S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Elon Musk je jen krůček od toho, aby z nás všech udělal roboty. Investiční příležitost?

Elon Musk říká spoustu zdánlivě fantastických věcí. Miliardář a ředitel společností Tesla a SpaceX zřejmě věří, že lidé budou nakonec schopni žít věčně, a to tak, že svůj mozek nahrají do robotů. A myslí to úplně vážně. V poslední době se navíc objevují ukázky technologií, které by to měly zajistit. Jsme opravdu jek krůček od naprosto zlomového bodu lidstva?

Elon Musk věří, že dokáže umožnit věčný život. Zdroj

"Myslím, že je to možné," řekl nedávno nejbohatší muž světa a ředitel $TSLA+0.6% v rozhovoru pro Insider. "Ano, mohli bychom si stáhnout věci, o kterých si myslíme, že nás dělají tak jedinečnými. Teď samozřejmě, když už nebudete v tom těle, tak to bude určitě rozdíl (Ano Elone, to bude fakt docela rozdíl😂😂), ale co se týče zachování našich vzpomínek, naší osobnosti, myslím, že bychom to mohli udělat."

Podle Muskova vyjádření bude taková technologie postupným vývojem z dnešních forem počítačové paměti. "Naše vzpomínky jsou uloženy v našich telefonech a počítačích s obrázky a videem," řekl. "Počítače a telefony zesilují naši schopnost komunikovat a umožňují nám dělat věci, které by dříve byly považovány za magické ...". Pomocí počítačů jsme již masivně "zesílili" naše lidské mozky." Což je rozhodně pravda.

Koncepce prodloužení lidského života nahráním vědomí do syntetických těl se ve vědeckofantastické literatuře objevuje již desítky let, přičemž ve sci-fi románu "Duna" z roku 1964 jsou takové bytosti označovány jako "cymekové". Někteří odborníci se dnes domnívají, že technologie "nahrávání mysli" by jednoho dne mohla být skutečně proveditelná - ale časový horizont je neuvěřitelně nejasný.

Michael S. A. Graziano, profesor psychologie a neurovědy na Princetonské univerzitě, v roce 2019 v článku pro Wall Street Journal napsal, že nahrávání mysli by vyžadovalo dvě technologie: umělý mozek a skenování mozku člověka, které by mohlo "přesně změřit, jak jsou jeho neurony navzájem propojeny, aby bylo možné tento vzorec zkopírovat v umělém mozku". Nesmírně složité, ale nic co bychom s aktuálním tempem zdokonalování technologií nemohli zvládnout.

Graziano poznamenal, že vytvoření umělého mozku by bylo poměrně jednoduché. "Ale k nahrání lidského mozku bychom pravděpodobně potřebovali skener, který by subjekt nezabil, a potřebovali bychom, aby skenoval asi stamilionkrát více detailů," napsal. "Taková technologie zatím neexistuje. Nejdivočejší optimistické předpovědi umisťují nahrávání mysli do několika desetiletí, ale nepřekvapilo by mě, kdyby to trvalo celá staletí."

Jeden z Muskových současných start-upů, Neuralink, pracuje na vývoji "rozhraní mezi mozkem a strojem", které by - podle Muskových vlastních slov - mohlo jednoho dne lidem umožnit "ukládat své vzpomínky jako zálohu a obnovovat vzpomínky". V rozhovoru pro Insider však Musk zdůraznil, že současné cíle jeho společnosti jsou mnohem bezprostředněji praktické. Rozhodně je to ale již jen krok od něčeho opravdu futuristického! 

https://www.youtube.com/watch?v=rsCul1sp4hQ

"Neuralink se v krátkodobém horizontu zabývá pouze řešením poranění mozku, páteře a podobně," řekl. "Takže po mnoho let budou produkty Neuralinku jen nápomocné někomu, kdo ztratil schopnost používat ruce nebo nohy nebo má jen nějaké traumatické poranění mozku."

Pozoruhodné je, že Musk sám zřejmě nechce žít věčně - a ani tuto myšlenku nepodporuje pro nikoho jiného. "Nemyslím si, že bychom se měli snažit, aby lidé žili opravdu dlouho," řekl. "To by způsobilo zadušení společnosti, protože pravda je taková, že většina lidí si to nerozmyslí. Prostě umírají. Takže kdyby nezemřeli, zůstali bychom u starých myšlenek a společnost by se neposunula kupředu." Tohle je opravdu hluboká a důležitá myšlenka. Na mě možná až moc filozofická 😂

V každém případě velice zajímavá možnost. Uvidíme, zda Elon nezaloží další společnost, která se tímto bude zabývat. V takovém případě by to byla luxusní investiční příležitost. Problém ovšem je, že to je opravdu hudba daleké budoucnosti. Podívejme se jak dlouho již čekáme na IPO SpaceX 😥😂

Nejedná se o investiční doporučení. Jedná se o shrnutí zpráv z internetu. Zejména pak analýzy situace od Megan Sauer.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @joemaymay má karmu 50 a je členem této komunity od 23/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Fuuu, no. To je vážně složitá otázka. Lidstvo se musí vyvíjet, což se děje prostřednictvím kombinace genů a obměny generací. Na druhou stranu extrémně zkušené osoby (ať už žijící klasicky, nebo jako robot) by mohly přinést zajímavý pohled pro lidstvo, jelikož zažili něco třeba před 300 lety a ne se o tom jen zkresleně učili z učebnic.

Jojo, tohle by nejspíš znamenalo velkou změnu z pohledu sociálního, takhle si po pár letech každý svoji zkušenost nebo vzpomínku přibarví, předá ji přibarvenou dál a najednou je z války vlastně docela hezký zážitek a nikdo se jí nebojí. Otázka je, jestli by to vlastně nevedlo k opaku...

No, teoreticky to možný je. Ale pojďme se probrat z pohádky. Tohle je otázka nejdřív desítek let, asi nemá cenu to teď řešit  😂