S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Zkapalněný zemní plyn naplnil má očekávání. Mohou LNG akcie růst i nadále?

Pavel Botek
23. 8. 2022
7 min read

Asi 4 měsíce zpátky jsem se zaměřil na LNG akcie - akcie zkapalněného zemního plynu, jakožto možné a účinné alternativy pro přetrvávající krizi a nedostatek zemního plynu. Všechny mnou zmíněné akcie zaznamenaly od té doby poměrně slušný růst, což mě přivádí k otázce: Vyplatí se do LNG akcií stále investovat? Myslím si, že ano. Dnes vám představím 2 akcie s tímto zaměřením.

Určitě jste všichni zaznamenali, že cena zemního plynu v posledních dnech prudce rostla. Proč?

Naše závislost (celé EU) na ruském plynu se prozatím tak nějak nezlepšila, což je i odraženo do ceny, když nám Rusko opět oznámilo odstávku na 3 dny. Dokážete si ale představit, co by se s cenou mohlo stát v zimě, když by Rusko chtělo tvrdě vracet úder a pozastavit plyn na týden a víc? Bylo by to šílené, to bez debat. Jaká je šance pro tento scénář, to už nechám na vás.

Pořád zastávám názor, že LNG je skvělou příležitostí a jednou z top alternativ. Dnes se podíváme na 2 akcie, které sice zaznamenávají silný růst, ale neustále mají prostor jít ještě výš v příštích měsících a letech.

Můj první článek na téma LNG, kde všechny mé tipy vzrostly od data vydání článku: Zkapalněný plyn je budoucností pro investory, tyto 3 zvučná jména si zaslouží naši pozornost | Bulios

Kde se LNG využívá a v čem je jeho výhoda?

V některých zemích Evropy se LNG už poměrně běžně využívá v nákladní dopravě, uplatní se ale také v železniční nebo lodní dopravě. Kromě toho je možné LNG využít v energetice, a to nejen v lokalitách, které leží mimo síť plynovodů, a nemají tedy běžný přístup k zemnímu plynu. Zkapalněný zemní plyn mohou spalovat plynové kotle, sporáky, tepelná čerpadla a řada dalších zařízení.

Výhody LNG

  • Zaujímá cca 600 krát menší objem než plynný zemní plyn, což představuje jeho hlavní výhodu při skladování a dopravě. 
  • Pohon na LNG v porovnání s naftou snižuje emise oxidu uhličitého o 15 procent, emise oxidů dusíku až o 90 procent a produkci pevných částic sráží v podstatě na nulu. V případě obohacení o biometan je ekologický přínos ještě výraznější.

Nyní přejdeme na konkrétní akcie:

Golar LNG Limited $GLNG-0.1% 

$GLNG-0.1%

Golar LNG sice už vzrostl o víc jak 100% v letošním roce, to ale nic moc nemění na názoru odborníků, že tento trend bude pokračovat i v příštích letech. Společnost dělá úspěšné kroky na poli akvizic, kde hlásí další prodloužení strategického (20letého) partnerství s Gimi FLNG, které bude pronajímat své plovoucí jednotky na zkapalněný zemní plyn.

Při pohledu do minulosti už není $GLNG-0.1% tou starou beznadějnou společností, která se rozhlíží na novém dně. EBITDA se zlepšil z  -66 milionů v roce 2016 na více než 300 milionů dolarů v roce 2021. Navíc se očekává, že v příštích 2-3 letech se EBITDA zčtyřnásobí.

  • Očekává se, že se během pár let dokáže společnost vymanit ze svého prudšího zadlužení a bude přinášet ještě mnohem lepší výsledky. 

Golar LNG těží ze zlepšeného výkonu FLNG (Floating Liquefied Natural Gas). Jednotka FLNG si i nadále vede dobře a pomáhá společnosti v nejvyšší linii. Poptávka po plavidlech na LNG pravděpodobně zesílí kvůli rusko-ukrajinské válce, protože evropské země hledají dodávky plynu mimo Rusko. Společnost Golar LNG dosáhla ve druhém čtvrtletí roku 2022 lepšího než očekávaného zisku na akcii. Upravený ukazatel EBITDA ve společnosti Golar LNG vzrostl v červnovém čtvrtletí meziročně o 155 %. Po dokončení odštěpení své flotily TFDE v červnovém čtvrtletí se GLNG zaměřila výhradně na své podnikání v oblasti FLNG, které přináší tučné zisky.

Cheniere Energy $LNG+1.4% 

Když jsem psal první článek o $LNG+1.4% tak byla cena 149$ za akcii a stále jsem to bral jako příležitost pro investici. 

A při ceně 165$? Možná mě budete mít za blázna, ale stále tam vidím potenciál. Společnost Cheniere Energy vykázala za posledních dvanáct měsíců výrazné meziroční zlepšení svých financí. V hlavní roli byl převážně nárůst ceny zemního plynu, což hnalo $LNG+1.4% výše.

Společnost sice nesplnila očekávání analytiků, ale celkově to bylo silné a úspěšné čtvrtletí, protože Cheniere Energy udělala velký pokrok v posilování své rozvahy.

  • Společnost Cheniere Energy přinesla ve druhém čtvrtletí roku 2022 celkové tržby ve výši 8,007 miliardy dolarů. To představuje podstatný nárůst o 165,40% oproti 3,017 miliardy dolarů, které společnost přinesla během předchozího čtvrtletí.
  • Společnost v posledním čtvrtletí vykázala provozní zisk ve výši 1,477 miliardy dolarů. To představuje podstatný nárůst o 911,64% oproti 146 milionům dolarů, které firma vykázala v předchozím čtvrtletí.

Zároveň $LNG+1.4% získala kompenzaci od společnosti Chevron za předčasné ukončení smlouvy o používání terminálů výměnou za platbu ve výši 765 milionů dolarů.

Cheniere je podnik zabývající se zkapalněným zemním plynem (LNG). V letošním roce společnost Cheniere dospěla ke svému rozhodnutí o finančních investicích (FID) a vybudovala svůj projekt rozšíření Corpus Christi (CC) fáze 3.

  • Tím se zvýší produkce o přibližně 10 milionů tun ročně, čímž se celkový objem terminálu zvýší na 25 milionů tun ročně. Tato dodatečná kapacita by se měla dostat na globální trhy do konce roku 2025.

Pro tvorbu tohoto článku jsem se inspiroval zde + jsem tím navázal na první sérii o LNG: (215) Cheniere (LNG) and Golar LNG (GLNG) Are Aggressive Growth Stocks - YouTube

Závěr

V rozvahách těchto společností vás možná vyděsí položka dluhů, která se mnohdy nese v enormních číslech, ale v případě LNG u mě stále převyšuje vidina vysokého potenciálu, která je zesílena zdražováním a nedostatkem energií. Zároveň je to i taková menší spekulace z mé strany, jelikož vidíme, že zemní plyn i LNG brutálně rostou při každé odstávce plynu z Ruska. Nemyslím si, že by k nám chtělo být Rusko nějakým způsobem nápomocné a proto očekávám takových odstávek ještě pár (a možná i delších, hlavně v období zimy, kdy to bude pro EU velice kritické období). LNG je jednou z ekologických a účinných alternativ, kde se mohou jednotlivé státy poohlížet při hledání náhrady za dodávky zemního plynu z Ruska. Přestože se mohou zdát už ceny některých LNG akcií jako drahé, tak se stále nebojím držet a očekávám pokračující růst. Ale to je pouze můj názor, který nemusí být správný.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.