Legendární investor tvrdí, že tohle je jen začátek nejhoršího tržního propadu, který kdy zažil

Mnoho z nás spoléhá na to, že tento propad nebude už nadále až tak strašlivý a během několika měsíců se dočkáme uklidnění nebo zlepšení. Ti pesimističtí očekávají několik desítek měsíců útlumu. A pak jsou tu lidí, jako investiční legenda Jim Rogers, kteří vidí nejhorší krach jejich života. A co hůř, prý jsme teprve na jeho počátku. A člověku, který má za sebou takové výsledky by asi bylo vhodné naslouchat.

Podle Jima Rogerse nás čeká nejhorší bearmarket, který kdy zažil

"Tohle musí být nejhorší medvědí trh v mém životě, což znamená, že to půjde hodně dolů a bude to trvat dlouho," řekl 79letý investor minulý měsíc v rozhovoru pro ET Now.

Prudce rostoucí cenové hladiny představují další problém. Rogers tvrdí, že "většina centrálních bankéřů neví, co dělá", a "inflace se bude zhoršovat".

V této předpovědi má pravdu, protože jsme se právě dozvěděli, že spotřebitelské ceny v USA se v červnu oproti předchozímu roku zvýšily o 9,1 %, což je nejrychlejší tempo od listopadu 1981!

Rogers ví o vydělávání peněz v bouřlivých časech své. V roce 1973 spoluzaložil s Georgem Sorosem fond Quantum Fund, a to přímo uprostřed ničivého bearmarketu. Od té doby do roku 1980 přineslo portfolio výnos 4 200 %, zatímco index S&P 500 vzrostl o 47 %. No prostě podle výsledků se mu asi věřit dá 🤷😂

Pokud hledáte bezpečný přístav, Rogers říká, že "ve světě investic nic takového jako bezpečí neexistuje". Přesto multimilionář poukazuje na dvě aktiva, která by vám mohla pomoci odolat nadcházejícímu náporu - shodou okolností jsou také skvělým zajištěním proti prudké inflaci. Podle mě budou ale pro mnoho investorů poněkud not hot a staromódní.

Stříbro

Drahé kovy jsou pro investory v temných dobách dobrou volbou a Rogers je jejich dlouholetým zastáncem. "Stříbro je pravděpodobně méně nebezpečné než jiné věci. Zlato je ale pravděpodobně ještě méně nebezpečné," říká.

Zlato a stříbro nelze vytisknout ze vzduchu jako fiat peníze, takže mohou investorům pomoci uchovat bohatství v období inflace. Zároveň mají jejich ceny tendenci zůstat odolné v dobách krize. To však neznamená, že jsou odolné proti krachu. "Teď je nekupuji, protože při velkém kolapsu jde všechno dolů. Ale pravděpodobně budu kupovat další stříbro, až půjde ještě dolů."

Stříbro se hojně používá při výrobě solárních panelů a je důležitou součástí elektrických řídicích jednotek mnoha vozidel. Rostoucí průmyslová poptávka, kromě jeho užitečnosti jako zajištění, činí zejména ze stříbra atraktivní aktivum pro investory. Stříbrné mince a pruty můžete koupit přímo v obchodě se slitky. Můžete také investovat do stříbrných ETF, jako je iShares Silver Trust.

Mezitím mají solidní pozici pro cenový boom stříbra také těžaři stříbra, jako jsou Wheaton Precious Metals, Pan American Silver a Coeur Mining (CDE).

Zemědělství

Nepotřebujete titul z ekonomie, abyste pochopili přitažlivost zemědělství na medvědím trhu: Bez ohledu na to, jak velký bude příští krach, nikdo si "potraviny" ze svého rozpočtu nevyškrtne. To je prostě to naprosto nejbezpečnější místo.

Rogers vidí zemědělství jako potenciální útočiště v nadcházejícím kolapsu. "Stříbro a zemědělství jsou pravděpodobně nejméně nebezpečné věci v příštích dvou nebo třech letech," říká.

Chcete-li získat pohodlný způsob široké expozice vůči zemědělskému sektoru, podívejte se na fond Invesco DB Agriculture Fund $DBA-0.9%. Sleduje index složený z futures kontraktů na některé z nejobchodovanějších zemědělských komodit - včetně kukuřice, sójových bobů a cukru.

Můžete také využít fondy ETF, které vám pomohou získat přístup k jednotlivým zemědělským komoditám. Fondy Teucrium Wheat Fund $WEAT-1.7%  a Teucrium Corn Fund $CORN-1.4% si v roce 2022 připsaly 12 %, resp. 13 %.

Rogersovi se také líbí myšlenka investovat do zemědělské půdy jako takové. "Pokud nepřestaneme nosit oblečení a jíst jídlo, zemědělství se bude zlepšovat. Pokud ho opravdu, ale opravdu milujete, jděte a pořiďte si farmu a velmi, velmi, velmi zbohatnete," řekl koncem loňského roku finanční poradenské společnosti Wealthion. Bohužel v našich končinách je nákup půdy jako takové dosti problémový a taky drahý. Je možné se ale spolehnout na burzovní formu.

Některé realitní investiční fondy se specializují na vlastnictví zemědělské půdy, například Gladstone Land $LAND-1.3%  a Farmland Partners $FPI-1.0% 

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.


Timeline Tracker Overview