S&P 500 ^GSPC 5,106.41 +1.15%
Alphabet GOOG $173.75 +10.00%
Nvidia NVDA $876.03 +6.02%
Amazon AMZN $179.82 +3.54%
Microsoft MSFT $408.55 +2.38%
Tesla TSLA $167.53 -1.56%
Meta META $443.50 +0.48%
Apple AAPL $170.02 +0.08%

Co je podle Applu "The Next Big Thing"? 2 sektory, které gigant považuje za naprosto klíčové

Jestli můžeme Applu opravdu něco nechat, tak je to jejich zásluha na posunu lidstva do digitálního věku. Koneckonců to byli oni, kdo se zasloužil o masové rozšíření smartphonů, bez kterých si dnes už život ani představit nedovedeme. Tím pádem bych celkem s klidem řekl, že jestli někdo opravdu dokáže vidět za roh a předpovědět další megatrend, budete to právě gigant pod taktovkou Tima Cooka. A ti právě teď za tímto rohem vidí dva hlavní směry.

Apple jednoznačně změnil tento svět

Kromě maloobchodních společností Walmart $WMT+0.1%  a Amazon.com $AMZN+3.5% generuje Apple $AAPL+0.1%  větší příjmy než kterákoli jiná americká společnost. V letošním roce by se měly blížit 400 miliardám dolarů. Podnik generuje obrovské množství hotovosti a stále častěji ji vrací akcionářům. Investoři však učinili z Applu nejlépe hodnocenou společnost v zemi především díky jeho schopnosti inovovat - přinášet nové nápady, které mohou zvýšit tržby ještě více.

Matematika je ale skličující a neúprosná. Aby Apple zvýšil tržby o 10 %, musí najít 40 miliard dolarů dodatečných ročních tržeb. To je zhruba tolik, kolik má společnost v segmentu počítačů Mac, který existuje od roku 1984, nebo v celém segmentu "nositelné elektroniky, domácnosti a příslušenství", kam patří hodinky Apple Watch, sluchátka AirPods a HomePods. No prostě je to fakt hodně 😂

V uplynulém týdnu Apple představil některé ze svých nových nápadů na každoroční konferenci Worldwide Developers Conference neboli WWDC. Jejich téměř dvouhodinový projev se zdál být ve skutečnosti lehký, co se týče změn ve hře. Pod povrchem se však objevily náznaky toho, kde by Apple mohl najít další velkou věc. Za možnost považují více oblastí. Rezonují ale hlavní dvě. Automobily a bankovnictví. Ano, vážně bankovnictví.

Rozšířená realita: V poslední době se šíří zprávy, že Apple je blízko uvedení brýlí pro rozšířenou a virtuální realitu. Poslední úniky naznačovaly, že letošní WWDC konečně nabídne velké odhalení. Pokud se Apple chystá spustit platformu pro zážitky s rozšířenou realitou a virtuální realitou, potřebuje, aby s ním jeho softwaroví vývojáři hráli. Společnost však nic neřekla. Nic.

Wall Street je sice frustrovaná, ale stále věří. "Chystá se něco velkého," říká Gene Munster, investor, bývalý analytik a dlouholetý pozorovatel společnosti Apple, nyní působící ve společnosti Loup Ventures. Připouští však, že "ticho bylo ohlušující".

Munster poukazuje na to, že Apple se AR dotýkal každý rok na konferenci WWDC od roku 2017, kdy společnost uvedla na trh své první nástroje AR pro vývojáře, nazývané ARKit. Munster říká, že Apple buď své ambice v oblasti AR ukončuje, nebo "někdo minul cíl a musel to odložit". Za pravděpodobnější považuje druhou možnost. Podle Munsterova revidovaného odhadu uslyšíme o AR/VR společnosti Apple na konferenci WWDC 2023.

Řada dalších technologických společností s velkou kapitalizací sází na to, že se z rozšířené a virtuální reality může stát obrovský byznys. Mark Zuckerberg je o síle takzvaného metaversa natolik přesvědčen, že změnil název své společnosti na Meta Platforms $META+0.5% . Microsoft $MSFT+2.4%  vyvíjí verzi svých chytrých brýlí HoloLens pro obchodní a vojenské aplikace. Pokud se ukáže, že jde o obrovskou příležitost, Apple bude chtít být u toho. Zatím však neexistuje velký trh a předchozí pokusy ztroskotaly. (Vzpomínáte na Google Glass?) Trh si kdysi myslel, že Apple bude vyrábět televizory. Nikdy to neudělal.

https://www.youtube.com/watch?v=t0q8vWLjkyo

Auta: Na konferenci WWDC se objevila nová věc: Apple Car zůstává pouhou spekulací. Apple plánuje výrazně rozšířit svou platformu CarPlay tak, aby zahrnovala všechny obrazovky v kabině řidiče, včetně tachometru a ovládání klimatizace. Apple uvedl, že první automobily s touto komplexnější verzí CarPlay budou debutovat koncem příštího roku. Není jasné, zda tato ukázka signalizuje, že se chystá plnohodnotný Apple Car - nebo zda se Apple rozhodl být místo toho složkou značky v jiných automobilech. CarPlay je nyní k dispozici téměř ve všech automobilech.

Trh s automobily má takovou velikost a rozsah, že by to s tržbami Applu mohlo pohnout - ale společnost veškerou svou výrobu zadává externě a zdá se, že není pravděpodobné, že by začala stavět automobilové závody. Munster odhaduje pravděpodobnost, že Apple bude skutečně vyrábět automobil, na 45 %. "Ambicí je mít auto," říká. "Zda se jim to podaří, je jiná otázka."

Nová verze CarPlay "staví ekosystém Apple do centra softwarového zážitku v autě způsobem, jakým to dosud nebylo - stává se spíše carOS než jen jednou dostupnou aplikací na displeji" napsala ve výzkumné zprávě analytička Morgan Stanley Katy Huberty. "Domníváme se, že se pravděpodobně jedná o jednu z částí cesty společnosti Apple k vývoji operačního systému pro automobily a mohlo by se jednat o malou ochutnávku toho, co je možné v rámci potenciálního projektu Apple Car."

Někteří analtici ale v tomto vidí rizika. Spotřebitelé CarPlay milují - podle Applu by 79 % spotřebitelů uvažovalo o koupi nového vozu pouze v případě, že by byl vybaven CarPlay. Jinými slovy, Apple možná nebude muset vyrábět auto - může prostě do své vlastní platformy nasát další automobilové funkce, stejně jako iPhone nahradil digitální fotoaparáty, hudební přehrávače a mapy.

Finance: Na keynote Apple oznámil spuštění Apple Pay Later, služby "buy-now-pay-later" podobné těm, které nabízí Affirm Holdings $AFRM+5.2% a další společnosti. Služba umožní lidem, kteří používají Apple Pay společnosti, rozdělit nákupy do čtyř splátek bez úroků. Jedná se o nejnovější přírůstek do rostoucího portfolia finančních služeb společnosti, včetně Apple Card, kterou ve skutečnosti vydává Goldman Sachs.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ty finanční služby od Applu podle mě celkem zaklepou touhle scénou

Říkám už celkem dlouho, že $V-0.4% a podobné společnosti brzo něco nahradí. A je klidně možné, že to bude Apple nebo Google

Applu budu věřit cokoliv. Moc často se nestává, že by udělali něco, co by nebylo úplně top

Až tak fanboy nejsem, ale každopádně se Applu musí nechat, že umí dotáhnout věci k dokonalosti