S&P 500 ^GSPC 5,024.51 +0.12%
Tesla TSLA $177.45 -1.41%
Amazon AMZN $181.48 +1.39%
Apple AAPL $171.60 +1.36%
Nvidia NVDA $841.17 +1.30%
Meta META $434.99 -0.96%
Alphabet GOOG $166.94 +0.83%
Microsoft MSFT $395.24 +0.08%

3 dôvody pre ktoré by sme mali kúpiť Netflix a 1 dôvod proti kúpe

Asi všetci z nás postrehli situáciu ohľadom Netflixu $NFLX+1.1%, ktorý sa prepadol o viac ako 35%. Na Buliose vznikla anketa, kde viac ako polovica z nás odpovedala, že by do Netflixu vedela investovať, keby cena ešte poklesne. Mňa samého toto tiež zaujíma pretože ten prepad je ozaj lákavý a tak som vypísal nejaké dôvody, ktoré by nás mali presvedčiť ku kúpe alebo naopak myšlienku vyvrátiť.

Využijeme prepad akcií alebo dáme od Netflixu úplne ruky preč?

Slabý počet predplatiteľov spôsobil, že investori utekali z akcií a zlé vyhliadky na pridávanie zákazníkov viedli k jednodňovému poklesu o 35 %. Ale uprostred negativity iné čísla naznačujú, že pokles môže ponúknuť príležitosť dlhodobým investorom. Otázkou je, či tieto výhody prevažujú nad do očí bijúcou slabosťou, ktorá sa prejavila v počte predplatiteľov zábavného fondu. Tu sú tri dôvody na kúpu Netflixu a jeden dôvod na predaj.

1. Oceňovanie

Pokles ceny akcií po zisku zasiahol technologických investorov naprieč celým radom. Uprostred mierneho poklesu predplatiteľskej základne v porovnaní so štvrtým štvrťrokom akcie Netflixu vymazali viac ako štvorročné zisky. Jeho pomer ceny a zisku je však teraz 20. Toto je ocenenie, aké nezažil takmer 10 rokov. Jeho násobok je teraz porovnateľnejší s násobkom Comcast a Warner Bros. Discovery, ktoré sa predávajú za 15 a 14-násobné zárobky. Navyše sa stal výrazne lacnejším ako Disney. Ide o radikálnu zmenu v porovnaní s predpandémiou, keď sa Netflix zvyčajne predával za pomer P/E vyšší ako 100.

Zdroj: Fool.com Na grafe môžeme vidieť ten radikálny prepad akcií

2. Financie

A hoci nezaznamenáva rýchly rast z minulých rokov, finančná výkonnosť zostáva solídna. Príjmy tesne pod 7,9 miliardy USD vzrástli o 10 %. Napriek postupnému poklesu predplatiteľov sa počet predplatiteľov medziročne zvýšil o 7 % na takmer 222 miliónov. Na rozdiel od toho, čistý príjem v tomto období klesol o viac ako 6 % na necelých 1,6 miliardy USD. Zvýšili však výdavky na vývoj technológií a všeobecné a administratívne náklady, pričom poklesli úroky a ostatné príjmy.

Okrem toho mal Netflix v minulých rokoch problémy s peňažným tokom, pretože sa musel zadlžiť, aby pokryl náklady na vývoj obsahu. Voľný peňažný tok v prvom štvrťroku však dosiahol 802 miliónov USD, čo je o 16 % viac ako pred 12 mesiacmi. Za rovnaké obdobie klesol aj celkový dlh o 858 miliónov dolárov, čo pridalo na sile jeho súvahy.

3. Výhľad

Napriek všetkým obavám o ich výhľad, problém pochádza z nesplnenia očakávaní investorov. Predpoveď poklesu počtu predplatiteľov o 2 milióny vyzerá na prvý pohľad sklamaním. Spoločnosť však stále predpovedá 10% medziročný rast tržieb. Vyplýva to zo zvýšenia nákladov, v dôsledku čoho sa jeho štandardný plán zmení z 13,99 USD mesačne na 15,49 USD mesačne. Plánujú tiež lacnejšiu možnosť podporovanú reklamami, aby prilákali zákazníkov, ktorí si myslia, že súčasná služba stojí príliš veľa a prechod na hry by mohol zvýšiť záujem o platformu.

Hoci analytici predpovedajú 3% pokles čistého príjmu na tento rok, zároveň veria, že v roku 2023 vzrastie o 15%. Súčasné problémy teda považujú za dočasné.

Dôvod predaja: Oslabená konkurencieschopnosť

Najväčšia výzva teraz pre Netflix závisí od toho, či stratil svoju konkurenčnú výhodu. Spoločnosť má za sebou históriu silného strategického rozhodovania. Netflix bol priekopníkom v odvetví streamovania a keď sa objavili konkurenti, preorientoval sa na vlastný obsah. To mu umožnilo prilákať predplatiteľov vo viac ako 190 krajinách a pomohlo získať ocenenia za program. Vďaka tomu sa streamovanie stalo hlavným prúdom televízie. Teraz existuje množstvo streamovacích kanálov a tie hlavné ponúkajú svoj vlastný vlastný obsah.

Premeny Netflixu na hry a obsah podporovaný reklamami by mohli prilákať predplatiteľov. Ale bez presvedčivej vízie do budúcnosti, ktorá nadchne používateľov, by sa éra rýchleho rastu mohla skončiť.

So zníženým pomerom P/E a vyhliadkami na pokračujúci rast výnosov v dvojciferných číslach môže Netflix opäť vyzerať ako nákup. Napriek konkurencii diváci naďalej sledujú jeho program. S rastúcimi peňažnými tokmi by spoločnosť mohla financovať posun novým smerom, ale nič nie je isté. Aj keď by sa Netflix spamätal nemali by sme asi očakávať čísla z minulých rokov. Rozhodnutie je na každom z nás ja som sa tu pokúsil vypísať dôvody pre a proti, takže tým že je viac dôvodov za kúpu aj tak to neberte ako investičné odporučenie. Pri písaní tohto článku som čerpal informácie z Fool.com

Ak sa vám takýto typ článku páči, follownite si ma ak chcete, aby vám nič neuniklo :)

Tak ako sa pozeráte na Netflix?

Vote to see the results! 18 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

zaujima ma ta premena na hry... že čo to bude

tiež neviem, či streamovanie hier či čo tym myslia

Tiež si myslím, že to nie je nič hrôzostrašné ak spustia tu "economy" verziu s reklamami a nebude ich prehnane vela