S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Analytik Petr Lajsek: Dost možná nám na trzích vzniká další bublina, AI bubble

Pavel Botek
26. 4. 2023
14 min read

Na trzích převládá jeden nový trend, tím trendem je boom v oblasti AI, na který se tentokrát zaměřuje analytik Petr Lajsek, který mi řekl důvody, proč nám zde dost možná vzniká AI bubble.

Poprosím vás o krátké představení pro naši komunitu investorů, jelikož jde o první rozhovor s vámi pro náš web.

Dobrý den, nejprve bych chtěl poděkovat za žádost o rozhovor. Bulios sleduji dlouhodobě a mám radost z toho, jak se vám podařilo vyrůst. Na finančních trzích se pohybuji od roku 2014, nejprve jsem začínal tradingem forexu dle technické analýzy, postupně jsem začal také investovat do akcií a ETF fondů. Jsem hlavní analytik brokera Purple Trading. Můžeme se pochlubit tím, že naši klienti jsou v rámci EU dlouhodobě jedni z nejziskovějších. Díky tomu nás v letech 2021 a 2022 vyhlásili mezi TOP 3 brokery v ČR, na Slovensku a Polsku.

Na svém twitteru jste nedávno psal: "Blíží se AI bubble?" Tahle myšlenka se mi poslední dobou také honí hlavou, mohl byste nám k tomu něco říct?

Ano, určitě čtenářům doporučím sledovat můj twitter @petrlajsek. Nejprve bych chtěl zmínit, že mě opravdu velmi překvapuje, jak rychle je umělá inteligence adoptována. Zdá se, že spuštění ChatGPT nastartovalo v této oblasti obrovskou revoluci a mnohem více lidí i společností má o tento obor zájem. Množství nových nástrojů roste jako houby po dešti a určitá bublina se tak na akciových trzích a mezi startupy už asi vytváří. Můj příspěvek na Twitteru se týkal toho, jak jednoduché je získat počáteční investici od VC fondů, pokud podnikáte v oboru umělé inteligence. Stačí si na LinkedInu dát, že jste odešli ze Stanfordu, studovali IT a nyní zakládáte AI společnost. Nabídky od fondů se pak jen hrnou... Celé to bylo samozřejmě s nadsázkou, ale něco pravdy na tom možná bude.

AI
$20.72 -$0.15 -0.72%
1 Day
+0.01%
5 Days
-8.97%
1 Month
+25.67%
6 Months
+17.57%
YTD
+12.94%
1 Year
+24.18%
5 Years
-64.9%
Max.
-64.9%

Obrovský boom navíc zažívají akcie společností, které do svého názvu přidají "AI". "Zářným" příkladem může být společnost C3.ai $AI-0.7%, která vytváří software s umělou inteligencí. Její akcie od začátku roku vzrostly o více než 100 %, peak byl dokonce výše než 300 %. Další raketově rostoucí akcie ze světa AI jsou třeba SoundHound AI $SOUN-7.3%, BigBear AI $BBAI-5.2% nebo GuardForce AI $GFAI+3.7%. Populární budou také společnosti, kterým se podaří výrazně ušetřit náklady díky umělé inteligenci, jako například Buzzfeed $BZFD+0.9%. Zatím to připomíná podobné šílenství, jako bylo během největší slávy Wall Street Bets. Je dost možné, že za tím stojí podobný typ investorů.

"Dost možná nám na trzích ale vzniká další bublina."

Může AI bubble přiživit obří zájem investorů, kteří za každou cenu chtějí být zainvestováni v tomto odvětví?

Rozhodně, velké akciové bubliny mají obecně 5 důležitých fází. Tou první je nějaká událost, která způsobí revoluci - třeba internet u dotcom bubliny, CDOs u velké finanční krize. Další je rozvíření té revoluce médii, pak následuje FOMO mezi investory, kteří chtějí ukořistit levné akcie dříve, než se z nich stane třeba další Alphabet $GOOGL-1.2%. Předposlední fází je ztráta racionality - raketově rostou valuace společností, které se o danou revoluci “jen otřou”. Jako poslední pak následuje nevyhnutelný kolaps.

