Tohle jsou mé top 3 defenzivně-dividendové akcie, které obstojí volatilitě

Pro začátek uvedu, že jsem poměrně mladý investor a tak se nebojím snášet o něco větší riziko při investicích, i přes tento fakt si držím v portfoliu pár defenzivně-dividendových akcií, které jsou zajímavé svým stabilním a dlouhodobým růstem, který je v pozadí okořeněn pěknou dividendou. Můj výběr 3 akcií, které vám dnes představím jsou ideálem pro současný volatilní trh, který bohužel není moc v zelených číslech z pohledu investorů.

Všechny 3 akcie, které zmíním mám dlouhodobě v portfoliu a jsou naprosto ideální  volbou pro volatilní trh.

I přes snášenlivost větších rizik si musíme položit otázku, zda je naše portfolio schopné dlouhodobě odolávat nástrahám trhu, kterých je ke dnešnímu dni opravdu mnoho. Defenzivně-dividendové akcie mám rád už jen z toho pohledu, že se můžete podívat na vývoj dne, týdne, měsíce, roku a víc let a i přesto zde vidíme neustále růst a zelená čísla, což je pro psychiku investora víc než jen dobré.

Nebudu to nadále okecávat a jdeme rovnou na věc:

1. Coca-cola $KO-0.2% 

8,9% za měsíc na volatilním trhu a v rozmezí půl roku je zde nárůst o 21,6%.

Proč je zrovna Coca-cola součástí mé ''obranné'' strategie?

  • Jednoduchý a přehledný business s jasným cílem a produktem, který je dodáván už desítky let - to je za mě hlavní plus, neznám asi jediného člověka, který kdy neměl dočinění se značkou Coca-cola.
  • Stabilní a dlouhodobý vývoj s pravidelným růstem hodnoty akcie a dividendy.
  • Dividenda zde činní 2,66%.
  • Společnost spolehlivě odolává volatilitě, nepříjemnostem na trhu a hlavně svým vnitřním problémům. Tím myslím, že zde byl menší problém během pandemie s dodavatelským řetězcem a růstem, tento problém však společnost vyřešila a přenesla své vyšší náklady na koncové zákazníky zdražením svých cen produktů jako její konkurent Pepsi $PEP-0.7%.
  • Do budoucna očekávám silnější růst - Důvody jsou jednoduché, úpadek pandemie bude mít za příčinu více společenských akcí, dovolených, otevření restaurací a kin a to bude mít velký a kladný dopad na společnost, která na tento moment vyčkává.

$KO-0.2% je jednou ze společností, kde očekávám dlouhodobost a stabilitu, takže se nebojím říct, že je to jedna z akcií na celý život.

2. Philip Morris International $PM-0.4% 

O něco dražší, ale i přesto výnosná, stabilní a hlavně dividendová akcie.

Nebudeme brát v potaz něco jako je morálnost, dobrá? Jedná se pouze o investici a možnost vydělat.

  • Cigarety a celkově tabákový průmysl není morálně dobré podporovat, ale jsem zde jako investor, který vidí příležitost dlouhodobých zisků.
  • $PM-0.4% je z mého pohledu jednou z nejvíce atraktivních akcií pro defenzivně-dividendovou strategii, dividenda je zde poměrně tučná a činí 4,76%.
  • Společnost má na trhu stejně silnou pozici jako zmíněná $KO-0.2% a proto věřím, že se jedná o akcii, kterou můžu držet příštích 10/15 nebo i 20 let.
  • Působnost společnosti je taktéž velice vysoká a vyváží své tabákové produkty až do 180 zemí světa. 
  • Nikotin a závislost na něm od mnoha lidí mi hraje do karet, když tvrdím, že je to dlouhodobá sázka, která jen tak neutichne. Nevidím zde ani problém u přechodu na elektronické cigarety, jelikož si společnost stále drží oblibu a prodeje.

Z mých defenzivně-dividendových akcií zde držím největší procento. Dividenda mě prostě zlákala na svou stranu. A jak již víte, tak dividendové akcie jsou historicky úspěšnější než jakékoli jiné akcie.

3. Procter & Gamble $PG+0.9% 

Žádné překvapení na závěr, ale především inspirace od Warrena Buffetta.

Jak zde píšu, tak to doopravdy je. Tuto akcii jsem zařadil na začátku své investiční kariéry na základě toho, že jsem ji mnohokrát viděl v článcích a zprávách ve spojitosti s Buffettem. Samozřejmě si nemyslete, že nákup proběhl jen na základě, že ji drží Buffett, akcii jsem podrobil analýze a pečlivě ji prozkoumal.

  • Stabilitu a sílu společnosti vám jednoduše představím jedním faktem: Založení společnosti se píše k roku 1837. Já si myslím, že víc k síle a stabilitě psát nemusím😄.
  • Jedná se o jednu z nejlépe řízených společností na světě. Asi každý zná tuto značku, jelikož jí patří většina drogistických produktů, které využíváme dnes a denně.
  • Mě jakožto investora uchvacují kroky společnosti. Uvedu příklad: V roce 2021 vykázala společnost až 34 miliard dolarů v kombinovaných free cash flow ( z příjmů a z toho, co drží v bance). Společnost neváhala a rozdělila 8 miliard na výplaty dividend, další 3 miliardy použila společnost na zpětný odkup akcií a zbytek investují do nemovitostí, pozemků a dalších hmotných aktiv.

Vyplývá z toho, že společnost bere v potaz i zájmy investorů. Za tento krok, kdy společnost ''spálila'' téměř 18 miliard dolarů byla velká chvála a jednoznačně si tak získala řadu příznivců.

  • $PG+0.9% generuje tolik hotovosti, že paradoxně jsou její možnosti, co s ní dělat, poměrně omezené. Může vyplácet dividendy, odkupovat akcie nebo reinvestovat do podnikání.
  • Dividenda je aktuálně na hodnotách 2,25%, což z ní činní slušnou dividendovou akcii.

Závěr

Upozorním vás, že nikoho nenabádám kopírovat mé akcie, které jsou pouze zlomek mého portfolia. Tyto 3 akcie jsou stálicí na volatilním trhu, který by měl i nadále pokračovat, právě proto si myslím, že je vhodná doba na to, aby investor pořídil tento druh akcií. Budu rád, když mi napíšete zda se někdo z vás inspiroval a nebo dokonce drží nějaké ze zmíněných akcií.


Autor @pb2205 má karmu 731 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Super článok . Už od leta sa chystám kúpiť jednu z akcii v tomto článku ale stále sa objaví niečo iné na kúpu. Teraz už kúpim $PM-0.4%

Partner

Solidní výběr, doporučil bych to každému bez váhání zařadit do portfolia 👍

Philip Moris, ta dividenda je top, proto ji také držím👌

Držíte jednu ze zmíněných akcií ($KO-0.2%, $PG+0.9%, $PM-0.4%) ?

Timeline Tracker Overview