla společností Raytheon a Lockheed Martin, ale také know-how společnosti General Dynamics týkající se služeb IT podpory a jejích bojových vozidel. Kromě toho by byla velká poptávka po ponorkách a námořním vybavení společnosti General Dynamics, které by v případě dalšího napětí posílilo tichomořskou flotilu amerického námořnictva.

Obranný sektor je tedy nejen zajímavý z hlediska významného budoucího růstu.

V posledním desetiletí společnost zaznamenávala trvalý růst tržeb, ale nerostla rychle. V posledním fiskálním roce vykázala tržby ve výši 39,4 miliardy USD. Tento údaj znamená pouze 27% nárůst tržeb za posledních deset let.

GD se nedařilo dosáhnout ani konzistentního růstu volného peněžního toku, neboť společnost v posledních deseti letech vykázala čtyři roky poklesu volného peněžního toku. Celkově se společnosti podařilo v tomto období zvýšit volné peněžní toky pouze o 24 %.

Dividenda společnosti roste hezky. Zdroj

Pozitivem pro společnost je to, jak se stala přátelskou k držitelům akcií. Během předchozích deseti let GD zvýšila svou dividendu o 195 %. Ve skutečnosti GD zvyšuje dividendu 28 let v řadě. Společnost si také vybudovala působivou historii v oblasti zpětného odkupu akcií, kdy během posledních deseti let nakoupila 22 % akcií společnosti.

Počet akcií v oběhu hezky klesá. Zdroj

Navzdory vynikajícím výsledkům společnosti v oblasti ziskovosti a tomu, jak dobře se v průběhu let starala o své akcionáře, GD v posledních pěti letech výrazně zaostávala za celkovým výnosem indexu S&P 500, což hodně investorů odradilo. Navíc se společnost obchoduje za dost vysokou cenu, která nejspíš i přes veškeré kvality investorům vyhovovat nebude.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Zaloguj się do Bulios

Zaloguj się i śledź swoje ulubione akcje, twórz portfolio i dyskutuj z innymi


Nie masz konta? Dołącz do nas

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.