3 růstové akcie, které mohou překonávat index Nasdaq-100

Nasdaq-100 trvale překonává indexy Nasdaq Composite a S&P 500, především díky dominanci růstových společností s megakapitalizací a technologického sektoru. Společnosti, které překonávají index Nasdaq-100, tak patří do elitní kategorie. V následujícím článku se proto podíváme na tři takové společnosti, které mají potenciál nadále index překonávat.

Investice do Nasdaq-100 nabízí jedinečnou příležitost podílet se na úspěchu největších nefinančních společností. Mezi ně patří giganti jako Alphabet, inovativní zemědělský leader Deere & Company a rychle rostoucí výrobce dronů AeroVironment. Tyto firmy nejenže mají potenciál nadále překonávat trh, ale jejich růstové vyhlídky přinášejí příslib zajímavé investiční příležitosti.

Alphabet $GOOG+0.9%

Giganta jako Alphabet vám asi nemusíme úplně podrobně představovat, jelikož má dobrou pověst a jen málokdo nemá s jejich službami a platformami zkušenost. Alphabet, mateřská společnost Google, se zabývá mnoha technologickými oblastmi, které formují náš každodenní život.

GOOG

Alphabet

GOOG
$178.37 $1.63 +0.92%
Target Price
155.26 (-12.96% Downside)

Dominantní je zejména v oblasti vyhledávání a online reklamy, kde Google Ads a Google AdSense generují značné příjmy. Rychle rostoucí Google Cloud poskytuje cloudové služby, které pomáhají firmám zlepšit jejich provozní efektivitu a škálovat jejich IT infrastruktury. YouTube, největší video platforma na světě, nabízí obrovské množství obsahu pro uživatele a široké možnosti pro inzerenty.

Alphabet také investuje do inovací a výzkumu, což zahrnuje projekty jako autonomní vozidla Waymo a zdravotnické technologie Verily. Kromě toho se Google angažuje v oblasti hardwaru s produkty jako chytré telefony Pixel a chytré reproduktory Google Home, které zajišťují hladkou integraci s ostatními službami Google.

Vyhlídky Google

Pokud má lídr v oblasti vyhledávačů nadále překonávat Nasdaq-100, bude muset ukázat, že dokáže pokračovat v růstu zisků. Naštěstí nedávné výsledky společnosti naznačují, že je na dobré cestě.

Investiční nabídka Alphabetu spočívá v jeho dominantní pozici v oblasti vyhledávání a online reklamy, kterou podporuje rychle rostoucí Google Cloud.

I když Alphabet čelí určitým rizikům spojeným s potenciálními antimonopolními spory a regulačními opatřeními, jeho současná pozice je vynikající. Náklady řízení společnosti pomohly zvýšit tržby o 16 % v prvním čtvrtletí, což vedlo k nárůstu provozního zisku o 46 % na 25,5 miliardy dolarů.

Reklama Google (včetně vyhledávání a YouTube) vzrostla o 13 % na 61,7 miliardy dolarů za čtvrtletí. Google Cloud je nyní významným přispěvatelem k provoznímu zisku, s 900 miliony dolarů za čtvrtletí, což je nárůst ze 191 milionů dolarů za stejné čtvrtletí před rokem.

Celkově se marže Alphabetu pohybují správným směrem, jeho dominantní postavení v oblasti vyhledávání nadále generuje dvouciferné zvýšení tržeb a Google Cloud je na dobré cestě k vynikajícímu dlouhodobému růstu a generování hotovosti. To činí z Alphabetu vynikající volbu pro investory, kteří chtějí překonat technologický trh.

Deere & Company $DE+0.0%

Deere za posledních pět let dosáhla celkové návratnosti téměř 180 %, čímž překonala celkovou návratnost Nasdaq-100 ve výši 156 %.

DE
$378.00 $0.05 +0.01%
Target Price
429.79 (+13.70% Upside)

Ačkoli Deere nemusí být považována za tradiční růstovou akcii, její strategie alokace kapitálu a programy návratu kapitálu jsou výrazně zaměřené na růst více než u mnoha jejích konkurentů. Například společnost za posledních 12 měsíců utratila 7,3 miliardy dolarů na zpětné odkupy akcií ve srovnání s 1,5 miliardami dolarů na dividendách.