V jaké fázi myslíte, že jsme nyní? Nastává právě revoluce nebo jsme již ve fázích 2 a 3? 

Možná vidíme všechny fáze najednou. Docela zajímavým indikátorem může být okamžik, kdy se začnou množit mezi reklamami na Super Bowlu samé AI společnosti. Pak je možná nejvyšší čas vzít “nohy na ramena”. Implementace AI do společností jako je Microsoft $MSFT-1.3%, Alphabet $GOOGL-1.2% a Amazon $AMZN-2.6% je určitě velkým plusem a může jim pomoci prosperovat i ve zbytku století. Rozvoj AI je také možné “hrát” přes výrobce čipů jako je Nvidia $NVDA-10.0%, kteří budou pro rozvoj odvětví klíčoví. U méně známých společností, které si nově přidaly do názvu AI nebo právě vstoupily na trhy třeba pomocí SPAC, bych však byl hodně obezřetný. A dle mého názoru jich velmi brzy přibyde opravdu hodně. Možná vznikne i nějaké tématické ETF zaměřené čistě na AI. U mnoha společností bohužel ani není dostatek informací na pořádnou due diligence. Je tak lepší do něčeho takového alokovat menší část kapitálu a brát to spíše jako čistou spekulaci.

Vidíte v tomto ohledu nějaké podobnosti, které předcházely například Dotcom bublině?

Ano i ne. Dotcom bublina byla dost specifická, tehdy masivně rostly prakticky všechny společnosti, které byly na internetu. Opravdu velkých a ziskových technologických společností tehdy bylo jako šafránu. Giganti jako Google nebo Amazon byli tehdy ještě v plenkách. Společnosti jako Facebook pak dokonce ještě ani neexistovaly. Mezi lety 1995 a 2000 tak Nasdaq Composite vzrostl o téměř 500 % (některé akcie dokonce jen během roku 1999 vzrostly o tisíce procent) a peak P/E bylo dokonce 200. To je na míle vzdálené současným hodnotám, aktuální P/E Nasdaqu je kolem 24. Index sice před koncem roku 2021 také raketově rostl, stejně tak ale i zisky největších technologických společností. Situace by se mohla výrazně změnit po poklesu úrokových sazeb a výraznějším návratu risk-on sentimentu na trhy. Dotcom bublina ostatně vznikla tak, že příliš mnoho lidí chtělo investovat do internetu příliš rychle. Pak bych očekával, že právě valuace společností kolem umělé inteligence mohou výrazně vzrůst a může dojít k vytvoření určité bubliny.

Pokud se budeme bavit o bublině, myslíte si, že agresivní politika Fedu, bankovní krize a možná krize komerčních nemovitostí mohou urychlit celý tento proces?

Co se týká bankovní krize, padlo několik bank, které nebyly dobře připraveny na zvyšování úrokových sazeb. Naopak z toho vytěžily velké americké banky, které zaznamenaly velký příliv depozit. Pokud se podíváme na jejich hospodářské výsledky za Q1, tak většina je velmi pozitivní. Na několika místech jsem viděl přirovnání k velké finanční krizi, to ale není moc přesné. Tehdy byly problémy bank na straně aktiv, nyní byly na straně pasiv, kdy byl obrovský odliv depozit z malých a středních bank. Co se týká politiky Fedu, tak se určitě dá označit za agresivní, ta agresivita byla ale na místě. O tom ale více v další otázce. Nemyslím si však, že by tyto faktory měly nějak urychlit prasknutí potenciální bubliny. Je samozřejmě otázka, zda se na trhu vůbec nějaká bublina vytváří.

Když se nyní přesuneme k makroekonomice, tak jsme zaznamenali, že inflace (CPI a PPI) zaznamenala překvapení v podobě mírně lepších výsledků, než se očekávalo. Trh práce však zůstává poměrně silný. Myslíte si, že Fed dokáže snížit inflaci bez toho, aniž by ochromil trh práce, nebo způsobil recesi?

