S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Corning Incorporated: Společnost, která má kvalitní produkty a především výsledky

Pavel Botek
20. 4. 2023
8 min read

Díky silné tržní pozici, inovacím a globálnímu dosahu Corning Incorporated generuje stabilní růst i zisky. Akcie společnosti se obchodují na newyorské burze a za posledních 2 roky vzrostly o víc jak 60 %, což z Corningu činí atraktivní společnost, která navíc dlouhodobě vyplácí dividendy.

Corning Incorporated $GLW+0.3% je americká společnost založená v roce 1851, která se specializuje na výrobu speciálních skel a keramických materiálů pro různé technologické aplikace. Její nejznámější produkty jsou Gorilla Glass, které používají výrobci chytrých telefonů a tabletů, optická vlákna pro telekomunikační průmysl a pro biotechnologický průmysl vyrábí speciální laboratorní sklo a zdravotnické pomůcky.

Corning má silnou konkurenční výhodu díky svým unikátním technologiím a patentům v oblasti speciálních skel a keramik. Přes 50% tržeb generuje z prodeje displejových skel pro elektroniku a mobily, kde má dominantní 60% podíl na trhu. Působí po celém světě, vyrábí v USA, Japonsku, Koreji, Číně a dalších asijských zemích. Do budoucna plánuje dále růst v oblasti displejových skel, vláken a skel pro biotechnologie. Rizikem může být silná závislost na Apple jako největším zákazníkovi (i když, dá se považovat závislost na Applu jako riziko? Ano i ne, dle mého názoru. Poptávka zde pravděpodobně bude přetrvávat, riziko může být jen v možné změně dodavatele do budoucna), fluktuace na trhu s osobní elektronikou a nové konkurenční technologie displejů.

Společnost Corning má za sebou dlouhou a úspěšnou historii a díky svým inovacím v oblasti speciálních skel stále generuje silný cash flow a růst tržeb i zisků. Je technologickým lídrem ve svých segmentech a díky širokému portfoliu produktů dokáže kompenzovat případný pokles poptávky v některé ze svých divizí. Do budoucna má potenciál dále posilovat své postavení a růst díky rozšiřování aplikací svých unikátních materiálů.

Do budoucna Corning plánuje několik věcí:

1. Další růst v segmentu displejových skel (Gorilla Glass). S rostoucími prodeji chytrých telefonů, tabletů, notebooků a úporných dotykových zobrazovačů roste i poptávka po jeho velmi odolných sklech. Corning očekává, že tento segment bude i nadále růst 10-15% ročně.

2. Posilování v segmentu telekomunikačních vláken. Corning vyrábí optická vlákna pro datové sítě a 5G sítě. Plánuje zvyšovat výrobní kapacity, aby uspokojil rostoucí poptávku po vysokorychlostním internetu a datových přenosech.

3. Rozvoj skel a materiálů pro zdravotnictví. Corning dodává speciální skla, keramiky a polymery pro laboratoře, farmaceutický průmysl a výrobce lékařských pomůcek. Chce zvyšovat investice do výzkumu a aplikací svých materiálů pro zdravotnické účely.

4. Rozšiřování do nových oblastí. Corning neustále pracuje na vývoji nových typů speciálních skel a hledá pro ně nová uplatnění v různých odvětvích. Například vyvinul extrémně odolné sklo pro automobilový průmysl nebo sklo, které lépe izoluje a vede elektřinu. Plánuje komercializovat tyto nové materiály v příštích letech.

Celkově Corning plánuje podpořit organický růst investicemi do inovací, zvyšování výrobních kapacit ve strategických divizích a rozšiřováním portfolia produktů a jejich aplikací. To by mělo vést k dalšímu růstu tržeb i zisků v horizontu několika let.

Finance

Corning vykázal za poslední 4 roky stabilní růst tržeb, které vzrostly z 11,5 mld. USD v roce 2019 na 14,2 mld. USD v roce 2022. Hlavním zdrojem růstu byl segment displejových skel, kde Corning dominuje. Provozní zisk EBIT rostl rychleji než tržby, z 1,4 mld. v roce 2019 na 2,1 mld. USD v roce 2021, což svědčí o zvyšování provozní marže.

V roce 2022 byla hrubá marže 32%, což je solidní číslo, zatímco provozní náklady tvořily 22% tržeb. Čistý zisk po zdanění činil 1,3 mld. USD a na akcii to bylo 1,28 USD. Ziskovost firmy posilovala, ukazatel návratnosti aktiv (ROA) se zvedl za 3 roky z 6% na 10% a návratnost vlastního kapitálu (ROE) z 12% na 16%.

Finanční situace Corningu je velmi solidní. Má silnou hotovostní rezervu 8 mld. USD a nízký dluh, takže finanční páka je pouze 0,5.

