Ahoj,

nezadržitelně se nám blíží konec roku a my tak brzy budeme muset zpracovat daňová přiznání. Řeším situaci, kdy jsem překročil hranici příjmů 100 000 CZK, ale část z toho jsou příjmy z frakčních akcií, které česká legislativa nebere jako cenný papír podléhající časovému nebo hodnotovému testu.

Má otázka tedy zní, zda je z vašeho pohledu v pořádku to, když příjmy z obchodování rozdělím na dvě části? Jedna část budou obchody s celými kusy akcií, tedy to v daňovém přiznání označím jako "D - prodej cenných papírů" a bude u nich splněn hodnotový test. Následně do dalšího řádku "F - jiné příjmy" zařadím příjmy ze všech frakčních akcií a zisk zdaním.


Tohle bych si určitě nechal udělat od účetní či nějakého poradce. K frakcím se finančák oficiálně pořádně nepostavil a každý úředník to bere jinak (vlastní zkušenost). Pokud frakce nejsou cenný papír, pak by se to míchat nemělo a měly by se samostatně zdanit vždy.

Nechal jsem dělat daňovko minulý rok od účetní a vše mi to dala do F, měl jsem pod 100k a zároveň nejspíše jen frakční + krypto. Podnikal jsem, takže jsem to měl vše dohromady. Takže za mě je v pohodě to mít v jednom, když se tam míchala živnost a investice.

Timeline Tracker Overview