Deere investuje do automatizace a umělé inteligence již léta, aby pomohla zákazníkům zvyšovat výnosy z plodin, snižovat náklady a přemosťovat mezeru mezi přesným a prediktivním zemědělstvím. Prediktivní analytika využívá velké množství dat k předvídání problémů dříve, než k nim dojde. Cílem je zvýšit zisky a podpořit udržitelné zemědělství, aby se omezila dlouhodobá rizika spojená s poškozováním půdy a vyčerpáváním zdrojů.

Za poslední tři roky rostly kapitálové výdaje a výdaje na výzkum a vývoj Deere rychleji než její provozní výdaje, což je známka toho, že společnost investuje do dlouhodobého růstu.

Finanční rok 2023 byl pro Deere rekordní, když společnost vykázala čistý zisk ve výši 10,2 miliardy dolarů – překonala předchozí rekord z finančního roku 2022, který činil 7,1 miliardy dolarů.

V druhé čtvrtletní zprávě z 16. května společnost predikovala celoroční čistý zisk ve výši 7 miliard dolarů, což znamená návrat na úroveň roku 2022. I kdyby Deere dosáhla svého předpokladu, byl by to stále obrovský úspěch, protože společnost nikdy před rokem 2021 nevygenerovala více než 4 miliardy dolarů ročního čistého zisku. Růst však zpomaluje, což je pro cyklické společnosti normální.

Výzvou pro Deere je omezit riziko během tohoto zpomalení, což činí prostřednictvím řízení zásob. Ale dlouhodobí investoři by se měli ptát, jak bude vypadat další růstový cyklus Deere?

Je těžké to přesně vědět, ale růst v letech 2021 až 2023 byl do značné míry poháněn geopolitickým napětím, které otřáslo globálními trhy, které Deere obsluhuje, což vedlo k zvýšeným výdajům zákazníků na uspokojení nahromaděné poptávky. Tato dynamika poskytla Deere silnou cenovou sílu a společnost dokázala využít vysoké marže.

AeroVironment $AVAV-0.1%

AeroVironment je společnost zaměřená na výrobu a vývoj pokročilých bezpilotních letounů a dalších inovativních technologií v oblasti letectví. Společnost je známá zejména svými drony, které jsou využívány pro vojenské i civilní účely. AeroVironment se specializuje na vývoj systémů loitering munitions, známých také jako sebevražedné drony, které se staly klíčovým prvkem moderního boje.

Nasdaq-100 v poslední době poskytl investorům impozantní výnosy, ale jeho výkonnost nevyrovnala výšiny dosažené společností AeroVironment. Od začátku roku 2024 akcie výrobce dronů vzrostly o 59 %, zatímco Nasdaq-100 vzrostl o 13 %.

S ohledem na silné finanční výsledky za třetí čtvrtletí roku 2024 (a další příznivé faktory) je pravděpodobné, že akcie mohou pokračovat v překonávání Nasdaq-100, což činí z AeroVironment jméno, které by růstoví investoři měli mít na svém radaru.

S rekordními tržbami ve výši 187 milionů dolarů za třetí čtvrtletí roku 2024 – nárůst o 40 % meziročně – díky částečně rekordním prodejům v oblasti loitering munic (známých také jako sebevražedné drony), AeroVironment exceloval i na spodní linii příjmové tabulky. Společnost vykázala upravený zředěný zisk na akcii (EPS) ve výši 0,63 dolaru, což je nárůst o 91 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Kromě toho, že na konci třetího čtvrtletí je backlog společnosti o 12 % větší než ve stejnou dobu loňského roku, a díky silnému výkonu společnosti v minulém čtvrtletí, je management přesvědčen, že společnost v roce 2024 zaznamená značný růst ve srovnání s rokem 2023.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC, Morningstar.


No comments yet
Timeline Tracker Overview