S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Analýza Qualcomm: Je technologický růstový gigant ve skutečnost perfektní dividendovou volbou?

Dominik Petrnoušek
14. 4. 2023
8 min čtení

Velcí technologičtí giganti bývají v merku investorů zejména kvůli svému růstovému potenciálu. Co když ale existuje jeden, který má potenciál stát se dlouhodobou stabilní dividendovou společností?

Základní přehled

Qualcomm $QCOM-0.7% je americká společnost zabývající se návrhem a výrobou bezdrátových telekomunikačních čipů a softwaru. Byla založena v roce 1985 v San Diegu v Kalifornii. Hlavní oblastí působnosti Qualcommu je vývoj a prodej CDMA technologií (Code Division Multiple Access), což jsou technologie pro bezdrátové přenosy hlasu a dat. Qualcomm tyto technologie nejen vyvíjí, ale také prodává společnostem po celém světě formou licencí.

Qualcomm je jedním z lídrů na trhu mobilních čipových sad a dodává své čipy téměř všem významným výrobcům mobilních telefonů, jako jsou Samsung, Apple, Xiaomi nebo Nokia. Kromě čipových sad ale Qualcomm také vyvíjí mobilní operační systémy, zejména pro produkty se systémem Android. Mezi jeho další oblasti působení patří bezdrátová nabíjení, V2X komunikace pro autonomní vozidla nebo virtuální realita.

Qualcomm je považován za jednu z nejinovativnějších společností současnosti. Investuje desítky miliard dolarů ročně do výzkumu a vývoje, zaměřuje se na ty nejmodernější technologie a snaží se určovat trendy v oboru mobilních zařízení a připojení.

Sektor

Qualcomm působí v sektoru polovodičů a čipů pro mobilní zařízení. Jedná se o velmi dynamický sektor, který je poháněn poptávkou po chytrých telefonech, tabletech a dalších přenosných zařízeních. Tento sektor zaznamenal v posledních letech rapidní růst, ale nyní se růst mírně zpomaluje v důsledku nasycení trhu chytrými telefony. I přesto se jedná o sektor s velkým potenciálem do budoucna.

Sektorem hýbe několik hlavních trendů.

Přechod na 5G sítě: 5G sítě umožní vyšší rychlosti připojení a nižší latenci. To povede k rozšíření internetu věcí, virtuální reality a dalších technologií závislých na rychlém připojení. Qualcomm je jedním z lídrů ve vývoji 5G čipových sad.

Umělá inteligence: Čipové sady musí pohánět stále chytřejší funkce jako je umělá inteligence, strojové učení nebo rozšířená realita. Qualcomm integruje AI funkce do svých nejnovějších čipových platforem.

Bezpečnost: Čipy musí být schopny zpracovávat stále větší množství citlivých dat, biometrických údajů a digitálních klíčů. Bezpečnost je proto klíčovým prvkem nových čipových platforem.

Virtuální a rozšířená realita: Specializované čipy pohánějí headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Qualcomm patří mezi lídry ve vývoji čipů pro VR/AR zařízení.

Konkurence

Qualcomm čelí intenzivní konkurenci ze strany řady společností působících na trhu mobilních čipů a polovodičů. Velkých konkurentů má několik.

MediaTek je tchajwanská společnost specializující se na vývoj a výrobu mobilních čipových sad a dalších polovodičů. MediaTek se zaměřuje především na čipové sady pro smartphony střední a nižší třídy, ve kterých dominuje. Její čipové sady nejsou tak výkonné jako Qualcomm, ale jsou levnější, což je atraktivní pro výrobce s omezenými rozpočty. MediaTek je hlavním konkurentem Qualcommu v rozvíjejících se trzích.

Samsung je přední světový výrobce spotřební elektroniky a polovodičů. Samsung navrhuje a vyrábí vlastní čipové sady pro svoje smartphony a tablety, které tvoří přímou konkurenci Qualcommu. Exynos čipové sady od Samsungu nejsou sice tak výkonné jako Snapdragony od Qualcommu, Samsung je ale integruje do svých zařízení, což omezuje prostor pro Qualcomm.

Huawei je čínská společnost, která je dominantním světovým dodavatelem telekomunikačních sítí a infrastruktury. Huawei také navrhuje vlastní čipové sady Kirin pro svoje smartphony, které konkurují Qualcommu. Huawei v posledních letech výrazně posílila a její Kirin čipové sady se dostávají na úroveň Snapdragonů. Huawei představuje významnou hrozbu pro Qualcomm zejména v rozvíjejících se trzích.