Headline inflace v USA rozhodně ustupuje uspokojivým tempem, ta jádrová má však dle očekávání tvrdší jádro. Aktuálně je tak dokonce v YoY srovnání vyšší než ta headline, což jasně ukazuje, že pokles inflace souvisel s pádem cen energií. U úrokových sazeb očekávám již jen jeden zvýšení o 25 bps, s tím souhlasí i trh. Na rozdíl od trhu si ale myslím, že Fed bude držet vysoké úrokové sazby déle. Většina trhu přitom očekává do konce roku 2-3 snížení, to by mě hodně překvapilo. Trh práce je rozhodně stále velmi přehřátý, ikdyž i zde už se ukazují náznaky ochlazení - viz pokles tempa růstu mezd a vyšší počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Sám Fed asi tak trochu potřebuje trh práce ochromit, aby inflace klesla k cíli. Například John Williams z NY Fedu očekává letos nezaměstnanost na 4 % a příští rok až 4,5 %. Co se týká recese, tak s mírnou už možná Fed počítá v druhé polovině roku. Aspoň takové náznaky se objevily v posledních zápiscích z Fedu. Otázkou pak je, co si pod mírnou recesí představit. Jestli jde o dva kvartály za sebou s negativním růstem HDP, tak takovou situaci jsme zde měli již v první polovině minulého roku. Během druhé poloviny pak byla na amerických akciích výrazná volatilita a S&P500 pak zakončilo rok na podobných hodnotách jako v pololetí.

Myslíte si, že se Fed dostane ke svému inflačnímu cíli ještě letos? A mohou nedávná omezení produkce ropy skupinou OPEC+ opět zatížit USA a její boj s inflací? 

Vidím to jako vysoce nepravděpodobné. Kolem 2 % by mohla být inflace v USA v druhé polovině příštího roku. Právě OPEC+ zasadil USA ránu, když prohloubil své škrty v ropné produkci. Na trhu jsme tak viděli výrazný růst cen ropy, který se postupně promítá do cen pohonných hmot a má tak proinflační efekt. V tomto případě je zajímavý index US Michigan Inflation Expectation, který pravidelně dělá univerzita v Michiganu. Týká se inflačních očekávání domácností ve výhledu 12 měsíců. Právě kvůli cenám ropy tento index ke konci března výrazně vzrostl na 4,6 %, přičemž se očekávalo 3,5 %. Ropa je tak opět politickou zbraní, která ztěžuje práci Fedu a vrhá špatný stín na vládu Joe Bidena. Brzy bych tak očekával další uvolnění ropy ze strategických rezerv v USA, aby cena ropy mírně poklesla. Problém je však ten, že Američané už nemají moc kde brát - strategické rezervy jsou na 40letých minimech.

Přesunul bych se k výsledkové sezoně, kde nedávno reportovaly svá čísla velké americké banky. Byl jsem (alespoň za sebe osobně) mile překvapen solidním růstem. Jak bylo možné, že velké banky tak excelovaly, zatímco menší banky nedávno trpěly během krize? 

Ano, až na Goldman Sachs byly výsledky zatím více než pozitivní. Dost často platí pravidlo, že jak reportují americké banky, tak následuje celá výsledková sezóna. Tak uvidíme :) Moc mě to ale nepřekvapuje, zejména velké komerční banky nyní těží z vysoké úrovně úrokových sazeb a přílivu nových depozit. Právě krize menších a středních bank byla paradoxně plusem pro ty velké. Klienti je využívali jako bezpečné přístavy a právě díky těmto “runům” se menší banky ocitly v problémech. U velkých bank se dařilo prakticky všem segmentům včetně investičního bankovnictví, což mě docela překvapuje. Ale je pravda, že rok 2022 byl z tohoto pohledu dost utlumený a hodně IPO a M&A operací počkalo na tento rok.

