S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Palantir analýza: Bilionový business či nevyhnutelný pád na $10?

Na akcie Palantiru narazil pravděpodobně již každý investor, kdo sleduje zahraniční investiční scénu. Má se jednat o jednou údajně bilionový business, který navždy změní, jak naše společnost nahlíží na data a jejich zpracování. Přesto byly akcie Palantiru v posledních několika měsících potrestány natolik, že se dokonce nachází na historických minimech. Mají šanci se ještě vzpamatovat, nebo je hranice $10 nevyhnutelně další zastávkou? 


Společnost Palantir Technologies $PLTR+1.4% v posledních měsících oznámila několik působivých obchodních transakcí a objevují se náznaky, že její podnikání v oblasti státní správy by mohlo být do budoucna ještě lepší, než jsem v minulosti předpokládal.  
Nicméně vzhledem k mým přetrvávajícím obavám ohledně ziskovosti společnosti, konkurence a ocenění zůstávám vůči akciím $PLTR+1.4% v posledních týdnech velmi medvědí. Mezitím je ocenění akcií stále poměrně vysoké a jejich konkurenční výhoda na přeplněném trhu je sporná 🤔. 

Pokud tedy máte v současné době pozici, myslím, že byste ji měli prodat. A pokud uvažujete o jejím navýšení, prozatím bych s tím počkal. Nebo se jí prostě vyhněte úplně 😅. To bude asi nejlepší...

$PLTR+1.4% akcie

Raději ale začneme tím pozitivním: Palantir podepsal obrovskou smlouvu s jihokorejskou společností Hyundai Heavy Industries. Obě společnosti tak momentálně pracují na vybudování platformy pro zpracování velkých objemů dat pro hlavní činnosti společnosti HHI, včetně stavby lodí, pobřežních konstrukcí, stavby námořních lodí a lodních motorů. 

https://twitter.com/business/status/1478596379412992002 

A co je důležité, společnost Hyundai Heavy předpokládá, že v letošním roce získá zakázky v hodnotě 17,4 miliardy dolarů. Jinými slovy, tato korejská společnost je poměrně velká, takže i tento obchod bude pro $PLTR+1.4% pravděpodobně poměrně velký.

Mezitím 7. prosince společnost Palantir oznámila, že bude spolupracovat s německou zdravotnickou společností Merck na řešení několika problémů, především však s nedostatkem jejich čipů. 

Německý Merck není zdaleka tak velký jako americký farmaceutický gigant s podobným názvem (cesty obou společností se před mnoha desetiletími rozešly). Německá společnost je však stále relativně důležitá a známá, neboť její tržní kapitalizace podle Yahoo Finance přesahuje 90 miliard dolarů 🤔.

A konečně 20. prosince společnost Palantir oznámila, že navázala spolupráci s malým výrobcem léků, společností Dewpoint Therapeutics. Tato dohoda spolu s oznámením společnosti Merck naznačuje, že Palantir $PLTR+1.4% může v budoucnu generovat velké příjmy od farmaceutických společností.

https://twitter.com/InvestingDesk/status/1472943357085327370 

Ačkoli se spolu s řadou analytiků z Wall Street obávám o vyhlídky vládního podnikání společnosti Palantir, společnost v poslední době získala několik důležitých smluv od federální vlády. 

Například 17. prosince společnost Palantir oznámila, že americká armáda se rozhodla prodloužit spolupráci se společností na armádní platformě pro analýzu dat. A začátkem téhož měsíce společnost Palantir $PLTR+1.4% oznámila, že získala nový kontrakt v hodnotě 43 milionů dolarů s Velitelstvím vesmírných systémů (SSC) vesmírných sil.

Ziskovost a konkurence jsou stále znepokojující

Palantir ztrácí opravdu hodně peněz, zejména pokud se do rovnice započítají obrovské částky na odměny v podobě akcií. Například ve třetím čtvrtletí společnost prodělala 385 milionů dolarů, pokud se započítá přibližně 283 milionů dolarů za akcie, které vydala 😅. To je šíleně moc a navíc je to úplně zbytečné...

Zajímavá je také hypotéza, že vzhledem ke značnému počtu dodavatelů v oblasti obrany, kteří využívají umělou inteligenci, a skutečnosti, že existuje více společností zabývajících se analýzou dat, čelí Palantir velké konkurenci. 

Na podporu tohoto přesvědčení se mi bohužel nepodařilo najít žádnou významnou konkurenční výhodu, kterou by společnost Palantir $PLTR+1.4% měla oproti svým rivalům. 

Navíc jsem nedávno našel článek z roku 2018 ve Wall Street Journal, který ukazuje, že historicky byla společnost Palantir ochotna prodělávat na svých zakázkách v soukromém sektoru, které bývají poměrně náročné na pracovní sílu.


A konečně, společnost Palantir nezveřejňuje hodnotu většiny svých zakázek v soukromém sektoru 🤔. Tyto informace mě dohromady vedou k domněnce, že komerční obchody společnosti nemusí být příliš ziskové.

Na adresu odměňování v podobě akcií své společnosti šéf Palantiru Alex Karp v listopadu správně uvedl, že aby společnosti přilákaly nejlepší technologické zaměstnance, musí platit velké odměny. 

S tímto názorem souhlasím. Myslím si však, že tím, že společnost Palantir používá tolik akcií na odměňování svých zaměstnanců a následně je nezahrnuje do výpočtu zisku a ztráty, není vůči investorům tak transparentní, jak by mohla být. 

Společnost Palantir v poslední době uzavřela několik působivých obchodů. Přesto mám nadále obavy o její konkurenci a ziskovost. A co víc, navzdory propadu akcií v posledních týdnech se akcie stále obchodují na zvýšené valuaci 15násobku průměrného odhadu analytiků pro rok 2022

To jsou upřímně naprosto šílené hodnoty a podle mě čekají Palantir akcie $PLTR+1.4% výrazné propady i v budoucnu. Můžeme se tedy potenciálně dočkat i hranice 10 dolarů za kus...

Jak jsem jinak koukal, tak k relativně podobnému výsledku nakonec došli i například - @kevinporters: Investice do Palantiru by jednou mohla být zkázou vašeho portfolia či @drakostonks: Analýza společnosti Palantir: Je správný čas na nákup akcií?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Na trhu toľko dobrých možnosti tak prečo by niekto kupoval stále drahý  $PLTR+1.4% :) Ak chcete prispieť gen. riaditeľovi na plat, ktorý bol v minulom roku vyšší vďaka SBC ako celkové tržby spoločnosti, dajte to radšej mne :)

Jaké jsou za tebe lepší alternativy? :)

Momentálne na týchto cenách vidím veľkú príležitosť v $APPS-2.3% , nehovorím, že cena nemôže ešte klesať pri tejto volatilite trhov, ale to ocenenie pri tak rastovej spoločnosti je u mňa na dobrej cene.

Neprodám, pořád je tam obrovský potenciál ☺️

Zrovna jsem zvažovala nákup Palantiru 🤔

Skvělý rozbor 👍

Valuace pořád šílená, ale společnosti věřím 🤟🏻