S&P 500 ^GSPC 5,108.57 +1.19%
Alphabet GOOG $173.62 +9.92%
Nvidia NVDA $877.00 +6.13%
Amazon AMZN $179.69 +3.47%
Microsoft MSFT $409.25 +2.56%
Tesla TSLA $167.33 -1.67%
Meta META $442.91 +0.35%
Apple AAPL $169.99 +0.06%

Rychlý pohled: Chevron- Další kandidát na ropnou sázku?

Minulý týden jsme zde měli společnost Exxon Mobil $XOM-2.3% , tak tento týden se v rychlosti podíváme na další ropnou společnost, kterou je Chevron $CVX+0.2% . Jedná se o Amerického giganta, který se zabývá těžbou a zpracováním ropy. Princip je jednoduchý, společnost ropu vytěží, poté část zpracuje a prodává jako hotový produkt ( např. benzín), no a co nezpracuje to prodá dál. Tak jdeme tedy na to.

 

P/E: Poměr současných zisků a současné tržní kapitalizace je zhruba 13. takto vypadá situace, kdy společnost dosáhla zisku ve výši zhruba 15 mld. USD. Pokud ale vezmeme v potaz to, že zisky společnosti se odvíjí hlavně od ceny ropy, tak asi každému došlo, že zisky za rok 2021 byly vysoké a že ropa nemůže růst do nekonečna. Tudíž, když vezmu v potaz i minulé výsledky za posledních 5 let, tak jsme na průměrném zisku někde kolem 8 mld. USD, což při současné tržní kapitalizaci ve výši zhruba 276 mld. USD dělá P/E poměr 34. Je tedy otázka. Rozumím některým argumentům, že cena ropy začala růst až letos a ne v roce 2021, ale já se na to koukám dlouhodobě a otázka tedy zní: Je P/E poměr 34 u této společnosti ospravedlnitelný? Na to si musí odpovědět každý sám a musí si také udělat hlubší analýzu.

Tržní kapitalizace: Aktuální tržní kapitalizace společnosti je zhruba 276 mld. USD. Tudíž ji radíme mezi Společnosti s obrovskou tržní kapitalizací, to je nad 200 mld. USD.

Marže: 4isté marže společnosti za posledních 5 let činily 7%, 9%, 2%, ztráta, 10%. To znamená, že průměrná čistá marže za posledních 5 let byla kolem 5%. Pro zajímavost konkurent Exxon Mobil $XOM-2.3% měl také průměrnou čistou marži kolem 5%. 

Růst tržeb a zisků: Tržby rostly za posledních 5 let průměrně o zhruba 3% ročně a zisky průměrně o 13% ročně.

snižování počtu akcií v oběhu: Společnost za posledních pět let mírně navyšovala množství akcií v oběhu. Jedná se řekněme průměrně o zhruba 0,5% ročně, takže nic drastického.

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva: Společnost má krátkodobé aktiva větší jak krátkodobé pasiva, tudíž je v krátkodobém horizontu ve finančně dobré pozici, protože pokud by v nějakém roce nevydělala ani dolar může své krátkodobé závazky řešit skrze prodej svých krátkodobých aktiv.

Růst provozního a volného cashflow: Provozní cashflow rostlo za posledních 5 let průměrně o zhruba 8% ročně a volné cashflow průměrně o zhruba 42%, zde ale pozor, protože toto zkreslují velmi dobré výsledky z některých let. zkrátka se jedná o cyklickou společnost. takže bych ani náhodou nekalkuloval s takto vysokým růstem volného cashflow. zde ještě jedna zajímavost společnost za poslední 2 roky osekala kapitálové výdaje skoro na polovinu, což samozřejmě přispívá k růstu volného cashflow, protože volné cashflow je provozní cashflow mínus kapitálové výdaje.

Cena/ volné cashflow: Průměrné volné cashflow za posledních 5 let bylo vy výši zhruba 12 mld. USD. to znamená že při současné tržní kapitalizaci vychází P/FCF poměr zhruba na 23. Zde je to samé jako u P/E poměru, je zapotřebí si udělat hlubší analýzu a rozhodnout se jestli je tento poměr v této výši ospravedlnitelný. Jinak co se týče P/FCF v posledním roce tak to bylo ve výši zhruba 19. zase je to kvůli dobrým výsledkům v posledním roce.

