INVESTIČNÍ SPOLEČNOST BERNSTEIN SNIŽUJE HODNOCENÍ SPOLEČNOSTI ALPHABET A ALIBABA

Podle společnosti Bernstein je čas přesunout se s rostoucí konkurencí na vedlejší kolej.

Firma v pondělí snížila hodnocení technologického giganta na Market Perform z Outperform s cílovou cenou 125 USD za akcii – což představuje nebo zhruba 6% růst v příštím roce.

GOOGL
$176.05 -$1.74 -0.98%
Capital Structure
Market Cap
2.2T
Enterpr. Val.
2.2T
Valuation
P/E
27.3
P/S
6.9

Vzestup umělé inteligence pomohl společnosti Alphabet od ledna zvednout hodnotu akcií o více než 31 %. Snížení ratingu ze strany Bernstein však následuje po podobném kroku ze strany UBS, která o den dříve uvedla podobné obavy.

„Zatímco titulky jsou zaměřeny na AI, vidíme rostoucí konkurenci ze strany maloobchodních médií, přesun podílu zpět k Metě a ano, určitý tlak Gen AI omezující krátkodobý růst vyhledávání,“ napsal analytik Mark Shmulik.

Shmulik dodal, že si myslí, že společnost Alphabet $GOOGL-1.0%  možná příliš tlačí na sloučení generativní umělé inteligence se svým hlavním vyhledávacím byznysem. „Agresivní tlak společnosti Google na integraci generické umělé inteligence do hlavních výsledků vyhledávání by mohl vytvořit krátkodobou vzduchovou kapsu na ceny reklamy ve vyhledávání,“ poznamenal.

Dalším problémem, který by mohl omezit zisky společnosti Alphabet, je její ocenění, uvedl analytik.

„Pro mnoho investorů (a prodejců) se akcie Googlu podobají vřelému objetí,“ uvedl Shmulik. „Přesto se jednou za čas akcie Googlu jeví jako spravedlivě oceněné, stejně jako dnes, s vyváženým poměrem rizika a odměny a s narativem, který rychle dohnal fundamenty, díky čemuž akcie Googlu vzrostly o +40 % od listopadových minim. Je čas přesunout se na vedlejší kolej.“

Bernstein snižuje rating Alibaby kvůli obavám z “ trvale nízkého růstu“

Podle společnosti Bernstein může být nízký růst společnosti Alibaba $BABA-0.7%  dlouhodobějším protivětrem, než se dříve myslelo.

Firma v úterý snížila hodnocení akcií Alibaba na Market Perform z Outperform. Zároveň snížila cílovou cenu ze 130 na 98 dolarů za akcii. Nová prognóza společnosti Bernstein znamená téměř 15% nárůst oproti pondělní závěrečné hodnotě 85,47 USD.

„Před rokem jsme Alibabu zvýšili na základě toho, že akcie diskontovaly věčně nízký růst a že opětovné otevření pomůže podpořit růst prostřednictvím lepšího mixu kategorií. Od té doby se akcie Alibaba obchodují v určitém rozpětí – ale přestože zůstávají levně oceněné, věčně nízký růst již nepůsobí jako agresivní medvědí případ,“ uvedl analytik Robin Zhu.

Zhu dodal, že Alibaba se potýká i s dalšími problémy nad rámec nízké angažovanosti uživatelů, a poukázal na vyšší náklady na vyhledávání plynoucí z přeplněnosti obchodníků, což zasahuje návratnost investic obchodníků.

„Rozhodnutí Alibaby utrácet za čas strávený uživateli a jejich zapojení vyvolává otázky ohledně monetizace a generování základního FCF [volného peněžního toku],“ uvedl Zhu.

Zhu mezitím poznamenal, že zatímco akcie Alibaby zůstávají relativně levné, což podpořilo loňský upgrade firmy, zvýšená konkurence může být příliš silnou silou na to, aby se proti ní dalo bojovat snahami, jako je zpětný odkup akcií a zvyšování zisku na akcii.

BABA

Alibaba

BABA
$75.85 -$0.53 -0.69%
Capital Structure
Market Cap
176.5B
Enterpr. Val.
1.2T
Valuation
P/E
17.7
P/S
1.4

„Akcie společnosti Alibaba zůstávají mírně oceněné a její zpětné odkupy znamenaly, že počet akcií na konci roku 23 meziročně klesl o 2,4 % oproti předchozímu roku,“ uvedl. „Budoucnost však trvá dlouho a my nejsme přesvědčeni, že nízké násobky a skromný přírůstek zisku na akcii mohou zajistit trvalou výkonnost ceny akcií, pokud problém s konkurencí v hlavním elektronickém obchodování zůstane nevyřešen.“


Koupil jsem na 88 a prodal na 127 .. Uvidíme zda se objeví cena pro kterou bych vstoupil zpět... To už mi dává větší smysl Apple, který neustále jede směr horu...

Docela mě to překvapuje, protože analytici často spíše mají růžové brýle. Zrovna u těchto 2 společností bych se toho nebál.

Partner

Jj taky u Googlu jim věřím, myslím si že pod 100$ už se u něj nepodíváme a jestli ještě více spadne, kolem cca 110, budu přikupovat. Mám sice nákup hezký na 96$, ale do budoucna $GOOG-1.0% věřím.

Já to s Googlem nevidím tak černě, to snižování a zvyšování odhadů je často krátkozraké. V blízké době sice můžeme zaznamenat pokles, ale to bude zapříčiněno spíš inflací a Fedem. Já jsem u Googlu pořád bullish a držím.

Timeline Tracker Overview