S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

3 akcie, které mohou do roku 2027 raketově růst díky vývoji léků na hubnutí

Redakce Bulios
18. 4. 2024
6 min read

V posledních letech nabývají akcie společností zaměřených na léčbu obezity a diabetu na popularitě. Vzhledem k rostoucím zdravotním problémům spojeným s obezitou, které pandemie COVID-19 ještě více zvýraznila, se zdá být tento trh velmi slibný. Narůstající počet obézních osob ve světě a zvýšené vědomí o rizicích spojených s nadměrnou tělesnou hmotností vedou k větší poptávce po efektivních řešeních.

S tím, jak se zdravotní systémy po celém světě snaží tyto chronické stavy lépe kontrolovat, význam farmaceutických inovací v této oblasti neustále roste. Technologický pokrok a zlepšené klinické postupy dále podporují vývoj nových, účinnějších léků. Následující tři společnosti by mohly v následujících letech dominovat trhu a nabídnout investorům významné příležitosti.

Eli Lilly $LLY-0.4%

Eli Lilly, jedna z předních farmaceutických společností na světě, se specializuje na vývoj léčiv pro široké spektrum onemocnění, včetně diabetu a obezity. V roce 2021 společnost oznámila, že její lék na diabetes Mounjaro nejenže pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, ale také umožňuje významný úbytek hmotnosti u pacientů. Tento objev byl podpořen daty z klinických studií, ve kterých průměrný úbytek hmotnosti u pacientů dosahoval 12 % jejich tělesné hmotnosti během 72 týdnů léčby. Vzhledem k těmto výsledkům se Mounjaro rychle stává klíčovým produktem v portfoliu společnosti.

V oblasti léčby obezity Eli Lilly nedávno uvedla další významný lék s názvem Zepbound. Analytici odhadují, že tento lék by mohl generovat roční příjmy ve výši až 25 miliard dolarů, což by mělo zásadní vliv na finanční výkonnost společnosti. S ohledem na rostoucí obezitu, která podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ovlivňuje přes 650 milionů dospělých po celém světě, se očekává, že poptávka po efektivních léčivech, jako je Zepbound, bude nadále růst.

LLY

Eli Lilly

LLY
$775.00 -$2.77 -0.36%

Investice do inovací a rozvoje je pro Eli Lilly klíčová. V roce 2023 společnost investovala do výzkumu a vývoje přibližně 6,7 miliardy dolarů, což je značné zvýšení oproti předchozím letům. Tato investice umožňuje společnosti nejen rozšiřovat své portfolio léčiv, ale také udržet konkurenční výhodu v rychle se vyvíjejícím farmaceutickém průmyslu. Díky těmto krokům je Eli Lilly dobře připravena čelit budoucím výzvám a udržet svou pozici jako lídr v oblasti zdravotní péče.

Novo Nordisk $NVO-0.5%

Novo Nordisk, dánská farmaceutická společnost, je známá svým významným přínosem v oblasti léčby diabetu a obezity. Jako globální lídr v terapii "GLP-1", společnost zaznamenala v roce 2022 významný růst, kdy její celkové tržby dosáhly přibližně 21 miliard USD, což představuje nárůst o 12% oproti předchozímu roku. Významně se na tomto úspěchu podílela jejich nejnovější injekce Wegovy, která byla schválena pro léčbu obezity a vykazuje vynikající výsledky v klinických studiích, s úbytkem hmotnosti pacientů o 17 %.

Kromě injekcí na hubnutí Novo Nordisk také intenzivně pracuje na vývoji orální formy léků "GLP-1", která by mohla být výhodná pro ty, kteří preferují tablety před injekcemi. V roce 2023 společnost oznámila, že její pilulka na hubnutí se dostává do fáze 3 klinických testů, což je poslední krok před očekávaným uvedením na trh. Tento pokrok může znamenat zásadní změnu pro miliony pacientů s obezitou, kteří hledají efektivní a snadněji přijatelnou formu léčby.

NVO
$126.69 -$0.60 -0.47%

Strategické investice do výzkumu a rozvoje jsou pro Novo Nordisk klíčové pro udržení konkurenční výhody. V loňském roce firma investovala do vývoje nových produktů a technologií více než 3 miliardy USD, což představuje zhruba 14 % jejích celkových tržeb. Tato investice nejenže podporuje inovace ve stávajících terapiích, ale také otevírá dveře k novým léčebným možnostem, které mohou v budoucnu ovlivnit životy pacientů po celém světě.

Viking Therapeutics $VKTX+0.4%

Viking Therapeutics je biotechnologická společnost, která se zaměřuje na vývoj terapií pro metabolické a "endokrinní" poruchy, včetně obezity a typu 2 diabetu. Jejich hlavní kandidát na lék, VK2809, se věnuje léčbě nealkoholické "steatohepatitidy" (NASH). Ve fázi 2 klinické studie, VK2809 prokázal významné zlepšení lipidového profilu a zmenšení jaterních tuků u pacientů, což je klíčové pro boj proti NASH, onemocnění, které postihuje přibližně 3% až 5% světové populace.

Viking Therapeutics také prozkoumává potenciál v oblasti léčby obezity s novým kandidátem VK5211, který je ve fázi klinického vývoje. Tento lék, zaměřený na regulaci tělesné hmotnosti, ukázal v předběžných studiích slibné výsledky, když dosáhl průměrného úbytku tělesné hmotnosti o 5% za 12 týdnů. Tato data představují potenciální zlom ve vývoji léčiv proti obezitě.

Navzdory výzvám spojeným s vysokými náklady na výzkum a vývoj, které v roce 2022 dosáhly 50 milionů USD, Viking Therapeutics pokračuje v investicích do svého výzkumného portfolia. Tato strategie je zaměřena na dlouhodobé výsledky a vytváření hodnoty pro akcionáře. S jejich pokračujícím závazkem k inovacím a pokroku ve fázi vývoje léků, Viking Therapeutics stojí na prahu příležitostí, které by mohly významně ovlivnit trh s léčbami metabolických poruch a obezity.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.