S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

7 nejlepších akcií, které můžete koupit už dnes a držet další dekádu

Jedním z nejlepších způsobů, jak získat bohatství na akciovém trhu, je dlouhodobě investovat do akcií. Jak se říká, nejde o načasování trhu, ale o čas na trhu (time in the market > timing the market). Toto rčení platí dnes stejně jako před deseti lety. S těmito 7 akciemi se pak můžete stát opravdovým dlouhodobým vítězem.

Jak investovat na další dekádu?

Ti, kteří chtějí na burzu vložit čerstvý kapitál, musí přemýšlet o řadě aspektů. Především, bude pandemie za několik let vůbec aktuální? Kolik společností, které dnes vypadají skvěle, má obchodní modely, které by mohly v příštím desetiletí oslabit v důsledku konkurence nebo jiných tržních sil? A jaká je míra bezpečnosti dané společnosti ve srovnání s jinými skvělými možnostmi?

Být burziánem a přemýšlet o dlouhodobých akciích skutečně není snadné. Žijeme ve společnosti, kde vládne obchodování, krátkodobé trendy a technická analýza. Ti, kteří se dívají na dlouhodobější trendy a potenciální vítěze z těchto trendů, si však mohou klást jiné otázky.

Na tomto pozadí se podívejme na několik společností s potenciálem dlouhodobého úspěchu. Tyto společnosti jsou z různých odvětví a podle mého názoru představují zajímavé příležitosti. Zde je sedm společností, které jsou nyní na mém seznamu sledovaných potenciálních dlouhodobých akcií:

  • Coinbase(NASDAQ:COIN)
  • Applied Materials (NASDAQ:AMAT)
  • Altria Group (NYSE:MO)
  • Intel (NASDAQ:INTC)
  • Pfizer (NYSE:PFE)
  • Novartis (NYSE:NVS)
  • StoneCo (NASDAQ:STNE)

 

Coinbase $COIN-3.2% 

Coinbase Global patří mezi nejznámější kryptoměnové burzy. Coinbase je však na trhu relativně nedlouho, na burzu vstoupila teprve loni. Od doby, kdy bezprostředně po svém debutu na trhu dosáhla svého maxima ve výši téměř 430 USD za akcii, akcie společnosti COIN klesají a nyní se obchodují za téměř polovinu tohoto maxima.

Co se děje? Inu, trh s kryptoměnami byl v uplynulém roce extrémně volatilní. Několika tokenům se dařilo mimořádně dobře, ale masivní ztráty, které jsme u některých tokenů zaznamenali, poskytly mnoha investorům důvod k opatrnosti v této oblasti. To je férové.

Při pohledu na dlouhodobější výkonnost různých kryptoměn, jako je Bitcoin a Ethereum, je však snadné dokázat, že Coinbase by mohla být dlouhodobým vítězem. Je to proto, že zdroj příjmů této burzy založený na poplatcích si vede dobře, když se daří celému trhu s kryptoměnami. Investoři si tedy nemusí vybírat vítěze, stačí jednoduše vsadit na dlouhodobější trend.

Applied Materials $AMAT-2.3% 

Společnost Applied Materials je velkým hráčem v sektoru polovodičových zařízení. Kromě toho se společnost přeměnila také v lídra v oblasti výroby pokročilých displejů.

Jako dlouhodobá investice má Applied Materials samozřejmě takový akciový graf, který většina investorů ráda vidí: Vede nahoru a doprava. Stále více se však výkonnost ceny akcií této společnosti odvíjí od jejích fundamentů. Díky přiměřenému poměru ceny a zisku (přibližně 24násobek) a malé, ale rostoucí dividendě se na této hře v oblasti technologické infrastruktury investorům hodně líbí.

V segmentu pokročilých obalů společnosti Applied Materials zaznamenala v posledních letech působivý růst výroby 3D NAND. V důsledku pandemie nabývá role Applied Materials v oblasti polovodičů a pokročilé výroby na významu. Investoři si uvědomují, že aby vše v globálním technologickém dodavatelském řetězci fungovalo, musí se společnostem jako Applied Materials dařit. V souladu s tím se jedná o společnost, kterou by si dlouhodobí investoři mohli chtít při jakémkoli poklesu v budoucnu prohlédnout.

Altria Group $MO+1.9% 

Společnost Altria, která je známá tím, že stojí za cigaretami značky Marlboro, je společností, kterou investoři buď milují, nebo nenávidí. Hlavní činnost této společnosti je totiž stále jednou z těch, které mnoho investorů odrazují. To je docela fér. Cigarety jsou velký byznys, ale není pochyb o tom, že tento obor podnikání je hrozný pro celkové zdraví naší celosvětové populace.

Altria samozřejmě nemusí být z tohoto důvodu pro každého investora. Nicméně ti, kteří se ohlížejí za tím, kde Altria začínala, a kam směřuje, by se na tuto společnost mohli podívat. Je to proto, že větší procento tržeb společnosti ve skutečnosti postupem času pochází z podnikání nesouvisejícího s cigaretami.

Mezi rostoucí podniky, které Altria zastřešuje, patří e-cigarety, vapes a další výrobky související s konopím. Podíl společnosti na trhu v těchto rostoucích segmentech se rozjíždí. A mnoha investorům se líbí směr, kterým se tato společnost ubírá - podpora omezeného kouření a tabákových alternativ.

To je pro společnost Altria významný posun. Společnost však v uplynulém čtvrtletí vykázala velmi dobré výsledky a zvýšila svou dividendu na základě silných předpokládaných budoucích peněžních toků a vynikajících zisků. Pro ty, kteří hledají akcie s dividendovým výnosem 7,3 %, je Altria skvělou volbou, na kterou se nyní mohou zaměřit.

