Revoluční pilulka Pfizeru proti koronaviru navždy změní, jak vnímáme potenciál firmy

Pro společnost Pfizer a její investory to byl vážně skvělý rok, protože cena akcií letos vzrostla o krásných více než 62 %. Vakcína Pfizeru nadále dominuje na trhu a dlouhodobě se postará o růst tržeb. Nedávno se však objevil i potenciálně jiný zdroj příjmů, který by mohl navždy změnit pohled, jakým nahlížíme na akcie firmy...    


Akcie společnosti Pfizer se momentálně obchodují na rekordních hodnotách poté, co Úřad pro kontrolu potravin a léčiv povolil jejich dvou komponentní léčbu pro nouzové použití.

Tablety, souhrnně nazývané Paxlovid jsou nyní povoleny k léčbě koronaviru u pacientů ve věku od 12 let, u nichž hrozí rozvoj závažného onemocnění. Paxlovid obsahuje jednoduše jeden lék, který blokuje aktivitu enzymu, který virus potřebuje k replikaci.

https://twitter.com/cnnbrk/status/1473708577017810952 

Druhý lék zase zpomaluje, jak rychle tělo metabolizuje první lék. Kromě přípravku Paxlovid Pfizeru $PFE-0.4% schválil úřad FDA také Molnupiravir, jednu tabletu od společností Merck $MRK+0.1% a Ridgeback Biotherapeutics 🤔. Že by konkurence? 

Úřad FDA však poznamenal, že Molnupiravir by se měl používat pouze v případě, že jiné možnosti nejsou dostupné nebo vhodné 😅. Z tohoto rozlišení by měla definitivně těžit společnost Pfizer $PFE-0.4%.

Akcie společnosti Pfizer v prosinci také vzrostly poté, co společnost uvedla, že posilovací injekce její vakcíny proti koronaviru vede k silnému zvýšení protilátek. V návaznosti na to FDA schválila posilovací injekci pro osoby starší 16 let. 

Vakcína pro děti mladší 5 let však bude odložena až do první poloviny roku 2022. Nyní společnost testuje tří dávkovou primární sérii. Pfizer rovněž připravuje akvizici společnosti Arena Pharmaceuticals $ARNA za 6,7 miliardy dolarů. 

To by bylo tak nějak k novinkám ohledně společnosti $PFE-0.4%, ale ted ta nejdůležitější otázka...vyplatí se dnes nakoupit akcie? 

$PFE-0.4% 

Ve třetím čtvrtletí činil upravený zisk společnosti Pfizer 1,34 dolaru na akcii, což je o 129 % více než v předchozím roce. Tržby vzrostly o 134 % na 24,09 miliardy dolarů. Oba ukazatele tak překonaly odhady.

Analytici oslovení společností FactSet předpokládají, že v roce 2021 by měl Pfizer vydělat celkem 4,21 dolarů na akcii, což po odečtení některých položek představuje nárůst o 90 %. Tržby by podle analytiků měly vzrůst o 95 % na 81,61 miliardy dolarů.

 Pokud jde o antivirotika, společnost Pfizer $PFE-0.4% testovala Paxlovid (tabletu) u neočkovaných pacientů s koronavirem, u kterých hrozí riziko vzniku závažného onemocnění. Lék snížil počet hospitalizací o 89 %, pokud pacienti zahájili léčbu do tří dnů od začátku příznaků. Žádný příjemce přípravku Paxlovid nezemřel.

U osob se standardním rizikem závažného onemocnění snížil režim hospitalizace o 70 %. Mezi těmito příjemci přípravku Paxlovid rovněž nedošlo k žádnému úmrtí. Výsledky byly výrazně lepší než u konkurenční pilulky společnosti Merck, Molnupiraviru, který snížil počet hospitalizací pouze o 30 %. 

Jeden pacient užívající Molnupiravir dokonce zemřel. Molnupiravir s sebou nese také riziko vzniku rakoviny nebo přenosu vrozených vad na nenarozené děti u těhotných žen. Je tak jasná, že v tomto ohledu bude na trhu pravděpodobně dominovat Pfizer. 

Pilulka sebou nese obrovský potenciál a do budoucna by se mohla podílet na růstu tržeb. Nabízí totiž možná novou skupinu potenciálních zákazníků, lidí, kteří odmítají projít procesem standartního očkování. 

Letošní růst tržeb by se dal jednoduše popsat jako extrémně dobrý a proto pochybuji, že ho bude možné příští rok zopakovat. Akcie Pfizeru jsou dnes na valuaci 325 miliard dolarů relativně dost nadhodnocené 😅.


$PFE-0.4% dlouhodobě asi dobrá investice, ale dneska je cena prostě moc vysoko 😅

Skvělé, posílám dál 👌

Mám to podobně, na mě je $PFE-0.4% také moc drahý 😅

Timeline Tracker Overview