Čínská centrální banka v úterý poprvé za 10 měsíců snížila krátkodobou úrokovou sazbu, aby obnovila důvěru na trhu a podpořila zpomalující se hospodářské oživení ve druhé největší ekonomice světa po pandemii.

BABA

Alibaba

BABA
$75.68 -$0.70 -0.92%
Capital Structure
Market Cap
171.2B
Enterpr. Val.
1.2T
Valuation
P/E
17.2
P/S
1.4

Už delší dobu taky přemýšlím o zařazení akcií $BABA-0.9%, a tohle je pro m zajímavý signál pro další vývoj v Číně.

Snížení úrokové sazby naznačuje možné uvolnění dlouhodobých úrokových sazeb v nadcházejícím týdnu a dalším období, protože poptávka a sentiment investorů slábnou, což posiluje argumenty pro naléhavá stimulační opatření politiky na udržení růstu.

Snížení krátkodobých úrokových sazeb poskytuje levnější financování a je vlažným uvolněním politiky, protože čínská ekonomika začala kvůli přísným protipandemickým opatřením a trvajícím výpadkům v dodavatelském řetězci pomalu ztrácet tempo. Centrální banka snížila svou klíčovou úrokovou sazbu střednědobých půjček o 0,1 procentního bodu na 2,85 % ročně.

Co na to říkáte? Mění se tím váš pohled na Čínu a investice do čínských akcií?


Které čínské akcie tu drží místní investoři?

Začíná to v Číně, kde to pokračuje?

Čína má vážné strukturální problémy a trend zpomalování bude podle mě dále pokračovat. Ale stále je to obrovský trh, ze kterého lze profitovat.

Čínská ekonomika je klíčová. Snížení sazeb ale ukazuje, že se čínští politici snaží podpořit růst, což je pozitivní. Čína tak nadále zůstává atraktivní investiční příležitostí, ale nutno počítat s riziky, což řadu z nás, včetně mé maličkosti, odpuzuje.

Timeline Tracker Overview