Návratnost investovaného kapitálu: návratnost investovaného kapitálu společnosti za posledních 5 let činila průměrně něco kolem 6%. Jako u předchozího příspěvku, pokud tuto společnost zvažujete, tak doporučuji určitě hlubší analýzu a mrknout na konkurenci nebo na odvětví.

Splácení závazků z volného cashflow: Zde by společnosti trvalo uhradit všechny závazky, tedy v případě, že by na jejich úhradu vynakládala 12 mld. USD ročně zhruba 8 až 9 let. Obecně jsem rád, když je to do pěti let, ale i u jednoho z konkurentů jsem došel k podobnému číslu.

Ocenění: Toto ocenění je spíše tako jenom rychlý nástřel na základě těchto čísel. Jako vždy počítám se třemi scénáři. Průměrný roční růst volného za posledních 10 let byl 17%. Myslím si, že je tato hodnota dobrá, jako dlouhodobý odrazový můstek.

Tudíž moje scénáře budou vypadat následovně. U všech počítám s roční návratností 12,5%

První nejlepší scénář- Zde bych počítal s tím, že se společnosti podaří udržet 10 letý růst volného cashflow, tedy že bude i nadále růst průměrně o 17% ročně a P/FCF 17.

Druhý normální scénář- Každý ví, že společnosti nemohou růst stejně rychle do nekonečna, takže jsem se zde rozhodl zvolnit a počítat s průměrným 10% růstem a P/FCF 14

Třetí nejhorší scénář- Zde předpokládejme, že cena ropy klesne níž, než všichni očekávají a volné cashflow společnosti poroste jenom průměrně o 5% ročně a P/FCF 10

Po započtení bezpečnostního polštáře mi vyšla cena kolem 125 dolarů. To znamená, že za mě při současné ceně stojí společnost určitě za hlubší analýzy a mohlo by se jednat o potencionálního kandidáta do portfolií některých z vás. Ale samozřejmě až po hlubší analýze.

 

Závěr: Přijde mi že společnost je poměrně kvalitní a výsledky se drží svých konkurentů. Zde si společnost můžete srovnat s jedním z konkurentů https://bulios.com/status/23170-rychly-pohled-exxon-mobil-sazka-na-trh-s-ropou

Tuto společnost mimo jiné nakupovala i společnost známého investora Warrena Buffetta. Proč ale? to ví asi jenom Buffett sám. Osobně si myslím, že proto, že je tato akcie asi nejférověji oceněna trhem, a také má daleko lepší desetiletý růst volného cashflow než společnost Exxon Mobil $XOM-2.3% .

No příští týden pokud bude čas, tak bychom se podívali na posledního hráče v tomto oboru, kterého také nakupovala společnost Warrena Buffetta, a tím je společnost Occidental Petroleum Corporation $OXY+0.0% .


Autor @martinbartkovsky má karmu 60 a je členem této komunity od 04/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

$CVX+0.2% se od $XOM-2.3% příliš neliší, mají hodně podobný byznys i cena akcií se procentuálně pohybují velmi podobně

pravda

$CVX+0.2% má oproti $XOM-2.3% daleko lepší průměrný roční růst volného cashflow za posledních 10 let. Jinak jak říkáte, když si to srovnat s příspěvkem co jsem psal minulý týden, tak vlastně zjistíme že tyto dvě společnosti toho mají hodně stejného.

Buffett dosť verí  Chevronu jeho nemôžeme spochybňovať 😀

To nemůžeme, ale taky Buffett může vědět něco co my ne. A nebo chce prostě zastoupení tohoto sektoru a kupuje z důvodů, co jsem psal výše.

Áno to áno

@martinbartkovsky koukni na tohle, více tě to přiblíží aktuální situaci na ropě. https://www.vltavafund.com/dopisy-akcionarum/oilprices

zpochybňovat ne, ale ptát se je na místě :))

Buffett se o svém myšlenky určitě v budoucnu podělí

Já taky nic nezpochybnuju, proto mám ve výpočtu ceny zahrnuty 3 scénáře. A nemyslím si, že by $CVX+0.2% dokázal zvyšovat volné cashflow tak jako poslední rok po dobu následujících X let. Zkrátka věřím tomu že poroste ale ne tak rychle jako za poslední rok.