To poskytuje finanční flexibilitu pro investice, akvizice nebo navyšování dividend. Provozní cash flow dlouhodobě převyšuje investiční výdaje, takže Corning generuje volné cash flow kolem 2 mld. USD ročně. Celkově finanční výsledky ukazují, že Corning je stabilní, dobře zavedená firma s rostoucí ziskovostí, solidní rozvahou a schopností generovat silný provozní cash flow. Díky svému unikátnímu portfoliu technologií má potenciál dalšího růstu v nadcházejících letech. Akcionáři mohou očekávat stabilní růst dividend, které Corning pravidelně zvyšuje již více než 10 let.

Corning je konzervativní dividendová akcie vhodná pro dlouhodobé investory, kteří chtějí diverzifikovat do sektoru průmyslových a technologických společností. Díky silné tržní pozici a hotovostním tokům představuje Corning defenzivní investici s potenciálem růstu.

GLW
$35.22 $0.10 +0.30%

Balance Sheet

Corning má velmi silnou rozvahu. Ke konci roku 2022 měla aktiva v hodnotě 29,5 mld. USD, z čehož většinu tvořil dlouhodobý hmotný majetek, hotovost a pohledávky. Vlastní kapitál činil 12,3 mld. USD.

Poměr dluhu vůči celkovému kapitálu je nízký, 42%. Většina dluhu 7,8 mld. USD jsou dlouhodobé úvěry a pouze malá část krátkodobé závazky. Pokrytí úroků je vysoké, takže schopnost splácet dluhy není ohrožena. Čistý dluh po odečtení hotovosti činí 5,2 mld. USD.

Pracovní kapitál 2,3 mld. USD svědčí o tom, že Corning má dostatek likvidních prostředků na pokrytí krátkodobých závazků. A hotovostní rezerva 8 mld. USD poskytuje finanční flexibilitu pro investice, akvizice nebo zvyšování dividend.

Vlastní kapitál tvoří přes 40% celkových pasiv, což je dobrá hodnota. Navíc Corning nemá v rozvaze žádné problémové položky jako goodwill, který by výrazně snižoval vlastní kapitál. Poměr cenové a účetní hodnoty akcie (P/BV) je 3, což značí, že akcie Corningu se neobchodují s výrazným diskontem ani prémií.

Cash Flow

Corning generuje silný provozní cash flow kolem 2,6 mld. USD. Převyšuje investiční výdaje, takže volný cash flow činí zhruba 1 mld. USD. Tato hotovost umožňuje Corningu financovat dividendy, splácet dluhy a provádět zpětné odkupy akcií.

Investiční cash flow je stabilně záporný kvůli vysokým kapitálovým výdajům, které Corning potřebuje na údržbu a inovace technologií. V posledních letech se pohybovaly kolem 1,6 mld. USD. Finanční cash flow byl většinou též záporný, protože Corning splácel dluhy a prováděl zpětné odkupy akcií.

Provozní cash flow se výrazně zvýšil z 2 mld. USD v roce 2019 na 3,4 mld. v roce 2021 díky růstu zisku. Podíl odpisů na cash flow je přibližně 50 %, což je standardní hodnota u technologických firem. Cash flow z provozní činnosti pokryje splátky dluhů 4,5 krát, což svědčí o bezpečné schopnosti Corningu splácet své dluhy.

Zásoba hotovosti ve výši 1,7 mld. USD poskytuje finanční flexibilitu a odolnost před ekonomickými poklesy. Přesto Corning usiluje o optimalizaci kapitálové struktury, aby efektivně využívala dluhové financování se současným zachováním vysokého ratingu a nízkého finančního rizika.

Capital Structure

Market Cap
30.17B
Enterpr. Val.
37.04B
Revenue
12.38B
Shares Out.
856.62M
Debt/Capital
0.40
FCF Yield
2.96%

Valuation / Dividends

P/E
48.92
EPS
0.72
P/S
2.43
P/B
2.67
Div. Yield
3.19%
Div. Payout
117.10%

Capital Eff. / Margins

ROIC
3.50%
ROE
7.44%
ROA
3.07%
Gross
31.42%
Operating
4.95%
Net Profit
6.85%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Co se týče valuace, akcie Corningu se nyní obchodují na úrovni cca 34 USD, což při tržní kapitalizaci 28,6 mld. USD a více než 840 mil. akciích odpovídá P/E 22. Pro srovnání, průměrné P/E v odvětví technologií je 25. Poměr ceny a tržeb (P/S) činí 2 a poměr ceny k účetní hodnotě (P/B) je 2,4, což není špatné. Dividendový výnos aktuálně činí 3,3%.

Očekávání analytiků

12 analytiků nabízejících 12měsíční cenové prognózy pro Corning Inc má střední cíl 38,50, s vysokým odhadem 42,00 a nízkým odhadem 32,00. Medián odhadu představuje nárůst o +13,24 % z poslední ceny 34,00.


Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.