S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Brilantní kroky společnosti Disney vytvářejí nátlak na konkurenci

Pro všechny akcionáře společnosti Disney $DIS+0.2% mám 2 dobré zprávy, které mohou zapříčinit ''hladké'' proklouznutí rokem 2022 a s postupem času mohou přinést i slibné zisky. Obecně je nám známo, že streamovací sektor zažívá řadu problémů: inflace, zvýšené náklady na tvorbu obsahu, odchod předplatitelů a v neposlední řadě silný dolar v pozadí. Společnosti musí s těmito problémy bojovat a vzdorovat jim - Právě o tom bude dnešní článek zaměřený na společnost $DIS+0.2%.

 

Nebudu to zbytečně natahovat a jdeme rovnou na věc. Co stojí za zmínku u společnosti Disney, že o tom někdo vůbec píše článek?

Máme zde 2 hlavní pilíře pro lepší budoucnost a zvýšené příjmy. Jeden z nich už je defacto ''černé na bílém'' a na druhém se teprve pracuje. 

O co se jedná? 🤔

Koncem minulého týdne se objevila zpráva, že zábavní a mediální gigant Walt Disney $DIS+0.2% se údajně rozhodl, že příští měsíc zvýší ceny na streamovací platformě ESPN+. 

  • Manažerský tým společnosti Walt Disney Company se údajně rozhodl zvýšit ceny na ESPN+ o 3 dolary měsíčně.

Akcie však na tyto zprávy reagují pozitivně (růstem) -  Ačkoli se to nemusí zdát jako moc, zejména po měsících klesajících cen akcií, představuje to druh silné cenové síly, kterou společnost v současné době má. Streamovací sektor obecně zažívá určitou bolest, společnost Disney však silně vzdoruje. Část z toho lze připsat na vrub již tak nízkým cenám, které společnost má. Ale druhá část má pravděpodobně co do činění s kvalitou svých streamovacích služeb. 

  • Také je nutno brát v potaz, že prakticky žádná zábavní a streamovací společnost na světě není ani z poloviny tak ikonická, jako je právě Disney. Samozřejmě je to jen úhel pohledu a někdo mi může oponovat, že ta a ona společnost je na tom stejně a nebo dokonce lépe (ne není 😄, Disney je prostě ikonická značka) .
  •  Nelze však popřít, že se tento krok (zdražení předplatného) ukáže jako neuvěřitelně rostoucí pro horní a dolní linii společnosti.

Společnost není závislá pouze na Disney+

Streamování je v současné době v obtížné situaci. Zdá se, že počet platforem, které jsou dostupné, ztěžují některým předním hráčům zůstat relevantní a pokračovat v růstu.

Nepochybně se společnost Walt Disney v posledních letech ukázala jako all-star na tomto trhu. Od spuštění Disney+ v listopadu 2019 do konce prvního čtvrtletí fiskálního roku 2022 se tato konkrétní platforma rozrostla z ničeho na 137,7 milionu uživatelů po celém světě. Management stále očekává, že do konce roku 2024 dosáhne 230 až 260 milionů placených předplatitelů, přičemž celkový počet předplatitelů ve všech třech streamovacích službách se pohybuje mezi 300 a 350 miliony.

  • V současné době je Disney+ velkým hráčem ve streamovacím portfoliu společnosti Walt Disney. 
  • Společnost však není postavená jen na Disney+. Je také většinovým vlastníkem Hulu, který má 45,6 milionu placených předplatitelů, a ESPN+, který se může pochlubit 22,3 miliony.
  • Nyní však společnost učinila ještě větší a odvážnější krok tím, že chce zvýšit cenu na ESPN + o 3 $ měsíčně z 6,99 $ na 9,99 $. To je zhruba 43% nárůst a měl by být v platnosti od konce srpna tohoto roku. Ačkoli se zvýšení o 3 dolary nemusí zdát jako moc, mělo by to mít obrovský dopad na horní a dolní linii společnosti.

Zpráva č. 2

V současné době Walt Disney, Apple a Amazon soutěží o převzetí smlouvy na NFL Sunday Ticket od DirecTV, která byla dříve vlastněna společností AT&T, a které vyprší smlouva později v tomto roce. Zprávy naznačují, že DirecTV platila za Sunday Ticket až 2 miliardy dolarů ročně, ale nfl v současné době usiluje o práva mezi 2,5 a 3 miliardami dolarů ročně. Součástí toho by mohl být možný podíl v NFL Media, což je ligový interní televizní a webový konglomerát. Mohla by také zahrnovat práva na mobilní distribuci.

Stále není jasné, kdo bude vítězem a jaká by mohla být výplata. Některé zdroje naznačují, že Apple v současné době vede v nabídkovém řízení. Ale to samozřejmě nijak nepodkopává zájem ze strany Disney a Amazonu. Pro Disney by byla výhra velkým plusem, jelikož by to do značné míry mohlo napomáhat dalšímu růstu ESPN. 

  1. Co říkáte na novinky? 
  2. Myslíte si, že zdražení předplatného bude prospěšné pro společnost? Ptám se protože vždy hrozí riziko, že to nebude doceněno uživateli, kteří se mohou rozhodnout o ukončení předplatného na základě zdražení.
  3. Kdo získá smlouvu na NFL Sunday Ticket? Disney x Apple x Amazon?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1247 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Já spíš doufám v to, že zase nepřijde x vln covidu, skrz jejich zábavní parky. Zase na druhou stranu by to stáhlo lidi opět domů a streamovací platformy by opět rostly.

Těžko říct, myslím si, že covid pocítíme zase na podzim. Už teď začínají plašit...

Přijde mi, že disney+ získává strašně moc pozitivních ohlasů a získává si oblibu a to i na uzemi ČR. Je vážně možné, že ta základna bude během pár let enormní. Zdražení EPSN je dobrý krok, může to společnosti něco málo vykompenzovat.

Je pravda, že obliba Disney+ vzrůstá. Uvidíme kam se to celé posune za pár let...