Intel $INTC-2.4% 

Jednou ze starších společností, které se dostaly do tohoto seznamu, je Intel. Tato společnost vyrábějící polovodiče (počítačové čipy) byla dříve lídrem na trhu serverů a stolních počítačů. Tyto trhy se však v poslední době poměrně rychle mění. Mnozí investoři se v posledních letech snažili vhodně vyhledat jiné, mladší společnosti s vyšším růstem v této oblasti.

Intel ztratil podíl na trhu ve prospěch většiny svých konkurentů v oblasti mobilních procesorů. Společnost AMD převzala trh stolních počítačů společnosti Intel se svým výkonným procesorem Ryzen. Čip Epyc společnosti AMD dále překonává variantu Xeon společnosti Intel. V oblasti polovodičů Intel ztrácí půdu pod nohama a investoři si toho všimli.

Přesto tento čipový gigant provádí strategické kroky, které stojí za zvážení. Kromě snižování cen za účelem posílení podílu na trhu je pravděpodobné, že 12. generace procesorů Alder Lake společnosti podnítí další růst ve střednědobém horizontu. Konkurenční dynamiku v této oblasti je obtížné posoudit. Společnost Intel je však z nějakého důvodu již desítky let lídrem. Líbí se mi základní ukazatele společnosti, mezi které patří poměr ceny a zisku kolem 10 a dividendový výnos 2,5 %.

Pfizer $PFE+2.4% 

Velké farmaceutické společnosti Pfizer se v uplynulém roce docela dařilo. Jako skutečně diverzifikovaný globální hráč v oblasti léčiv, vakcín a dalších terapeutických přípravků a léčebných postupů pro širokou škálu onemocnění je Pfizer společností s dlouhou historií zdravé výkonnosti v čase.

Pozornost společnosti Pfizer se však v poslední době soustředila na její vysoce prestižní partnerství se společností BioNTech v oblasti špičkové vakcíny Covid-19. Očekává se, že do konce letošního roku dosáhnou prodeje této vakcíny 65 miliard dolarů. To je působivé a jistě to v poslední době podpořilo základní ukazatele společnosti Pfizer.

Je však důležité si uvědomit, že Pfizer je mnohem víc než jen společnost s vakcínou Covid-19. Ve skutečnosti byl Pfizer před pandemií často znám jako "společnost, která vlastní Viagru". Škála značkových léků, které tato společnost v průběhu času vyvinula nebo získala, je impozantní. Ti, kdo sázejí na pokračující růst farmaceutického průmyslu, nemohou udělat chybu, když budou dlouhodobě vlastnit společnost Pfizer.

Novartis $NVS+1.9% 

Další hráč na poli zdravotní péče, který se dostal do tohoto seznamu, Novartis, je rozhodně zajímavou společností, kterou je třeba sledovat. Tento poskytovatel řady farmaceutických a zdravotnických produktů se v současné době může pochlubit dividendovým výnosem 3,6 % spolu s poměrem ceny a zisku ve výši 19násobku zisku a relativně stabilním dlouhodobým růstem.

Během poslední zprávy o výsledcích hospodaření společnost Novartis zaznamenala meziroční růst tržeb o 6 % na 13 miliard USD. I když tyto krátkodobé výsledky možná nesplnily očekávání některých investorů, připravované léky Entresto a Cosentyx pravděpodobně časem náladu zlepší. Očekává se totiž, že Entresto, lék na krevní tlak, přinese v příštích letech tržby ve výši 5 miliard dolarů. Kromě toho se předpokládá, že Cosentyx, monoklonální protilátka zaměřená na léčbu lupénky, by mohla přinést 7 miliard dolarů příjmů. To nejsou žádná podřadná čísla.

Novartis je stejně jako Pfizer velkou a pomaleji rostoucí společností, což se může mnoha investorům líbit. Na tomto trhu je těžké najít společnost se smysluplným výnosem a zároveň atraktivním dlouhodobým výhledem růstu. Společnost Novartis však v tuto chvíli vyhovuje.

StoneCo $STNE+0.3% 

A nakonec tu máme společnost StoneCo, poskytovatele finančních technologií, která tento seznam uzavírá. Možná nejrizikovější volba na tomto seznamu pro dlouhodobější investory, těm, kteří zaujímají spekulativnější přístup, se může líbit hodnota, která se za touto společností skrývá.

Společnost StoneCo je především omnichannel hra pro maloobchodníky, zejména na brazilském trhu, která umožňuje integrovat fyzický, online a mobilní prodej. Společnost SoneCo v podstatě pomáhá maloobchodníkům skutečně se integrovat do online ekonomiky a již dříve zaznamenala nárůst zájmu během nástupu pandemie.

Uplynulý rok však nebyl k této společnosti tak přívětivý. To proto, že technická zpoždění a pozastavení prodeje klíčového produktu snížily výhled čisté marže společnosti. 

Nicméně ti, kteří se na tuto akcii dívají z dlouhodobějšího hlediska, mohou přehlédnout nedávné negativní výsledky společnosti a pomalejší než očekávaný růst. Na rychle rostoucím brazilském trhu společnost StoneCo zvyšuje svůj tržní podíl mezi malými a středními podniky. Proto ti, kteří se na věc dívají opravdu dlouhodobě, mohou zvážit tohoto růstového hráče, který se nyní obchoduje s více než 80% diskontem oproti svému 52týdennímu maximu.

Toto není investiční doporučení. Za inspiraci děkuji investičnímu analytikovi Chrisi MacDonaldovi.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Mám zatím jen $PFE+2.4% a $INTC-2.4% , ale je dost možné, že se portfolio o něco z toho brzy rozroste :-)

Partner

Pěkný přehled, díky 👍

DYOR samozřejmě

Ano ano, to je základ 🙏