Intel $INTC+2.5%  a AMD $AMD+1.9% jsou dominantní výrobci procesorů pro PC a servery. V poslední době se snaží prosadit i na trhu mobilních čipů, což představuje hrozbu pro pozici Qualcommu. Jejich čipové sady pro mobily zatím nejsou příliš úspěšné, ale Intel i AMD mají potenciál Qualcomm do budoucna vážně ohrozit.

Konkurence v sektoru mobilních čipů je tedy obrovská a představuje jednu z největších výzev pro Qualcomm do budoucna. Musí neustále inovovat a zdokonalovat své technologie, aby si udržel vedoucí postavení na trhu.

Aktuální situace

Růstový profil společnosti Qualcomm se na první pohled jeví jako velmi atraktivní. Ve skutečnosti je však Qualcomm s celkovými tržbami ve výši 43 miliard USD jednou z největších veřejně obchodovaných polovodičových společností.

QCOM má tedy nyní mnohem blíže k tomu, aby byl považován za vyspělou společnost na rozdíl od rychle rostoucí technologické značky. Tedy- mohlo by jít o skrytý dividendový poklad?

Výhledový růst tržeb ve výši 9,2 % skutečně zdaleka nelze považovat za nízký, ale vzhledem k rychlému posunu směrem k digitalizaci v posledních letech je mnohem pravděpodobnější, že organický růst tržeb společnosti QCOM bude v následujících letech pod tímto číslem, než že by jej překračoval.

EPS roste a mělo by podle výhledu růst dál. Zdroj

Zároveň QCOM jako akcie nenabízí v průběhu času až tak atraktivní kapitálové zhodnocení. Proto se nyní vedení společnosti zaměřuje na růst dividendy, aby přilákala investory. Zvýšení o 6,67 % je toho důkazem.

Yield 2,59 % už může být pro mnoho investorů atraktivní
Dividenda Qualcommu roste už delší dobu. Zdroj

Po nedávném zvýšení dividendy se zdá, že akcie společnosti Qualcomm by mohly být atraktivní příležitostí k růstu dividendy. Přestože současný výnos patří v rámci odvětví k vyšším a výplata dividend se zdá být bezpečná, stále mám problém považovat QCOM za atraktivní dividendovou akcii.

V prvním čtvrtletí roku 2023 činil zisk 2,24 miliardy dolarů oproti 3,4 miliardy dolarů za stejné období předchozího roku. Provozní hotovost vzrostla z 3,9 miliardy dolarů v roce 2018 na 9,1 miliardy dolarů v roce 2022, což představuje pětileté CAGR ve výši 18,47 %. V prvním čtvrtletí roku 2023 činila provozní hotovost 3,1 miliardy USD oproti 2,1 miliardy USD ve stejném období předchozího roku.

Volné peněžní toky (FCF) společnosti Qualcomm vzrostly z 3,12 miliardy USD v roce 2018 na 6,83 miliardy USD v roce 2022, což představuje 5leté CAGR ve výši 16,96 %. V tomto pětiletém období firma vygenerovala FCF ve výši 29,4 miliardy USD, což představuje přibližně 23 % její tržní kapitalizace. Návratnost investovaného kapitálu vzrostla ze 4,8 % v roce 2018 na 45,8 % v roce 2022.

Společnost Qualcomm může mít problémy a její vedení může čelit dlouhodobému dilematu, ale její vyšší ziskovost jí umožňuje nalévat více peněz na podporu inovací a budovat dlouhodobou hodnotu vyšším tempem než její konkurenti. V roce 2022 společnost investovala 19 % svých příjmů do výdajů na výzkum a vývoj, v roce 2021 pak 21 %.

Z dlouhodobého hlediska závisí úspěch společnosti na její schopnosti prosazovat inovace a její ziskovost a výdaje na výzkum a vývoj jí dávají možnost inovace a zvyšují pravděpodobnost vyššího budoucího ocenění společnosti. Investoři by měli společnost Qualcomm považovat za dlouhodobou sázku, ale měli by být připraveni i na špatná období.

Co myslíte? Bude Qualcomm jednou velkou, stabilní a ověřenou dividendovou společností?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.