S&P 500 ^GSPC 5,184.17 +0.07%
Tesla TSLA $178.07 -3.62%
Nvidia NVDA $904.01 -1.89%
Alphabet GOOG $172.63 +1.65%
Microsoft MSFT $410.46 -0.75%
Amazon AMZN $187.89 -0.43%
Apple AAPL $182.42 +0.39%
Meta META $467.44 +0.38%

Tohle jsou tři akcie s jedním z nejvyšších dividendových výnosů. Vyplatí se do nich investovat?

Dominik Petrnoušek
2. 4. 2023
8 min read

Vysoká dividenda. Kdo by si nepřál dostávat ročně zpět třeba 10 nebo dokonce 15 % své investice, že? Jenže asi každého z vás na první pohled napadne, že tak jednoduché to nebude!

Tyhle akcie mají jednu z nejvyšších dividend

Vysoká dividenda je lákavá, ale automaticky byste měli zpozornět. Málokdy se totiž stává, že by extrémně vysoká výplata neskrývala nějaké nebezpečí nebo alespoň vztyčený prst. Ne nutně musí být neudržitelná, ale pravděpodobně bude vyžadovat mnohem větší péče a kontrolu z vaší strany.

Dividenda je částka, kterou společnost vyplácí akcionářům z jejích zisků. To by na první pohled znělo dobře - má vysoké zisky, tak se jí přece daří dobře. Ne nutně. Vysoká dividenda může totiž signalizovat, že společnost má omezené možnosti investovat své zisky do růstu a rozvoje.

Kromě toho, vysoká dividenda může také signalizovat, že společnost si nemusí být jista svými budoucími výnosy a chce takto udržet své akcionáře. Pokud společnost nezvládne udržet svůj ziskový výkon, může být nucena snížit nebo dokonce zrušit dividendu, což může mít negativní dopad na cenu akcií.

Dalším důvodem může být nestandartně (a pravděpodobně krátkodobě) dobrá situace v  sektoru. Jak příklad uvedu třeba tento podzim v energetickém sektoru, kde se neočekávaně zlepší situace. Může pak vyplatit dividendu navíc a to zvýší yield. Taková situace ale nemusí trvat navždy. To bude případ třeba $PBR+2.2%, na který se zde také podíváme.

Z tohoto důvodu by investoři měli pečlivě zvážit, zda vyšší dividenda v dané společnosti představuje pro ně přijatelné riziko a zda je tato dividenda udržitelná v dlouhodobém horizontu. Je třeba provést důkladnou analýzu společnosti a jejího sektoru před tím, než se rozhodnou investovat do akcií s vysokou dividendou.

Pioneer Resources$PXD+0.7% 

Společnost Pioneer Resources je australská těžební společnost se zaměřením na průzkum a těžbu zlata, niklu a mědi. Byla založena v roce 2002 a má své hlavní projekty v západní Austrálii, včetně projektu Sinclair Nickel, který je jedním z největších a nejvýznamnějších projektů niklu v zemi.

Kromě toho společnost Pioneer Resources provádí průzkumy zlata a mědi v oblastech Western Australia a Queensland. Společnost se pyšní svými moderními technologiemi a inovativními přístupy k těžbě, což jí poskytuje konkurenční výhodu na trhu.

Na základě zpětného 12měsíčního pohledu na výplatu dividend má jednu z nejvyšších průměrných v indexu. Tyto výplaty však zahrnují mimořádné a speciální dividendy, které upřímně řečeno nemusí reálně vydržet. Mějte však na paměti, že neexistuje žádná záruka, že velký výnos vydrží i v roce 2023.

Petróleo Brasileiro S.A $PBR+2.2% 

Petrobras, plným názvem Petróleo Brasileiro S.A., je brazilská nadnárodní ropná společnost se sídlem v Riu de Janeiru. Společnost se specializuje na těžbu, zpracování a distribuci ropy a zemního plynu, a je jedním z největších těžařů ropy a producentů zemního plynu na světě.

