S&P 500 ^GSPC 5,110.81 +1.24%
Alphabet GOOG $173.73 +9.99%
Nvidia NVDA $879.18 +6.40%
Amazon AMZN $180.37 +3.86%
Microsoft MSFT $408.86 +2.46%
Tesla TSLA $171.32 +0.67%
Meta META $438.82 -0.58%
Apple AAPL $169.80 -0.05%

Rychlý pohled: Occidental Petroleum Corporation- Poslední ze známé trojky

Tak tu máme další rychlý pohled na poslední společnost ze známé "ropné trojky". Prvně jsme tu měli Exxon Mobil $XOM-2.8% https://bulios.com/status/23170-rychly-pohled-exxon-mobil-sazka-na-trh-s-ropou , dále jsme zde minulý týden měli Chevron $CVX-0.2% https://bulios.com/status/23836-rychly-pohled-chevron-dalsi-kandidat-na-ropnou-sazku , no a dnes tu máme společnost Occidental Petroleum Corporation $OXY-0.2% . Akcie dvou z těchto tří zmiňovaných společností vlastní dokonce i sám Warren Buffett.

 

P/E- Jenom doporučuji přečíst tento příspěvek https://bulios.com/status/15616-pilirova-analyza-na-co-koukam-kdyz-filtruju-spolecnosti jenom ať pochopíte která hodnota co znamená. Zde pětileté P/E nelze dopočítat, protože průměrný čistý zisk za posledních 5 let činil - 1,19 mld. USD. Pokud bychom vzali P/E za poslední rok tak to je zhruba 8.

Tržní kapitalizace- Tržní kapitalizace společnosti činí 54,48 mld. USD.

Marže- Čisté marže společnosti za posledních 5 let činily 10,5%, 26%, ztráta, ztráta, 11%. Což znamená, že průměrná čistá marže činí 9,5%, což znamená, že $OXY-0.2% měla ze všech tří společností nejvyšší průměrnou čistou marži.

Růst tržeb a zisků- Tržby rostly za posledních 5 let průměrně o 21% ročně. U čistého zisku je to poněkud složitější. Ten sice za posledních 5 let rostl průměrně o 22% ročně, ale v roce 2020 společnost vykázala ztrátu ve výši přes 14 mld. USD, což není málo. Ve výkazech jsem našel pouze neobvyklé náklady ve výši něco přes 11 mld. USD. Nejspíš se jednalo o jednorázové náklady, ale bylo by dobré podívat se na to hlouběji a zjistit co představovaly tyto jednorázové náklady.

Snižování počtu akcií v oběhu- Společnost za posledních 5 let zvýšila svůj počet akcií v oběhu a to zhruba o 22%. Osobně mám radši, když společnosti počet akcií v oběhu naopak snižují.

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva- Dá se víceméně říct, že společnost má své krátkodobé závazky kryté svými krátkodobými aktivy, tedy kromě jednoho roku, ale to není nic strašného.

Růst provozního a volného cashflow- Provozní cashflow rostlo za posledních pět let průměrně o 21% ročně a volné cashflow průměrně o 88%. Enormní růst volného cashflow byl zapříčiněn obrovským volným cashflow v posledním roce. Jinak volné cashflow kromě nějakých výkyvů víceméně stagnuje.

Cena/Volné cashflow- Průměrné volné cashflow společnosti za posledních 5 let činilo zhruba 2,8 mld. USD. Což nám při současné tržní kapitalizaci dává poměr P/FCF kolem 19.

Návratnost investovaného kapitálu- Průměrná roční návratnost investovaného kapitálu společnosti činila za posledních 5 let zhruba 4,5 %.

Splácení závazků z volného cashflow- Pokud by společnost vynakládala na splácení svého dlouhodobého dluhu průměrně 2,8 mld. USD ze svého volného cashflow, tak by dluh splatila až za zhruba 10 let. V dnešní době zvyšování úrokových sazeb? Je to dobré mít v této době takový dluh? Chce to se na to podívat trošičku hlouběji.

Výpočet hodnoty- Jak už u mě bývá zvykem, tak jsem si vyprojektoval 3 scénáře. U všech tří požaduji návratnost 12,5%.

První scénář- nejhorší- růst volného cashflow průměrně o 4% ročně a P/FCF 12.

Druhý normální scénář- růst volného cashflow průměrně o 8% ročně a P/FCF 15

Třetí nejlepší scénář- růst volného cashflow průměrně o 12% a P/FCF 19

Pokud věříte v tyto scénáře a myslíte si, že jsou tyto scénáře reálné, tak nákupní cena i z bezpečnostním polštářem by mohla být někde kolem 93 USD.

Závěr:

Z těch tří nejznámějších společností se $OXY-0.2% jeví, jako nejlépe ohodnocená. Je zde ale řada otázek, které je zapotřebí projít hlouběji ( jako je například zadlužení společnosti, nebo právě obrovská ztráta v roce 2020). Za mě, pokud bych si měl vybrat někoho z těchto tří zástupců, tak bych zvažoval $CVX-0.2% a $OXY-0.2% .

Klidně budu rád, kdybyste mi napsali do komentářů, jaké společnosti byste chtěli v rychlém pohledu vidět.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Vlastníte akcie společnosti Occidental Petroleum Corporation?

Vote to see the results! 22 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @martinbartkovsky má karmu 61 a je členem této komunity od 04/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Dobrý den, jsem retailový investor a používám k rychlému přehledu o společnosti stránky finviz. Mohu se Vás zeptat kde hledáte informace, které uvádíte, Vy ? BTW koupil jsem pár akcií CVX před nedávnem. Děkuji a přeji hodně úspěchů.

Zdravím, 

Také k hodně rychlému přehledu používám finviz. Ale tyto údaje si dopocitavam z výkazu, které jsou na market watch. Finviz totiž ukazuje pouze aktuální poměry tedy třeba aktualni cena akcie/aktuální zisk. Což může zkreslovat, protože společnost může mít v daném roce vysoce nadprůměrné výsledky. Pokud vás zajímá jak co počítám tak v příspěvku je odkaz, kde každý bod vysvětluji.

Přeju hodně úspěchů.