S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Analýza Tyson Foods: Je tenhle propad ideální příležitostí, nebo koncem potravinářského giganta?

Dominik Petrnoušek
21. 4. 2023
7 min read

Potravinářský průmysl by asi každý z nás na první dobrou považovala za odolný sektor, který nebude mít problém v žádném období. Lidé přeci musí jíst pořád. Opak je ale pravdou a i v potravinářském průmyslu se dají najít mírně rizikovější tituly.

Tyson Foods $TSN+0.4% je jeden z největších zpracovatelů masa a potravinářských produktů na světě. Vyrábí širokou škálu bramborových lupínků, masných a drůbežích produktů pod značkami Tyson, Jimmy Dean, Hillshire Farm, Ball Park, Wright a dalšími.

Hlavními produkty TSN jsou drůbež (kuřata, kachny, krocan), vepřové maso, hovězí maso a zpracované masné výrobky (salámy, párky, hot dogs). Společnost je vertikálně integrovaná, tedy ovládá celý dodavatelský řetězec od krmiva přes chov zvířat po zpracování a distribuci produktů.

Vertikální integrace

Vertikální integrace znamená, že společnost má pod kontrolou více fází svého dodavatelského řetězce. Kontroluje tedy nejen výrobu svých hlavních produktů, ale i dodávky surovin, výrobu komponentů nebo distribuci a prodej hotových výrobků. Výhody vertikální integrace jsou: Lepší kontrola nad kvalitou, dodávkami a náklady, nižší závislost na externích dodavatelích a partnerech, optimalizace toků surovin, výrobků a peněz mezi jednotlivými fázemi.

TSN je celosvětovou společností s ročními tržbami přes 40 mld. USD. Generuje silnou hotovostní pozici a vysoké marže (okolo 10%), což jí umožňuje růst dividend a provádět akvizice konkurentů. Kladou si za cíl dosáhnout kompletní samoobslužné potravinářské produkce.

TSN
$60.93 $0.22 +0.36%

Capital Structure

Market Cap
21.29B
Enterpr. Val.
29.99B
Revenue
52.88B
Shares Out.
349.35M
Debt/Capital
0.38
FCF Yield
3.29%

Valuation / Dividends

P/E
-34.42
EPS
-1.77
P/S
0.40
P/B
1.19
Div. Yield
3.19%
Div. Payout
-109.92%

Capital Eff. / Margins

ROIC
-0.81%
ROE
-3.36%
ROA
-1.64%
Gross
5.36%
Operating
-0.44%
Net Profit
-1.16%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

TSN čelí významným rizikům, jako je závislost na prodejích několika málo produktů, vliv cen komodit na ziskovost, tlak na nízké ceny potravin, etické otázky kolem chovu zvířat, či potenciální zdravotní rizika konzervantů a zahušťovadel. Poptávka po jejich produktech je silně cyklická.

Perspektivně představuje TSN zajímavou investiční příležitost. Má silné postavení na trhu, generuje stabilní výnosy a cash flow, a provádí významné akvizice pro růst. Nicméně je třeba brát na zřetel výše zmíněná rizika, vysokou zadluženost a možné etické problémy. Dlouhodobě je výhled TSN pozitivní, jde však o volatilní titul, který není vhodný pro konzervativní investory.

Sektor a konkurence

Potravinářský průmysl a zpracování masa je obrovský globální byznys. Jen trh s masnými výrobky činí přes 1 bilion USD ročně. Jde o defenzivní odvětví s nízkou cyklickou volatilitou. Poptávka roste s globální populací a zvyšující se kupní silou střední třídy v rozvojových zemích.

Velikost trhu s masnými výrobky. Zdroj

Dominantní hráči na trhu, jako TSN, JBS, WH Group, zaujímají více než polovinu. Mají velké finanční, technologické a personální zdroje, což jim umožňuje růst cestou akvizic hráčů na lokálních trzích. Menší regionální hráči zůstávají, ale mají horší přístup ke kapitálu, technologiím a globálním obchodním kanálům.

TSN čelí konkurenci zejména od JBS, WH Group a Brazilian Foods. Jde o největší producenty drůbeže, hovězího a vepřového masa na světě. Společnosti jsou také vertikálně integrované, což znamená, že kontrolují celý dodavatelský řetězec od chovu zvířat přes zpracování masa až po distribuci hotových výrobků. Mají srovnatelné nebo ještě ambicióznější plány k růstu než TSN.

Dopady technologických změn jsou v odvětví vysoké. Stále se zlepšující chov zvířat, automatizace porážek nebo nové technologie balení snižují náklady, ale také zvyšují tlak na inovace. Důležité jsou také otázky halal a bio potravin, udržitelnosti nebo etiky. Zde mohou být lepší pozice pro menší regionální hráče.

Podle analýzy je sektor zpracování masa perspektivní, nicméně velmi konkurenční se silnou pozicí velkých vertikálně integrovaných výrobců. Nové technologie přinášejí tlak na inovace a snižování nákladů, zatímco etické otázky mohou být příležitostí pro menší hráče.

TSN má jako dominatní globální hráč silnou pozici, avšak čelí stejně ambiciózní konkurenci. Dále musí reagovat na tlak nových technologií a zvyšující se požadavky zákazníků na etiku a udržitelnost. Přesto vidím v tomto odvětví na dlouhodobé bázi potenciál pro růst, který by mohl podpořit i strategické cíle TSN, bude-li schopen efektivně reagovat na klíčové trendy.

Zadluženost je vysoká, ale daří se ji mírně snižovat. Zdroj

Aktuální situace

Společnost Tyson Foods se v uplynulém roce výrazně potýkala s problémy, v prvním čtvrtletí letošního roku měla jedno z nejhorších čtvrtletí v historii. Společnost nedávno vykázala upravený zisk na akcii ve výši 85 USD, což je o 70 % méně než loni ve stejném období. Provozní marže společnosti Tyson podle GAAP činila 3,5 %, což je pokles oproti loňským 19,1 %.

Čtvrtletní EPS. Zdroj

Segment mražených potravin byl jedinou divizí, které se v loňském roce dařilo, a vedení společnosti předpokládá v této části podnikání marže ve výši 8-10 % po celý rok 2023. Přesto společnost v minulém čtvrtletí oznámila, že objem prodejů zůstal solidní a oproti roku 2021 vzrostl o 2,5 %, a vedení rovněž uvedlo, že rozvaha společnosti zůstává velmi silná s likviditou ve výši 2,9 miliardy USD.

FCF rapidně kleslo. Zdroj

Vedení společnosti v letošním roce přijalo plán kapitálových výdajů ve výši 2,5 miliardy dolarů, který je zaměřen na zefektivnění výroby a větší automatizaci, aby se zmírnil stres z nedostatku pracovních sil. Společnost má likviditu ve výši 2,9 miliardy dolarů a tento plán snižování nákladů by měl krátkodobě poškodit marže, ale zefektivnění a zlevnění výroby by zřejmě i tak mělo přinést významné výhody v dlouhodobém horizontu.

Proto akcie TSN vypadají podle několika ukazatelů levně. Tyson Foods má velmi silnou rozvahu, společnost stále agresivně odkupuje akcie, a to i v posledním roce. TSN má aktuálně P/E kolem 9.

Pokud věříte, že výše zmíněná rizika nejsou pro TSN a (potravinový průmysl obecně) kritická, pak by mohla aktuálně vyklesaná cena akcií představovat solidní vstupní bod pro investora, který se nebojí vyššího rizika.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.