S&P 500 ^GSPC 5,098.34 -0.35%
Tesla TSLA $186.59 -3.84%
Microsoft MSFT $398.85 -0.85%
Apple AAPL $174.47 +0.56%
Nvidia NVDA $874.07 -0.40%
Meta META $433.65 +0.24%
Alphabet GOOG $168.16 +0.15%
Amazon AMZN $180.70 -0.14%

Analýza United Airlines: Moderní flotila, velký potenciál a vysoká cena. Jak si stojí v konkurenci?

Dominik Petrnoušek
11. 4. 2023
7 min read

United Airlines byla zasažena podobně tvrdě jako ostatní konkurenti. Přesto se vzpamatovala a opravdu silně investuje do rozšíření a inovace flotily. Je to pozitivní signál do budoucna?

United Airlines je jedním z největších leteckých dopravců na světě. Provozuje lety pro cestující a cargo zhruba do 350 destinací na šesti kontinentech. Je součástí širší letecké aliance United Continental Holdings.

United Airlines se spojila se společností Continental Airlines v roce 2010 a nyní má flotilu přibližně 1 400 letadel včetně širokotrupých letadel Boeing 777 a většího Airbus A330. Hlavní základna United Airlines se nachází na mezinárodním letišti Denver v Coloradu.

United Airlines generuje příjmy prostřednictvím dopravy cestujících a kargo z přiměřených letenek a příplatků. Většina příjmů připadá na přepravu cestujících (téměř 90 % v roce 2019). Pandemie COVID-19 způsobila United Airlines obrovské ztráty. Lety byly zrušeny a příjmy klesly o skoro 75 % v roce 2020 ve srovnání s rokem 2019. Společnost zavedla řadu úsporných opatření, redukovala flotilu a částečně propustila zaměstnance, aby pomohla snížit provozní ztráty.

Sektor

Jak jsem již zmínil - sektor letecké dopravy velmi utrpěl dopady pandemie COVID-19. Počet přepravených pasažérů klesl v roce 2020 o dvě třetiny ve srovnání s předchozím rokem. Toto mělo za následek masivní ztráty leteckých společností, přičemž některé skončily dokonce v úpadku.

Vzhledem k očkování a uvolňování cestovních omezení se však letecká doprava rychle zotavuje. Podle Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (IATA) se v roce 2021 přepravilo již 37 % pasažérů z roku 2019. V roce 2022 to bylo téměř na před pandemické úrovni. Výdaje na opravy a údržbu letadel se během krize razantně snížily, což letecké společnosti umožní nyní investovat do flotil s nižšími provozními náklady. Novější letadla jsou také příznivější pro životní prostředí díky nižší spotřebě paliva a nižším emisím.

Ačkoliv se sektor letecké dopravy zotavuje, stále mu hrozí rizika v souvislosti s novými variantami viru, zpomalením očkování a zavedením nových cestovních omezení. Navzdory tomu však výhled pro sektor zůstává pozitivní, s předpokládaným růstem až o 49 % v letech 2021-2024.

Konkurence

Aktuální situace

Na první pohled výrazně dražší než konkurence

United má výrazně vyšší P/E než konkurence. Zdá se ale, že pro to má dobré důvody.

Společnost provádí významné nákupy letadel, které jí dlouhodobě zajišťují velmi dobrou pozici, náklady na energie by se měly zmírnit oproti úrovni z roku 2022.

Flotila United je impozantní. A dále ji rozšiřuje. Zdroj

Akcie společnosti United výrazně překonaly výkonnost indexu S&P 500 po finančním kolapsu v roce 2008 před pandemií v roce 2019. Zatímco United a další velcí američtí dopravci potřebovali v letech 2008 a 2020 vládní pomoc, finanční kolaps a globální pandemie v roce 2019 budou pravděpodobně událostmi, které se opakují jednou za generaci.

United podniká několik opatření, která by měla společnosti zajistit velmi dobrou dlouhodobou pozici, a podprůměrné marže společnosti je třeba vnímat jako součást krátkodobých nákladů na zajištění pozice společnosti do budoucna. United právě nyní modernizuje stárnoucí flotilu společnosti a vedení masivně utrácí za výměnu i přidávání nových letadel. Vedení společnosti United nedávno oznámilo objednávku 100 Dreamlinerů s opcí na nákup dalších 100 letadel.

Jedná se o největší nákup širokotrupých letadel americkým dopravcem v historii. Společnost United bude mít samozřejmě krátkodobě zvýšené výdaje na financování těchto nákupů, ale vzhledem k tomu, že se očekává, že počet cestujících v letecké dopravě v roce 2023 překročí předpandemickou úroveň a dále poroste o více než 5 %, měly by tyto kapitálové výdaje přinést významné výhody v dlouhodobém horizontu.

Očekávané obnovení množství pasažérů vůči před pandemické úrovni. Zdroj

Upravená provozní marže společnosti United ve výši 5,7 % a čistá marže společnosti ve výši 1,6 % jsou výrazně nižší než desetileté průměry společnosti. Čistá marže společnosti United byla po většinu posledních deseti let 6 % nebo vyšší. Vzhledem k tomu, že ceny ropy budou v roce 2023 pravděpodobně mnohem nižší a odborníci předpovídají, že úroveň letecké dopravy v letošním roce by se měla blížit úrovni v roce 2019, budou marže společnosti United v příštím roce pravděpodobně mnohem vyšší.

Letecká doprava byla vždy cyklickým odvětvím. Přesto byly finanční kolaps v roce 2008 a pandemie v roce 2019 pravděpodobně událostí, která se opakuje jednou za generaci a neprávěm všechny aerolinky včetně United silně ovlivnily. Dnes má společnost United Airlines velmi silnou rozvahu s 16,41 miliardy USD v hotovosti a provozním cash flow ve výši 6,07 miliardy USD. Společnost má také dobrou pozici pro dlouhodobé masivní nákupy nových letadel. Přestože vyšší náklady na financování těchto modernizací a dopady rusko-ukrajinského konfliktu krátkodobě poškozují marže společnosti, dlouhodobý výhled United je optimistický. Bohužel cena je také dost vysoká a oproti některým konkurentům se zdá až nesmyslná.

Hlavním rizikem pro United je možná recese, protože rostoucí úrokové sazby by mohly vést k poklesu ekonomiky. To by mohlo snížit poptávku po cestování, protože spotřebitelé omezí diskreční výdaje. Dalším rizikem jsou potenciálně vyšší náklady na pohonné hmoty. Neočekávaná omezení dodávek by mohla zvýšit náklady na pohonné hmoty.

EPS se po dlouhé době začalo zotavovat. Zdroj

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.