3 akcie z odvětví maloobchodu, které letos vyrostly o více než 25 %

V roce 2024 stojí odvětví maloobchodu na prahu nové éry. Toto odvětví se totiž vymanilo z dlouhodobých výzev a nyní směřuje k obnovenému růstu a dynamice. Poslední léta byla pro maloobchodníky zkouškou ohněm: globální pandemie COVID-19 zasáhla fyzické obchody uzavírkami a omezeními, zatímco inflační tlaky zvýšily náklady a změnily spotřebitelské chování. Nyní, kdy se zdá, že nejhorší je za námi, zažívá toto odvětví období oživení, signalizované růstem tržeb, inovacemi v produktech a službách a posílením online přítomnosti.

Podíváme se na tři vybrané společnosti, které v těchto bouřlivých časech nejenže dokázaly udržet krok s rychle se měnícím prostředím, ale také si vypracovaly vedoucí postavení díky svým strategiím, schopnosti rychle reagovat na změny trhu a inovacím, které rezonovaly s jejich cílovými zákazníky.

Dick’s Sporting Goods $DKS+4.3%

Dick’s Sporting Goods, jedna z předních společností se sportovním vybavením, vykazuje výjimečný růst a finanční výsledky, které překračují očekávání trhu. V posledním čtvrtletí roku 2023 společnost ohlásila rekordní tržby ve výši 3,88 miliardy dolarů, což je oproti stejnému období předchozího roku nárůst o necelých 8 %. Tento výkon nejen předčil analytické odhady, které byly nastaveny na 3,8 miliardy dolarů, ale také nastavil nový standard v historii společnosti, jež byla založena před 76 lety.

V reakci na tento úspěch společnost Dick’s Sporting Goods oznámila zvýšení čtvrtletní dividendy o 10 %, což je významný signál důvěry v její budoucí finanční zdraví a závazek vracet hodnotu akcionářům. Nová čtvrtletní dividenda byla stanovena na 1,1 dolaru na akcii, což představuje zvýšení z předchozí hodnoty 1,0 dolaru. Toto rozhodnutí přišlo v momentě, kdy společnost zveřejnila zisk 3,85 dolaru na akcii, překonávajíc očekávání na Wall Street, které bylo 3,35 dolaru na akcii. Zvýšení dividendy a silné ziskové výsledky jsou jasným důkazem finanční síly a optimistických vyhlídek společnosti.

DKS
$225.64 $9.36 +4.33%

Dalším klíčovým faktorem úspěchu Dick’s Sporting Goods je její schopnost se neustále přizpůsobovat měnícím se trendům a potřebám zákazníků. V roce 2023 společnost nejenže zaznamenala rekordní tržby, ale také oznámila, že tržby ve stejných obchodech (same-store sales) vzrostly o 2,8 %, což výrazně převyšuje očekávání analytiků, kteří předpokládali růst pouze o 0,8 %. Tento úspěch je tedy výsledkem pečlivého plánování, inovací a zaměření na zákaznickou spokojenost. S rostoucím zájmem o fitness a outdoorové aktivity společnost úspěšně expanduje svůj sortiment a nabízí širokou škálu kvalitního sportovního vybavení, což ji řadí mezi přední hráče v oblasti maloobchodu se sportovním zbožím.

Ralph Lauren $RL+1.8%

Ralph Lauren, ikonická značka, která se dlouhodobě těší uznání v módním průmyslu, v roce 2024 opět prokazuje svou silnou pozici. Za posledních 12 měsíců zaznamenala akcie společnosti Ralph Lauren značný růst o 63 %, což výrazně převyšuje očekávání a dokazuje obnovený zájem o její produkty. Tento růst je podpořen zejména obnovenou popularitou polokošilí mezi mladší generací, což je trend, který Ralph Lauren dokázal využít ve svůj prospěch. V roce 2024 akcie společnosti vzrostly o impozantních 25 %, což naznačuje silný návrat značky do centra pozornosti spotřebitelů i investorů.

Za tento návrat vděčí Ralph Lauren především své schopnosti inovovat a adaptovat se na měnící se preference spotřebitelů. Ve snaze oslovit mladší spotřebitele, změnila společnost svůj sortiment produktů a marketingové strategie, čímž reaguje na aktuální trendy a poptávku. Tento přístup se ukázal být klíčový pro dosažení významného nárůstu tržeb, který v posledním čtvrtletí 2023 vzrostl o více než 30 % v Číně, což je jeden z nejrychleji rostoucích trhů pro značku. Tato expanze a zvýšený zájem o produkty Ralph Lauren v důležitých regionech jsou jasným důkazem úspěšného přístupu značky ke globalizaci a adaptaci.

RL
$182.93 $3.25 +1.81%

Přestože akcie $RL+1.8% dosáhly svých cenových úrovní z prosince 2014, analytici nadále vidí prostor pro růst. S aktuální střední cílovou cenou akcií ve výši 192,3 USD, což představuje potenciální nárůst o více než 5 % oproti současným úrovním, se zdá, že budoucnost značky Ralph Lauren vypadá slibně. Tento optimismus je podpořen nejen silným výkonem, ale také neustálým závazkem značky k inovaci a udržení relevanci v rychle se měnícím módním průmyslu. Ralph Lauren tedy stojí na pevných základech, připraven čelit budoucím výzvám a udržet si svou pozici.

Abercrombie & Fitch $ANF+0.1%

Abercrombie & Fitch, tradičně vnímaná jako značka oblíbená především v nákupních centrech, prožívá období nebývalého oživení. Během posledních 12 měsíců se akcie společnosti zvýšily o pozoruhodných 380 %, což jasně ukazuje, jak velký obrat dokázala společnost realizovat. V letošním roce akcie $ANF+0.1% zaznamenaly růst o dalších 35 %, čímž se Abercrombie & Fitch stala jednou z nejvýkonnějších maloobchodních značek. Tento vzestup je výsledkem úspěšného přeorientování značky a její schopnosti adaptovat se na proměnlivé preference spotřebitelů.

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 společnost oznámila zisk na akcii (EPS) ve výši 2,97 USD, což překonalo konsensuální očekávání analytiků nastavené na 2,83 USD. Ještě pozoruhodnější byl růst tržeb, které dosáhly 1,45 miliardy dolarů a předčily očekávání trhu ve výši 1,43 miliardy dolarů. Tento finanční výkon je důkazem silného závěru roku, zejména během prázdninové sezóny, kdy tržby vzrostly o 21 % oproti předchozímu roku.

ANF
$185.89 -$0.17 -0.09%

Předpovědi společnosti pro rok 2024 hovoří o očekávání dvouciferného procentního růstu tržeb, což je indikátor důvěry ve strategii značky a její schopnost udržet si momentální dynamiku. Abercrombie & Fitch tak ukazuje, že i značky s bohatou historií a tradičním vnímáním se mohou úspěšně transformovat a znovu získat významné postavení.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg


No comments yet
Timeline Tracker Overview