Analýza společnosti T. Rowe Price Group (Trow)

Nejsou to pouze technologické společnosti, které v posledních týdnech zažívají odliv kapitálů. Tento výprodej dopadl i na správce aktiv. Na jednoho takého správce aktiv se dnes podíváme. 

 

Správci aktiv dosahují dobrých výsledků během růstu akciových trhů, ale když trhy klesají, jejich aktiva klesají s nimi. Obvykle jsou také zasaženi odlivem peněz, protože investoři své peníze stahují nebo přesouvají. Obě tyto reakce poškozují příjmovou stánku společnosti.

Vzhledem k tržnímu prostředí tedy nemusí být překvapením, že jeden z předních správců aktiv, společnost T. Rowe Price $TROW+0.2%, má za sebou zatím neúspěšný rok. K 20. únoru se akcie od začátku roku propadly přibližně o 27 % a od začátku listopadu zhruba o 35 %. Existuje však několik dobrých důvodů, proč tato akcie - známá svou skvělou dividendou - zůstává dobrou investicí.

Business společnosti

T. Rowe Price je jedním z největších správců aktiv v USA a je považována i za jednoho z nejlepších aktivních správců. Za posledních 10 let získala podíl na trhu a dosahovala dvouciferných ročních nárůstů příjmů, k čemuž přispěl dlouhý býčí trh a vynikající výkonnost, která do značné míry překonávala benchmarky.

Smíšené výsledky společnosti T. Rowe Price ve čtvrtém čtvrtletí odrážely volatilitu trhu. Spravovaná aktiva ve čtvrtletí vzrostla o 15 % na 1,69 bilionu dolarů, k čemuž přispělo zhodnocení trhu a akvizice společnosti Oak Hill Advisors, která spravuje alternativní investice a přinesla aktiva v hodnotě 57 miliard dolarů. Tyto zisky však byly ve čtvrtletí kompenzovány čistým odlivem ve výši 22,7 miliardy USD, protože došlo ke zvýšenému počtu odkupů akciových fondů a převodů do jiných tříd aktiv a méně rizikových portfolií.

Celkově má společnost zhruba polovinu svých aktiv v samostatných účtech/subadvised aktivech a polovinu v podílových fondech. Dále má přibližně 
60 % aktiv v akciových fondech/portfoliích a 40 % v investicích s pevným výnosem, s různými aktivy a alternativních investicích.

Pětiletý graf akcie T. Rowe Price, zdroj: Google Finance

Finanční zdraví 

Společnost podstatě bezchybnou rozvahou a je tak připravena na to, aby přečkala jakýkoli pokles trhu. Je prakticky bez dluhů a nashromáždila spoustu hotovosti. I po použití 2,5 miliardy dolarů na akvizici Oak Hill v minulém čtvrtletí má T. Rowe Price stále 2 miliardy dolarů v hotovosti. Je to jedna z nejefektivnějších společností na trhu s provozní marží 48 % a návratností vlastního kapitálu 37 %.

Dividendový aristokrat

T. Rowe Price jednou z nejlepších dividendových akcií. K 8. únoru zvýšila dividendu již po 36. v řadě a zvýšila čtvrtletní dividendu na 1,20 USD na akcii, což je o 11 % více než v předchozím čtvrtletí. Tato úroveň konzistence jí vynesla status Dividendového Aristokrata, neboli těch společností z indexu S&P 500, které zvyšují své výplaty již 25 let v řadě nebo déle. Má nadprůměrný výnos 3,4 % a solidní výplatní poměr zhruba 34 %.

Budoucí výnosy 

Rok 2022 však bude náročný. Společnost očekává v roce 2022 čistý příliv (na rozdíl od odlivu), ale její růst může být nižší než 1 % až 3 %. V kombinaci s akciovým trhem, který pravděpodobně nebude dosahovat vyšších než jednociferných výnosů - nebo potenciálně záporných - se společnost T. Rowe Price nedočká takových výnosů jako v posledních letech.

Ocenění

Výprodej snížil ocenění společnosti T. Rowe s poměrem ceny k zisku přibližně na 11, což může vypadat hodně atraktivně pro mnoho investorů. 

Shrnutí 

Společnost T. Rowe Price považuji za výborně řízenou firmu a se stabilní finanční rozvahou. Díky svému dobrému finančnímu zdraví si společnost může dovolit vyplácet dlouhodobě se zvyšující dividendy. Ačkoli je výhled do následujících let o něco slabší, i tak má společnost investorům co nabídnout. Sám jsem akcie zařadil na svůj Watchlist, protože toho názoru, že se jedná o zajímavou investiční příležitost.

Další články: Chcete se stát bohatými? Kupte si tyhle 3 akcie 

Nejedná se o investiční doporučení, autorem původního článku je Jason Hall. Případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. 

Zdroj: The Motley Fool


V podstatě když se bude dařit trhu a ceny aktiv půjdou nahoru = bude se tím pádem dařit i firmě

O společnosti jsem vůbec nevěděl, díky za nápad

vůbec není zač :)

Timeline Tracker Overview