Troy Gayeski: Piața bear este chiar după colț. Luați profituri cât mai puteți.

Pe piețe există o mulțime de opinii diferite cu privire la situația economică actuală. Dar opinia acestui strateg mă intrigă destul de mult. Mai ales din cauza cât de "radicală" este această opinie. Așadar, haideți să o analizăm împreună.

Indicele S&P 500 a înregistrat o creștere de 8% până în prezent în 2023. Creșterea din acest an a indicelui S&P 500 este alimentată de speranțele investitorilor că Rezerva Federală va pune capăt majorărilor de dobândă, ceea ce ar duce la o relaxare a politicii monetare. Cu toate acestea, această perspectivă optimistă a pieței este considerată exagerată de mulți experți, care consideră că factorii fundamentali care stau la baza creșterii acțiunilor nu sunt suficient de puternici.

Strategul-șef de piață al FS Investments, Troy Gayeski, avertizează că piața ar putea scădea cu 22%.

Aceasta este o ocazie unică de a folosi această revenire a pieței bear pentru a reduce prematur riscul unor pierderi potențial foarte dureroase în următoarele șase, nouă, 12 luni. Nu există niciun motiv pentru a aștepta. Nu este ca și cum ați lăsa 10% pe masă.

De fapt, Gayeski se așteaptă ca piețele bursiere să mai scadă cu cel puțin încă 20%. Gayeski spune că investitorii nu ar trebui să aștepte noi câștiguri și ar trebui să înceapă să își vândă acțiunile acum. Dar ce îl determină să aibă această opinie radicală?

În primul rând, cele mai puternice creșteri au avut loc întotdeauna pe piețele bear. De obicei, aceste creșteri sunt determinate de factori tehnici. Apoi, mai este și narațiunea care a fost pusă la cale pentru a le justifica: cea mai recentă a fost aceea că inflația va încetini suficient de mult pentru ca Fed să nu mai fie nevoită să majoreze ratele, iar apoi vom avea o recesiune, iar acest lucru va determina cumva Fed să reducă rapid ratele. Dar recesiunile nu sunt rele pentru venituri sau câștiguri? Nu prea are sens.

Ceea ce se întâmplă acum pe piețe nu are niciun sens, potrivit lui Gayeski. De fapt, spune el, investitorii nu se bazează cumva pe faptul că o eventuală recesiune va afecta profiturile companiilor. Aceasta înseamnă că investitorii nu iau suficient în considerare scenariul recesiunii în așteptările lor.

Troy Gayeski subliniază că cele mai puternice reveniri tind să aibă loc pe piețele bear și sunt determinate mai degrabă de factori tehnici decât de factori fundamentali. Acest lucru înseamnă că creșterea pieței poate fi doar de scurtă durată și nesustenabilă. Investitorii ar trebui să fie prudenți și să se pregătească pentru un posibil declin al pieței bursiere.

Aceste argumente îl determină pe Gayesi să sugereze că indicele S&P500 ar putea coborî până la 3200 de puncte, ceea ce ne dă un declin actual de peste 20%. Potrivit lui Gayeski, în prezent este mai bine să vindem acțiunile acum și să luăm profituri de pe piață sau, eventual, să eliminăm pierderile făcând acest lucru. Nu merită să riscăm o pierdere de 20% pentru câteva câștiguri de câteva procente. Aceasta este opinia lui Troy Gayersi.

O opinie similară, deși nu la fel de radicală, este susținută de Mike Wilson, strategul de investiții al Morgan Stanley. El este de părere încă de la sfârșitul anului 2022 că estimările privind câștigurile din acest an sunt exagerate și nu țin cont de situația economică actuală. Potrivit lui Wilson, bursele vor scădea cu 20% până la sfârșitul acestui an.

Cum văd eu situația?

În acest moment, cred că arată mai pozitiv decât anul trecut. Avem în continuare o piață a locurilor de muncă puternică, Fed nu a majorat încă rata țintă a dobânzii, ceea ce ar putea indica un sfârșit planificat al creșterilor de dobânzi. În ceea ce privește recesiunea, cred că aceasta este încă amânată. O mulțime de investitori nu se așteaptă la ea până la începutul anului viitor. Eu sunt puțin mai pesimist și îndrăznesc să spun că ar putea începe undeva în trimestrul al patrulea al acestui an. Nu m-aș aștepta însă la o recesiune profundă, ci mai degrabă la o recesiune ușoară, poate chiar la o recesiune tehnică. Prin urmare, scenariul lui Troy Gayeski mi se pare mai degrabă pesimist, chiar exagerat. Vor exista cu siguranță scăderi ale pieței bursiere, chiar dacă vom intra doar într-o recesiune ușoară, dar acestea nu vor fi atât de mari precum prezice Gayeski.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


No comments yet
Timeline Tracker Overview