Myslíte si, že podobně dobré výsledky můžeme očekávat i od menších bank, nebo jsou zde stále přetrvávající rizika a nejistoty?

Myslím, že březnový odliv depozit se musí alespoň částečně podepsat na výsledcích menších a středních bank. Minimálně úrokové příjmy budou menší než by byly za normální situace. Jak jsem zmínil již výše, nemyslím si, že by bankovní krize měla přerůst v celonárodní nebo dokonce globální. Došlo spíše k oddělení "slabších kusů" ze stáda. Co se týká Credit Suisse $CS+1.0%, tak ta už byla v problémech delší dobu. Mezi menšími a středními bankami bych možná v dalších kvartálech očekával růst fúzí. Aktuálně však nemusí běžní investoři panikařit.

V poslední části bych se rád zaměřil na vaše portfolio a váš investiční přístup. Můžete nám jej popsat?

Svůj investiční přístup bych rozdělil do tří kategorií. Tou první jsou dlouhodobě držené pozice na akciích - snažím se budovat portfolio, kde mám jak velké technologické akcie, dividendové tituly, také některé defenzivní akcie. Dále aktivně obchoduji, zejména pak swingovým způsobem. Pohybuji se spíše na vyšších časových rámcích a obchody držím i dlouhodobě. Zde je pro mě nejzajímavějším trhem rozhodně ropa, kde je obrovská volatilita a stále se na ní něco děje. Jelikož pravidelně sleduji dění ve světě a fundamenty, tak mi to dává docela zajímavý edge. Podobným způsobem občas obchoduji i s US indexy nebo forex. V poslední době byly dost zajímavé páry s CZK díky jejímu posilování a vysokému úrokovému diferenciálu. Je to pro mě také určitá forma hedgingu. Čas od času zadám také nějakou spekulaci na růst nebo pokles určité akcie. Třetí kategorií jsou pak pravidelné nákupy ETF fondů, které jsou zaměřené na US indexy. Vybírám si fondy, které reinvestují dividendy - v delším časovém horizontu to dokáže docela zajímavě zvýšit výnos nebo tlumit propady.

Závěrem bych se vás rád zeptal, jaká je vaše nejoblíbenější akcie a proč tomu tak je, že se řadí mezi váš top?

OXY
$66.63 $0.59 +0.89%
Capital Structure
Market Cap
58.5B
Enterpr. Val.
78.0B
Valuation
P/E
16.9
P/S
2.1
Dividends
Yield
1.2%
Payout
30.9%

Má nejoblíbenější akcie je asi Occidental Petroleum $OXY+0.9%, kterou držím již téměř 3 roky. Musím říct, že je to pro mě zároveň jedna z nejziskovějších pozic. Nakupoval jsem v druhé polovině roku 2020 a od té doby se kapitalizace zněkolikanásobila. Tehdy jsem dělal research pro článek, který jsem psal na Forbes a OXY na mě doslova vyskočilo. Byla to kombinace zajímavé valuace, očekávání lepších zítřků na ropném trhu po koronaviru a výsadního postavení samotné společnosti v Permian Basin, kde se jedná o největšího těžaře po koupi Anadarko Petroleum. V mém rozhodnutí mě ještě ujistil Warren Buffett, který v poslední době výrazně skupuje akcie OXY a dokonce se šušká o jeho plném převzetí společnosti. Aktuálně jsou akcie téměř 20 % pod ročním maximem a i díky zájmu samotného "věštce z Omahy" tak působí i nadále atraktivně. U ropy navíc očekávám v druhé polovině roku vyšší poptávku a stále omezená produkce OPEC+ tak může znamenat opětovný růst černého zlata přes 100 USD za barel. Z toho by samozřejmě těžily i akcie OXY.

  • Líbil se vám dnešní rozhovor? Pokud ano, tak nás nezapomeňte sledovat, aby vám neunikl další unikátní obsah. Mým dnešním hostem byl Petr Lajsek.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.