Tento jeden kus technologie má potenciál navždy změnit EV průmysl

Společnost Tesla překročila hranici bilionu dolarů. Lucid právě uvedla na trh své první vozy s dojezdem přes 500 mil. Rivian provedla největší IPO vstup na burzu od dob Facebooku a každá starší automobilka - od Fordu přes GM až po Volkswagen, investuje desítky miliard dolarů do elektrifikace svých vozových parků. Elektrická revoluce je jednoduše tady a s ní jeden nový kus technologie, který by mohl navždy změnit celý průmysl...


Ale vše začíná u jednoho problému: revoluce v elektromobilech nenastane, dokud nevyrobíme lepší baterie. Tato krutá realita spočívá v tom, že baterie sice umožňují, aby věci fungovaly, ale dnešní baterie brání tomu, aby elektromobily fungovaly tak dobře, jak by mohly.

Jistě, vypadá to neintuitivně, ale je to naprostá pravda, a abychom pochopili proč, musíme se vrátit do hodin chemie. Baterie se skládají ze tří věcí. Katody, anody a elektrolytu. Baterie fungují tak, že podporují tok iontů mezi katodou a anodou prostřednictvím elektrolytu.

Běžné lithium-iontové baterie, které jsou v současné době dominantním status quo v chytrých telefonech, chytrých hodinkách, elektromobilech a tak dále, jsou postaveny na chemii kapalných baterií.

To znamená, že se skládají z pevné katody a anody, které spojuje roztok kapalného elektrolytu. Tyto baterie už léta dělají zázraky. Vzhledem k fyzikálním omezením spojeným s kapalným elektrolytem se však nyní dostávají na hranici svých možností, pokud jde o hustotu energie článků, což v podstatě znamená, že pokud chceme, aby naše telefony, hodinky a elektromobily vydržely déle a nabíjely se rychleji, potřebujeme zásadně jiné baterie.

U polovodičových baterií je název v podstatě vše říkající. Vezměme si roztok tekutého elektrolytu v běžných bateriích. Stlačte ho do pevné látky. Vytvořte malou, hyper kompaktní pevnou baterii, která protože nemá žádný zbytečný prostor - vydrží mnohem déle a nabíjí se mnohem rychleji.

Baterie v pevné fázi ("solid-state battery") by mohly být klíčem k tomu, aby naše telefony vydržely napájet celé dny... aby se naše chytré hodinky plně nabily během několika sekund... a ano, aby elektromobily mohly ujet tisíce kilometrů bez nutnosti dobíjení 😄.

Proto se polovodičovým bateriím u investorů říká "věčné baterie" - a právě proto jsou tyto věčné baterie klíčovou technologií, která je potřebná k tomu, aby elektromobilní revoluce vstoupila do další fáze růstu.

Výroba polovodičových baterií je však složitá a nákladná věda - a nikdo zatím nepřišel na to, jak ji cenově dostupně a udržitelně provést 😅. Až dosud.

Několik slibných technologických startupů dosáhlo v posledních několika letech významného technického pokroku v konstrukci životaschopných a účinných pevnolátkových baterií. Jeden z nich - QuantumScape $QS-2.5% - tento problém v podstatě vyřešil.

https://twitter.com/next_china/status/1473251929472053249 

Největší překážkou u polovodičových baterií je něco, čemu se říká "dendrites", což jsou malé trhliny, které se v pevném elektrolytu vytvářejí během nabíjení a dobíjení a které se nakonec zvětší natolik, že baterii zkratují. Velký průlom v oblasti polovodičových baterií tedy spočívá ve vývoji materiálu pevného elektrolytu, který je odolný vůči dendritům.


Přibližně před rokem společnost QuantumScape $QS-2.5% oznámila, že se jí to podařilo. Společnost zveřejnila údaje z interních testů, které to dokládají. Akcie společnosti QuantumScape $QS-2.5% během několika týdnů vzrostly z 10 na 130 dolarů.

$QS-2.5% 

Akcie společnosti QuantumScape $QS-2.5% se však následně propadly zpět na 20 dolarů, protože investoři začali zpochybňovat oprávněnost interních údajů společnosti. Koneckonců je ještě musela veřejně ověřit třetí strana. 

Tyto obavy se však během uplynulého měsíce rozplynuly, protože společnost QuantumScape zveřejnila údaje z testování třetí stranou, které potvrdily její interní údaje a obecně zdůraznily, že společnost QuantumScape $QS-2.5% skutečně vytvořila malé polovodičové baterie, které fungují 😄.

Celkově lze říci, že technický pokrok, kterého bylo dosaženo v oblasti chemie polovodičových baterií, není přeceňován. Je legitimní. Dochází k němu. A během několika příštích let tato nově vznikající technologie navždy změní odvětví elektromobilů - a vlastně navždy změní celý svět elektroniky.


držím $QS-2.5% palce, tohle by mohlo být opravdu velké 😁

Partner

Je fascinující jak se technologie neustále posouvají a co bylo dříve nepředstavitelné je dnes standardem 👏

Nejsem si jistý, ale myslím, že jim potrvá snad až do 2024, než začne výroba 🤔

tohle bude jednou naprostá pecka 😁

Timeline Tracker Overview