S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

V USA se ochlazuje, investoři čelí akciovému chaosu

Dominik Guzdek
23. 1. 2023
3 min read

Týden s sebou přinesl několik signálů zpomalující ekonomiky v USA. Jedním z nich je prosincový pokles maloobchodních tržeb o 1,1 %.

Američané se uskromňují na čerpacích stanicích,  nebo v obchodech s elektronikou či nábytkem. Přínosem slábnoucí ekonomiky je pro investory klesající inflační tlak.

Na trzích se v minulém týdnu nesl u investorů spíše smíšený sentiment. Akcie se uprostřed týdne dostaly do záporu poté, když zprávy z ekonomiky poukázaly také na slabší výrobní sektor. Ten v prosinci oslabil o 0,5 %. Burzám nepomohla ani debata o dluhovém stropu v USA. Ve Washingtonu došlo k hádce mezi demokraty a republikány, když ve fiskálních otázkách zůstaly tyto dvě skupiny v rozporu a americké ministerstvo financí muselo ve čtvrtek přijmout zvláštní opatření, aby se kvůli dluhovým závazkům zabránilo potenciálnímu selhání.

Za velkou louží působí smíšeně i start výsledkové sezóny. V klasickém bankovnictví byl zaznamenán růst příjmů, a to hlavně díky vysokým úrokovým sazbám. V oblasti investičního bankovnictví tomu bylo ale o poznání hůře. To vykázalo razantní propady investičních aktivit a muselo začít redukovat své výdaje. Investiční banky tak zahájily fázi propouštění svých zaměstnanců.

Propouštění pokračuje i v technologickém sektoru a nyní se k této činnosti přidává i společnost Microsoft. Ta plánuje propustit cca 10 tisíc zaměstnanců. Jinak tomu není ani u gigantického Apple.

Svou statistikou ale potěšil při zveřejnění výsledků Netflix, kterému přibyli noví odběratelé na předplatné. Nyní se tak u technologické společnosti celkově registruje 231 milionů předplatitelů. Na tyto zprávy akcie NFLX vzrostly v pre-marketu o 6 %.

Navzdory inflačním tlakům udržela japonská centrální banka na svém lednovém zasedání velmi nízké úrokové sazby, včetně stropu pro výnos svého 10letého státního dluhopisu, který se pohybuje na hodnotě 0,5 %. Rozhodnutí Bank of Japan tak překonalo očekávání trhu a japonský akciový index Nikkei v týdnu připsal 2,7 %.

Od začátku roku japonský index Nikkei 225 poráží S&P 500. Zdroj: TradingView

V závěrečném lednovém týdnu by měli investoři sledovat pokračující výsledkovou sezónu v USA, kde se představí zajímavé firmy. Například Microsoft, Tesla, Visa, Chevron nebo Intel.

Investoři by měli i přes snižující se index VIX na burzách dbát zvýšené opatrnosti. U akciových titulů se totiž mohou objevovat tzv. bull trapy. U těch krátkodobě akcie narůstají na hodnotě a falešně představují rostoucí trend. V týdnu se také bude čekat na čtvrteční zveřejnění vládního odhadu amerického HDP za 4. čtvrtletí 2022, které by podle expertů mělo být mírně slabší, než v předchozím kvartálu.

Disclaimer: Tento článek je informativního charakteru a nejedná se o investiční doporučení. Autor nenese žádnou zodpovědnost za možné riziko v případě jakékoliv investice na základě tohoto článku.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.