S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

Bank of America varuje před obrovskou chybou, které by se investoři mohli v tomto období dopustit

Dominik Petrnoušek
11. 2. 2023
4 min read

Dělat správné kroky na trzích není jednoduché. O to víc, když se nacházíme v tak turbulentním prostředí. Člověk nechce udělat unáhlené rozhodnutí, ale ani nic zaspat. A právě před tím nyní varuje jedna z největších bank.

Bank of America varuje před chybou, které by se nyní investoři mohli dopustit

Všichni se teď po vydařeném lednu bojí propadu. Investorům hrozí brutální pokles, pokud se hospodářský růst v druhé polovině roku zastaví, tvrdí stratégové Bank of America $BAC+0.4%

"Nejhorší je vždy zaspat a prováhat propad, napsal ve své poznámce tým vedený Michaelem Hartnettem. Riziko spočívá v tom, že se v příštích několika měsících opět rozhoří inflace a že americká ekonomika bude ve druhé polovině roku 2023 čelit hlubší recesi poté, co v prvních šesti měsících roku zůstala odolná, uvedli.

Globální akciové fondy zaznamenaly v posledních čtyřech týdnech příliv 44,7 miliardy dolarů, uvádí se v poznámce s odkazem na údaje společnosti EPFR Global. Akcie od začátku roku 2023 rostly díky známkám ochlazování inflace, optimismu ohledně znovuotevření čínské ekonomiky a nadějím, že zpomalení ekonomiky donutí světové centrální banky pozastavit zvyšování sazeb.

Inflace chladne. Není však jisté, že nejde jen o falešný signál. Zdroj

V pátek údaje ukázaly, že zaměstnavatelé v USA v lednu vytvořili více pracovních míst, než se očekávalo, zatímco míra nezaměstnanosti klesla na 53leté minimum, což podtrhuje odolnost trhu práce navzdory nejagresivnějšímu zpřísňování Federálního rezervního systému za poslední roky.

Nejhorší výkonnost známého 60/40 portfolia za posledních 100 let. Zdroj

Americkým akciám se ale stále daří. Překvapivé je, že Evropa je ale překonává, což se normálně nestává. Nestává se to často, ale evropské trhy mají potenciál zesměšnit letos USA. Bude Evropa letos lepší volbou pro investice?

Hartnett doporučuje investorům začít prodávat index S&P 500, když se dostane nad 4 200 bodů. Očekává, že benchmark dosáhne svých maxim za první čtvrtletí před 14. únorem. Stratég byl po celý loňský rok oprávněně bearish, ačkoli jeho predikce propadu až na dno v prvních třech měsících roku 2023 se zatím nenaplnila.

Hartnettův názor sdílí několik stratégů. Známý Michael Wilson z Morgan Stanley $MS+1.1% uvedl, že investoři hrnoucí se do akciové rally budou zklamáni, protože jsou v přímém rozporu s Federálním rezervním systémem. Marko Kolanovic z JPMorgan $JPM-0.1%. uvedl, že ekonomika směřuje k poklesu v době, kdy akcie rostou, což podle něj přinese střed dvou obrovských sil a není jasné, která vyjde jako vítěz.

Co myslíte? Je největším rizikem to, že investoři zaspí propad? Budou akcie růst a dno už jsme viděli a prováhali?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.