S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Pokiaľ vlastníte tieto 3 spoločnosti mali by ste ich predať, pretože môžete prísť o peniaze

Kristian Šooš
29. 10. 2022
6 min čtení

Pre tieto akcie môže byť na obzore viac problémov, ako väčšina investorov práve vidí a preto by mali včas prehodnotiť svoje pozície. V tomto šialenom trhovom prostredí je ľahké urobiť unáhlené investičné rozhodnutie alebo držať akciu príliš dlho bez toho, aby ste si uvedomili, že sa veci zmenili.

3 akcie, ktoré by mali investori prehodnotiť.

Posledné dva roky na trhu sú vysoko volatilné a je možné, že niektorí z nás držia spoločnosti, ktoré sú už teraz pomerne dosť v mínuse a nie je vylúčené, že tento trend nebude pokračovať.

O aké spoločnosti sa teda jedná?

1. Deere & Company $DE-4.7%

Deere & Company vyrába a distribuuje rôzne zariadenia po celom svete. Spoločnosť pôsobí v štyroch segmentoch: Výroba a presné poľnohospodárstvo, Malé poľnohospodárstvo a trávnik, Stavebníctvo a lesníctvo a Finančné služby.

Veľkolepý rok 2021 pre výrobcu poľnohospodárskych strojov vyzerá tak, že sa pretiahne aj do tohto roka. Konkrétne, minuloročný 24% vrcholový nárast viac ako zdvojnásobil zisky potlačené pandémiou v roku 2020 a analytici očakávajú rast tržieb o 18 % v roku 2022, aby sa zisk na akciu zvýšil z 18,99 USD na 22,99 USD. Očakáva sa, že rast tržieb sa v roku 2023 trochu spomalí, ale očakáva sa, že rast ziskov zostane blízko súčasného tempa.

Tieto výhľadové očakávania však môžu byť viac než príliš optimistické.

Čo môže ohroziť spoločnosť? Nie sú to údaje, ktoré väčšina investorov zvažuje – alebo o nich dokonca vie – keď premýšľajú o tom, ktoré akcie kúpiť alebo predať. Ale skutočnosť, že index predaja poľnohospodárskeho vybavenia na Rural Mainstreet Creighton University klesal každý mesiac od apríla do augusta. Taktiež nákupný boom a následné závratne vysoké ceny poľnohospodárskeho vybavenia zaznamenané v roku 2021 potichu, ale dramaticky ochladzujú. Stavebný biznis Deere je v podobnej situácii, čelí porovnateľnému spomaleniu a zníženiu cenovej sily.

2. Royalty Pharma $RPRX-0.4% 

Spoločnosť spolupracuje s inovátormi z akademických inštitúcií, výskumných nemocníc a neziskových organizácií, malých a stredných biotechnologických spoločností a farmaceutických spoločností. Jej portfólio pozostáva z licenčných poplatkov za približne 35 predávaných terapií a 10 kandidátov na produkty vo fáze vývoja, ktoré sa zaoberajú rôznymi terapeutickými oblasťami, ako sú zriedkavé choroby, rakovina, neurológia, infekčné choroby, hematológia a cukrovka.

Ako už bolo spomenuté organizácia získava práva na licenčné poplatky za predaj určitých liekov. Poskytne tiež finančné prostriedky na lieky, ktoré sú v súčasnosti vo vývoji, čím sa zabezpečí časť ich toku príjmov, ak a keď budú schválené. Nedávno spoločnosť napríklad oznámila dohodu so spoločnosťou Merck, ktorá ponúka čiastočné financovanie 3. fázy štúdie spoločnosti Merck na liečbu schizofrénie MK-8189 výmenou za časť predaja, ktorú môže liek prípadne vygenerovať.

Je to dosť šikovný obchodný model, ktorý v priebehu niekoľkých posledných rokov fungoval viackrát. Je nestály a kapitálovo náročný. Ale v širšom zmysle to funguje.

Čo môže ohroziť spoločnosť? Model má však potenciálne fatálnu chybu. Ak federálni regulátori alebo zákonodarcovia pristúpia k obmedzeniu cien liekov, farmaceutické spoločnosti môžu prehodnotiť hodnotu takéhoto partnera a rozhodnúť sa prestať zdieľať náklady a licenčné poplatky s hráčmi tretích strán, ako je tento. Koniec koncov, väčšina farmaceutických spoločností môže plne financovať všetok svoj vlastný výskum a vývoj a v konečnom dôsledku si ponechať všetky budúce zisky z liekov. Taktiež prednedávnom americký prezident Joe Biden nariadil ministerstvu zdravotníctva a sociálnych služieb, aby preskúmalo ďalšie spôsoby zníženia nákladov spotrebiteľov na lieky na predpis. Toto sú len malé náznaky oveľa väčšieho úsilia, ktoré by mohlo byť nepriaznivé pre zisk spoločnosti Royalty Pharma.

3. Erie Indemnity $ERIE+0.4%

Erie Indemnity Company pôsobí v skutočnosti ako riadiaci právnik pre predplatiteľov na Erie Insurance Exchange v Spojených štátoch. Spoločnosť zabezpečuje predaj, upisovanie, vydávanie poistiek a obnovovacie služby pre poistencov v mene Erie Insurance Exchange. Ponúka tiež služby súvisiace s predajom, vrátane odmeňovania agentov a služieb podpory predaja a reklamy a upisovacie služby. Ďalšie služby pozostávajú zo služieb zákazníkom a služieb administratívnej podpory, ako aj služieb informačných technológií.

Spoločnosť s 12 miliardami dolárov premenila v minulom roku príjmy v hodnote 2,6 miliardy dolárov na čistý príjem tesne pod 300 miliónov dolárov, čo je úctyhodné, ale sotva postačujúce. Prečo sa teda akcie Erie Indemnity pohybujú ako rastové akcie, aj keď nimi nie sú? To je dobrá otázka. Neexistuje žiadna dobrá odpoveď.

Akcie Erie sa teraz obchodujú za 39-násobok tohtoročných očakávaných ziskov a takmer 36-násobok budúcich plánovaných ziskov na akciu. To je ďaleko za priemernou cenou poistnej akcie založenou na príjmoch, takže táto spoločnosť je nepríjemne zraniteľná.

Samotné rozhodnutie je rozhodne na vás, čo sa týka prvej spoločnosti je to podľa mňa diskutabilné, nakoľko poľnohospodárstvo a stavebníctvo sú určite perspektívne odvetvia, avšak očakáva sa spomalenie. Pharma business je za mňa vysoko rizikový, a teda ja by som sa mu osobne vyhýbal ale je to len môj osobný názor a tretia spoločnosť mi taktiež príde vysoko zraniteľná.

DISCLAYMER: Toto nie je investičná rada, iba analýza retail investora.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.