Petrobras má rozsáhlé ropné a plynové pole v Brazílii a v zahraničí, a také vlastní rafinerie a distribuční sítě v Brazílii a v několika zemích v Latinské Americe. Společnost se také zaměřuje na vývoj alternativních paliv a obnovitelných zdrojů energie. Petrobras čelila řadě problémů v minulosti, včetně korupčních skandálů a finančních potíží, které vedly k poklesu jejího hodnocení u investorů. Nicméně, společnost se podařilo restrukturalizovat a zlepšit své výsledky a finanční stabilitu v posledních letech.

V současné době se Petrobras soustředí na snižování svých nákladů a zvyšování efektivity, a také na rozvoj svých offshore ropných polí, což by mohlo vést k dalšímu růstu a zlepšení výkonnosti společnosti.

Analýza Petroleo Brasiliero: Jde udržet 70% dividendu a P/E pod 2?

Celkově lze říci, že Petrobras je významnou hráčem na ropném trhu, s rozsáhlými aktivy a vývojovým potenciálem. Nicméně, investorům by měli být vědomi rizik spojených s investováním do této společnosti, včetně vlivu cen ropy a plynu na její výkonnost, a také možnosti výkyvů v brazilské politice a regulacích.

PBR jsem se tu hodně věnoval. Aktuálně má totiž neuvěřitelnou dividendu mezi 50 - 70 % a P/E pod dva, což vypadá až neskutečně dobře. Je ale nutné mít na paměti, že kvůli geopolitice je a nadprůměrně dobrému uplynulému roku mohou tato čísla být silně zkreslená.

Její dividendové šílenství je možná u konce, pokud předpokládáme, že se nová vláda zaměří na výstavbu nových rafinérských kapacit. I když dojde na snížení dividendy se z toho či onoho důvodu sníží, akcionářům by, zdá se, stále zůstaly dividendy vysoko nad průměrem trhu.

Společnost v poslední době využívá svých vynikajících zisků a nadměrných peněžních toků k umoření dluhu. Očekává se, že společnost bude dále snižovat svůj dluh, pokud nebude příliš utrácet za kapitálové výdaje.

Dividenda vyskočila dost výrazně. Ani předtím ale nebyla nejnižší

Důležitý je zde zejména ukazatel P/E. Ten je totiž extrémně nízký, v současnosti se pohybuje na úrovni lehce přesahující 1,8. Takový ukazatel není jen obecně nízký. Nízký je i v případě společnosti Petrobras, zejména pokud se podíváme na grafy historie P/E této společnosti. Podle čísel je Petrobras jednou z největších společností s rekordně nízkým ukazatelem P/E. V dnešní době je skutečně velmi obtížné najít velké, ziskové a levné společnosti.

Pokud jde o stav světové ekonomiky a budoucnost cen ropy, je mnoho důvodů k obavám. Obavy investorů z brazilské politiky mohou být také oprávněné. Současně lze finanční ukazatele společnosti PBR, její skvělý dividendový výnos a úzké vazby na brazilskou vládu považovat za pozitiva.

Osobně se mi i přes neudržitelný stav dividendy společnost líbí. jde ale jde o EXTRÉMNĚ riskantní sázku a je potřeba to mít na paměti.

Altria Group Inc. $MO+0.8% 

Společnost Altria, která stojí za cigaretami Marlboro, dýmkovými a doutníkovými výrobky Black & Mild a bezdýmným tabákem Copenhagen a Skoal, je "hříšnou akcií", která navzdory výkyvům v posledním roce vykazuje velmi spolehlivé tržby. V kategorii výrobků, která je nepopiratelně škodlivá, není velký potenciál růstu, ale je jasné, že Altria dominuje americkému trhu pro ty, kteří hledají nikotinovou dávku. A z hlediska investičních příjmů společnost zaznamenala více než 50 let po sobě zvyšování dividend, takže se může pochlubit udržitelnou a štědrou výplatou, která je pro investory v uvozovkách bez rizika velmi atraktivní. To spolu s výnosem, který je přibližně pětkrát vyšší než výnos typické akcie v indexu S&P 500, činí tuto dividendovou akcii hodnou pozornosti.

Altria je dlouhodobě stabilní i co se ceny akcií týče

Máte nějakou oblíbenou akci s vysokým výnosem? Nebo se jim raději vyhýbáte a jdete raději cestou nižších a ověřenějších titulů?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.