Apple: Čeká společnost i její investory pohádková budoucnost?

Poslední desetiletí bylo pro investory do společnosti Apple skvělé, protože díky úspěchu různých produktových řad a růstu služeb zaznamenal tento technologický gigant obrovský nárůst příjmů, zisků a pochopitelně i ceny akcií. Kultovní technologická společnost se navíc může pyšnit téměř fanatickou přízní svých zákazníků. Nikdo by si asi netroufl říct, že zrovna jablečné produkty čeká temná budoucnost. Nebo ano?

Apple by se dal označit i za náboženství. Zdroj

No spíš opravdu ne. Příští desetiletí by však mohlo být pro Apple ještě lepší, protože údajně pracuje na nových technologiích, které by mu mohly pomoci proniknout do vznikajících, ale rychle se rozvíjejících odvětví, jejichž hodnota se očekává ve stovkách miliard dolarů. Nedivte se, když Apple v příštích deseti letech poroste rychleji než v předchozích deseti letech.

Apple je jedna z mála společností, která nebyla výrazně zasažena masivním propadem trhu na začátku roku 2O22

Podívejme se na potenciální produkty a trhy, které by mohly ovlivnit růst společnosti Apple v nadcházejícím desetiletí.

iKára

Samořízená auta by mohla pro Apple znamenat velkou příležitost
Zpráva agentury Bloomberg z listopadu 2021 tvrdí, že Apple pracuje na autonomním elektromobilu, který by se mohl dostat na trh již v roce 2025. Tento časový plán se může zdát poněkud ambiciózní vzhledem k tomu, že inženýři společnosti Apple údajně počátkem roku 2021 počítali s časovým plánem pěti až sedmi let pro uvedení samořízeného automobilu. Zejména s ohledem na to, že technologický titán možná usiluje o uvedení plně autonomního vozidla.

Zprávy naznačují, že Apple již možná dokončil většinu inženýrských prací na procesoru, který by takové auto poháněl, kromě doladění softwaru, který by vozidlo řídil. Pro společnost Apple by to byl zcela nový trh, ale analytička společnosti Morgan Stanley $MS-0.5%  Katy Hubertyová odhaduje, že silný dodavatelský řetězec společnosti a její předchozí výsledky v otřásání trhy, na které vstupuje, naznačují, že má šanci se v tomto vznikajícím prostoru prosadit.

https://www.youtube.com/watch?v=JfTBVme5Xio

Huberty odhaduje, že vstup na trh autonomních elektromobilů by mohl společnosti Apple v dlouhodobém horizontu pomoci zdvojnásobit její příjmy a tržní kapitalizaci. Vzhledem k tomu, že celosvětový trh autonomních vozidel poroste podle odhadu třetí strany do roku 2030 ročním tempem 63 %, mohl by zde Apple narazit na zlatou žílu, pokud se mu podaří dodat zajímavý produkt a otočit naruby trh autonomních vozidel.

A co metaverse?

Když byl generální ředitel společnosti Apple Tim Cook na lednovém konferenčním hovoru k výsledkům společnosti dotázán na metaverzi, řekl, že "tato oblast je pro nás velmi zajímavá". Cook dodal, že Apple má ve svém App Store již více než 14 000 aplikací, které zákazníkům poskytují zážitky v rozšířené realitě (AR).

Není tedy překvapivé, proč se objevilo několik zvěstí o tom, že Apple pracuje na headsetu, která by měl podporovat jak rozšířenou, tak virtuální realitu (VR). Nedávné zvěsti naznačují, že Apple možná již pracuje na operačním systému, který bude pohánět jeho náhlavní soupravu, a společnost pro ni možná vytvoří také obchod s aplikacemi, který by měl klást zvláštní důraz na videohry, videokonference a streamování videa.

Apple by se tedy nakonec mohl vrhnout jak na hardwarovou, tak na softwarovou stránku metaversa. To by mu zajistilo solidní pozici, aby co nejlépe využil multimiliardové příležitosti v této oblasti. Podle průzkumu třetí strany by celosvětový trh s VR headsety mohl do roku 2028 růst ročním tempem 28 %, zatímco celkový trh metaverse by měl do té doby dosáhnout tržeb téměř 830 miliard dolarů.

Apple má již nyní instalovanou základnu více než 1,8 miliardy zařízení. Tento pevný ekosystém by mohl být velkým přínosem, pokud se společnost rozhodne vstoupit do metaverza, protože již bude mít obrovské množství zákazníků, kterým může křížově prodávat své doplňky, což může také podpořit růst jejího podnikání.

Dominantní postavení chytrých telefonů

Pochopitelně. Celosvětový trh s chytrými telefony měl loni údajně hodnotu 274 miliard dolarů a očekává se, že do roku 2030 poroste tempem 7,6 % ročně. Tímto tempem by prodej smartphonů do konce desetiletí vygeneroval tržby ve výši téměř 530 miliard dolarů.

Společnost Apple je v dobré pozici, aby tohoto sekulárního růstu využila. Podle odhadů společnost loni ovládala 17,4 % celosvětového trhu s chytrými telefony, v roce 2020 to bude 15,9 %. Růst tržního podílu společnosti Apple v loňském roce byl výsledkem dominantního postavení společnosti na trhu 5G zařízení. 

Těžko si představit scénář, ve kterém není Apple v následujících 10 letech naprostým vítězem

Akcie s potenciálem extrémního růstu? Ano - tyhle dvě poletí na měsíc

Toto není investiční doporučení. Jde jen o můj názor na základě analýzy Harshe Chauhana


Pokud neudělá nějaký obrovský přešlap, tak pravděpodobně svoji pozici neztratí.

Tak jako u Applu si asi fakt nikdo netroufne tvrdit opak :D

Timeline Tracker Overview